no author
no author
Gilda Popa
Departamentul Externe
4190 vizualizări 17 nov 2018

Afirmaţiile lansate de surse din interiorul CIA în presa americană au potenţialul de a schimba radical mersul anchetei. Astfel, încercările guvernului saudit de a nega implicarea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman sunt contrazise flagrant de rezultatele investigaţiilor ofiţerilor americani de informaţii. La rândul său, preşedintele american Donald Trump pare a fi luat pe neaşteptate de informaţiile lansate de Agenţia Centrală de Informaţii. Cel puţin aşa rezultă din declaraţiile sale către reporterii de la Casa Albă, care l-au întrebat dacă este la curent cu ultimele noutăţi din investigaţia serviciilor americane: ”Nu am discutat încă. Vom discuta cu reprezentanţi CIA mai târziu şi cu mulţi alţii”, a spus Trump.

Evaluarea CIA, în care oficialii americani au declarat că au mare încredere, notează Washington Post, este cea mai clară de până acum, asociindu-l pe prinţul Mohamed cu această operaţiune şi complică astfel eforturile Administraţiei Trump de a păstra legăturile SUA cu unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi americani din regiunea Golfului.

Conform informaţiilor transmise de cotidianul american, CIA a examinat mai multe surse de informaţii, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prinţului, Khalid bin Salman, ambasadorul saudit în Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizaţi cu această chestiune care au făcut declaraţii sub protecţia anonimatului.

Khalid l-a sfătuit pe Khashoggi că ar trebui să meargă la Consulatul saudit de la Istanbul pentru a prelua documentele de divorţ de are avea nevoie şi l-a asigurat că nimic nu i se va întâmpla.

Nu este clar dacă şi Khalid ştia că jurnalistul va fi ucis, dar a făcut apelul la îndemnul fratelui său, potrivit oamenilor familiarizaţi cu chestiunile legate de apelul telefonic interceptat de serviciile americane.

Ambasadorul Arabiei Saudite la Washington a negat sâmbătă că ar fi discutat telefonic cu Jamal Khashoggi sau că i-ar fi sugerat că poate călători în Turcia "din orice motiv", după ce Washington Post a lansat aceste afirmaţii.

Concluzia CIA cu privire la rolul lui Mohammed bin Salman s-a bazat şi pe evaluarea agenţiei asupra rolului acestuia în regat, el fiind considerat conducătorul de facto al ţării, care supraveghează chiar şi afacerile minore din regat. "Nu se poate ca acest lucru să se fi întâmplat fără ca el să fi fost informat sau implicat", a explicat un oficial american.

"Cer guvernului american să transmită orice informaţie referitoare la această afirmaţie", a declarat ambasadorul saudit, prinţul Khaled bin Salman, într-un mesaj postat pe Twitter.

La rândul său, Fatimah Baeshen, purtător de cuvânt a Ambasadei saudite de la Washington, a declarat că ambasadorul şi Khashoggi nu au discutat niciodată "nimic legat de plecarea în Turcia". Ea a adăugat că afirmaţiile din presupusa evaluare a CIA sunt false. ”Avem şi continuăm să auzim diverse teorii fără să vedem baza primară a acestor speculaţii", a mai spus Fatimah Baeshen.

Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a anunţat joi că Arabia Saudită refuză organizarea unei investigaţii internaţionale în cazul asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi, subliniind că prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman nu este implicat în acest caz.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan solicitase miercuri organizarea unei investigaţii internaţionale în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. "Vom face tot ce trebuie pentru a scoate la lumină detaliile acestei crime. Am arătat dovezile tuturor celor care au vrut să le vadă", a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe.

Informaţiile lansate de CIA nu au rămas fără ecou la Casa Albă. Preşedintele american Donald Trump a promis să discute cu secretarul de Stat Mike Pompeo şi cu conducerea CIA despre concluziile privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Cu toate acestea, Trump a reiterat pentru reporterii de la Casa Albă că i s-a transmis că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman nu este implicat în acest incident.

"Nu am discutat încă. Vom discuta cu reprezentanţi CIA mai târziu şi cu mulţi alţii. Voi face acest lucru din avion. Voi discuta de asemenea şi cu secretarul de Stat Mike Pompeo", a declarat Trump.

Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului Washington Post şi un critic la adresa prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a fost ucis la 2 octombrie, după ce a intrat în consulatul saudit de la Istanbul pentru a obţine acte pentru căsătorie.

Mai mulţi oficiali de rang înalt din cadrul Administraţiei SUA au declarat că Arabia Saudită trebuie trasă la răspundere pentru această crimă şi să îi pedepsească pe cei 17 suspecţi.

 

Citește și: