Fost șef FBI: PROTOCOALELE SECRETE între SRI, Parchetul General și CSM constituie un acord pentru DESTABILIZAREA statului de drept. Ce RECOMANDĂRI transmite Louis Freeh României pentru restabilirea ordinii de drept

Fost șef FBI: PROTOCOALELE SECRETE între SRI, Parchetul General și CSM constituie un acord pentru DESTABILIZAREA statului de drept. Ce RECOMANDĂRI transmite Louis Freeh României pentru restabilirea ordinii de drept
Publicat: 23/08/2018, 18:35
Actualizat: 25/03/2019, 20:02

„Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român și Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenților serviciilor de informații în agenți ai sistemului judiciar. Subminează integritatea și independența sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor și prin compromiterea independenței magistraților. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană și în Statele Unite”, afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

România ar trebui să aplice o serie de măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept, afectat de acuzațiile privind abuzuri comise în acțiunile de combatere a corupției, afirmă expertul american Louis Freeh.

Louis Freeh a elaborat un plan care conține cinci recomandări adresate României, pentru remedierea situației în contextul criticilor privind existența protocoalelor secrete între Serviciul Român de Informații (SRI), Parchetul General și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

El recomandă Guvernului României și Parlamentului aplicarea următoarelor măsuri pentru remedierea a ceea ce numește „criza gravă a statului de drept”.

1) Asumarea angajamentului investigării penale și instrumentării actelor de corupție, prin respectarea în totalitate a cadrului legal;

2) Facilități pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversați menționați în protocoale;

3) Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internațional și experți judiciari care să investigheze protocoalele secrete, să examineze activitățile Parchetului General, ale Direcției Naționale Anticorupție și ale Serviciului Român de Informații, după care să prezinte recomandări pentru reforme;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale și revizuirea acuzațiilor;

5) Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA și SRI, în scopul analizării plângerilor care vizează aceste instituții și instituirii unor standarde de conduită și responsabilitate.

Louis Freeh, în vârstă de 68 de ani, a fost director FBI în perioada 1993-2001, iar acum este consultant judiciar independent, având propria firmă – FGIS.

În perioada de opt ani în care Freeh a fost directorul FBI, el a trimis un mesaj angajaților Biroului Federal de Investigații cu privire la valorile esențiale ale agenției. Valori pe care și România le-ar dori notate în biroul fiecărui angajat al Serviciului Român de Informații, indiferent de grad și de funcție.

Respectarea riguroasă a Constituției Statelor Unite.

Respectarea demnității tuturor celor pe care îi protejăm.

Compasiune.

Corectitudinea.

Integritate personală fără compromisiuri și integritate instituțională.

Responsabilitate prin asumarea răspunderii pentru acțiunile și deciziile noastre și consecințele acțiunilor și deciziilor noastre.

„Noi, cei care veghem la protejarea legii, nu trebuie doar să ne supunem legii. Avem o obligația de a impune un exemplu moral pe care cei pe care îi protejăm îl pot urma.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația