Donald Tusk propune amânarea retragerii Marii Britanii din UE pentru evitarea unui Brexit fără acord

Donald Tusk propune amânarea retragerii Marii Britanii din UE pentru evitarea unui Brexit fără acord
Publicat: 23/10/2019, 08:08

„Ca urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a întrerupe procedura de ratificare a Acordului de retragere din UE și pentru a evita producerea unui Brexit fără acord, le voi recomanda liderilor celor 27 de state UE să accepte solicitarea de prelungire a negocierilor. În acest sens, voi propune o procedură scrisă”, a declarat Donald Tusk prin Twitter.

Donald Tusk a făcut acest anunț în contextul impasului politic din Marea Britanie.

Premierul Boris Johnson a trimis sâmbătă o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Oficiali guvernamentali de la Londra au declarat pentru BBC News că Boris Johnson a refuzat să semneze scrisoarea formală și a argumentat că el consideră o greșeală decizia Camerei Comunelor de a amâna producerea Brexit. Potrivit Sky News, Guvernul britanic a cerut amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020, dar Boris Johnson a transmis încă o scrisoare în care îndeamnă Bruxellesul să nu accepte nicio amânare, în cadrul planului său de a-i convinge pe membrii Camerei Comunelor să aprobe urgent Acordul de retragere din UE.

Procedura Brexit, în impas în Marea Britanie

Premierul Boris Johnson insistă ca Acordul Brexit pe care l-a negociat cu Bruxellesul să fie aprobat urgent de Parlamentul britanic pentru a reuși să onoreze angajamentul de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie.

Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) și Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislației definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislației asociate Acordului Brexit va dura cel puțin câteva luni. La rândul său, Parlamentul European a anunțat că nu va ratifica Acordul Brexit până când documentul nu va fi aprobat de Camera Comunelor. Pentru a obține transpunerea rapidă a legislației, Boris Johnson a propus un calendar de proceduri parlamentare de trei zile.

Marți seară, Camera Comunelor a aprobat în principiu proiectul care prevede transpunerea în legislație a Acordului Brexit, dar a respins planul lui Boris Johnson de adoptare a legislației în doar trei zile. Acesta este primul vot în favoarea proiectului de Acord Brexit. Practic, Camera Comunelor s-a pronunțat în favoarea continuării (în a doua lectură) a procedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în Comisiile parlamentare de profil și ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lorzilor. Aprobarea definitivă poate avea loc doar după ce ambele Camere parlamentare acceptă o formă unitară și după ce prevederile aferente tratatului sunt transpuse în legislație prin dezbaterea și votul pe articole.

Boris Johnson avertizase că va retrage proiectul de Acord Brexit și că va cere alegeri anticipate, dar după eșecul votului privind calendarul a anunțat doar suspendarea procedurii de ratificare. Un oficial de la Downing Street a declarat pentru BBC că Parlamentul „și-a spulberat ultima șansă”.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (opoziție), a afirmat că Boris Johnson este „autorul propriului ghinion”.

După eșecul din Camera Comunelor, Boris Johnson a declarat, potrivit BBC: „Voi discuta cu statele UE despre intențiile lor, dar până vor lua o decizie și până vom lua noi o decizie, eu spun – întrerup procedura de legiferare. Vreau să fie foarte clar: politica noastră rămâne că nu trebuie să amânăm, ci trebuie să ieșim din UE pe 31 octombrie. Între timp, singura direcție responsabilă este să accelerăm procedurile pentru un rezultat fără acord”.

Boris Johnson poate opta pentru alegeri parlamentare anticipate, dar are nevoie de aprobarea Parlamentului. Dacă Parlamentul ar convoca acum alegeri anticipate, scrutinul poate avea loc abia peste cel puțin 25 de zile.

Leo Varadkar, premierul Irlandei, a salutat votul Camerei Comunelor în favoarea continuării procedurii de aplicare a Acordului Brexit, dar a cerut clarificări din partea Londrei. „Este de salutat faptul că membrii Camerei Comunelor s-au pronunțat cu o majoritate clară în favoarea legislației necesare pentru aplicarea Acordului Brexit. Așteptăm viitoarele evoluții de la Londra și Bruxelles și noii pași, inclusiv programul de transpunere a legislației și necesitatea amânării Brexit”, a declarat Leo Varadkar.

La rândul său, Comisia Europeană a cerut din nou clarificări din partea Guvernului Boris Johnson privind procedura Brexit. „Comisia Europeană a luat act de rezultatul votului și așteaptă ca Guvernul britanic să ne informeze despre viitorii pași. Președintele Consiliului European se consultă cu liderii europeni în legătură cu solicitarea Marii Britanii de amânare a Brexit până pe 31 ianuarie 2020”, a declarat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului Uniunii Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ