Elizabeth a II-a împlinește 93 de ani. De ce are regina Marii Britanii două aniversări

Elizabeth a II-a împlinește 93 de ani. De ce are regina Marii Britanii două aniversări
Publicat: 21/04/2019, 09:43

Duminică, pentru a marca aniversarea reginei, vor fi trase 41 de salve de tun din Hyde Park, 21 de salve de tun din Windsor Great Park și 62 de salve de tun din Turnul Londrei.

De obicei, regina Elizabeth își serbează această aniversare în familie, la castelul Windsor. Regina își va face apariția și la balconul palatului Buckingham, potrivit tradiției.

Deși data de 21 aprilie marchează data sa de naștere reală, aceasta își sărbătorește oficial aniversarea în a doua sâmbătă din luna iunie. Astfel, anul acesta, aniversarea oficială a reginei va avea loc pe 8 iunie.

Atunci are loc parada Trooping the Colour, între palatul Buckingham și Horse Guards Parade, un teren destinat acestor evenimente, situat în apropiere de Whitehall, în centrul Londrei. La parada anuală participă peste 1.400 de militari, cu 200 de cai, și 400 de muzicanți.

Regina Elizabeth a II-a a participat la sărbătoarea „Trooping the Color” în fiecare an, cu o singură excepție – în 1955, parada a fost anulată, din cauza unei greve a muncitorilor de la căile ferate britanice.

Tradiția celor două aniversări a fost inaugurată de regele George al II-lea, în 1748. Născut în noiembrie, acesta a decis să își celebreze aniversarea în aceeași zi cu parada Trooping the Colour. Această ceremonie își are originea în pregătirile pentru război din trecut, când toate steagurile erau strânse și arătate soldaților britanici înainte de luptă, pentru ca aceștia să le recunoască în iureșul bătăliilor.

Regele Edward al VII-lea, născut în noiembrie, a fost cel care a făcut din aniversarea oficială un standard.

La începuturile domniei sale, Elizabeth a II-a și-a sărbătorit aniversarea oficială într-o zi de joi, după care celebrarea a fost mutată sâmbăta.

Și, deși este asociată manifestării Trooping the Colour în Marea Britanie, celelalte națiuni Commonwealth au propriile criterii, care implică de obicei recunoașterea evenimentului ca sărbătoare publică.

Australia a recunoscut aniversarea oficială în anul 1788 și toate provinciile, cu excepția uneia, marchează acest eveniment în prima zi de luni din iunie. În vestul Australiei, evenimentul este marcat în ultima zi de luni din septembrie sau prima luni din octombrie.

În Canada, aniversarea oficială a fost stabilită pentru ziua în care s-a născut regina Victoria (24 mai 1819), din 1845. Canadienii sărbătoresc Victoria Day pe 24 mai sau în ziua de luni care precede data.

Iar în Noua Zeelandă aniversarea oficială este marcată în prima zi de luni din iunie, în timp ce în Insulele Falkland este sărbătorită chiar pe 21 aprilie.

Anul acesta, ziua de naștere a reginei Elizabeth coincide cu prima zi de Paști.

Aprilie va fi o lună aglomerată pentru familia regală britanică: în afară de aniversarea reginei, se așteaptă nașterea unui nou strănepot al acesteia, primul copil al prințului Harry și al ducesei Meghan de Sussex.

În septembrie 2015, regina Elizabeth a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, într-o perioadă în care Marea Britanie nu își revenise încă de pe urma distrugerilor produse de Al Doilea Război Mondial, a intrat în istorie, devenind monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic.

Atunci când era o tânără prințesă, Elizabeth nu se aștepta să devină regină, deoarece tatăl ei, George al VI-lea, a primit coroana doar pentru faptul că fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat, în 1936, pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorțată.

Elizabeth a II-a a urcat pe tron pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei.

În acel moment, Elizabeth a II-a a devenit cel de-al 40-lea monarh dintr-o linie succesorală ce își are originea în regele normand William Cuceritorul, care a câștigat tronul britanic în anul 1066, după o victorie asupra anglo-saxonului Harold al II-lea, la finalul Bătăliei de la Hastings.

În anul în care a devenit regină, Războiul din Coreea se afla la apogeu, Iosif Stalin era conducătorul Uniunii Sovietice, iar Marea Britanie tocmai anunțase că deține bomba atomică.

Regina Elizabeth a II-a este căsătorită cu prințul Philip, în vârstă de 97 de ani, cu care are patru copii. Suverana britanică are opt nepoți și șapte strănepoți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri