Dezbatere în PE privind statul de drept în România/ Comisarul european pentru Justiție: Nu e prea târziu ca Bucureștiul să revină pe calea reformelor/ Eurodeputat: E nevoie de control asupra serviciilor – VIDEO

Dezbatere în PE privind statul de drept în România/ Comisarul european pentru Justiție: Nu e prea târziu ca Bucureștiul să revină pe calea reformelor/ Eurodeputat: E nevoie de control asupra serviciilor  - VIDEO
Publicat: 15/04/2019, 21:54

UPDATE21:45Macovei: Sub aparența democrației, România trăiește o dictatură criminală și tragedia golirii țării

Europarlamentarul Monica Macovei a făcut luni seară, în Parlamentul European, la dezbaterea privind statul de drept din România, un apel, către Europa și oficialii săi, să nu lase România să devină prizonieră a „câtorva sute de politicieni” din țară „care au în mână pârghiile puterii”.

„Astăzi, în România, un grup de politicieni corupți, condus de condamnatul și socialistul Dragnea, care este condamnat definitiv și are noi procese, a luat țara în mână și dă cu ea de pământ. Nu respectă programul de guvernare anunțat la alegeri. Schimbă legile, șterge infracțiuni, îi subordonează politic pe judecători și procurori, transformă banii de investiții în mită electorală, distrug inima democrației pentru ca ei, politicienii corupți să scape de justiție. Soarta a 20 de milioane de oameni stă, până la urmă, în cântar, cu soarta unuia singur, cu salvarea unuia singur. Românii nu sunt un popor inert. Ieșim în stradă de peste doi ani de zile. Suntem gazați, suntem bătuți, suntem împușcați cu gloanțe de cauciuc sau loviți cu grenade de mână”, a spus europarlamentarul Monica Macovei, la dezbatarea de luni din Parlamentul European privind statul de drept din România.

Ea a vorbit de România, ca prizonieră a „câtorva sute de politicieni” care „au în mână pârghiile puterii”, pentru a supune țara unei „dictaturi criminale” care a dus la „golirea țării” de patru milioane de români.

„Drumul nostru este Europa. Asistăm cu disperare la scufundarea țării lovită de Dragnea, Tăriceanu și gașca lor. Eu nu pot să tac. Nu puteți să ne lăsați să sfârșim ca prizonieri ai câtorva sute de politicieni care au în mână pârghiile puterii. Vă cer să ajutați România! Pentru că, sub aparența democrației, România trăiește astăzi o dictatură criminală și tragedia golirii țării: patru milioane de români au plecat din țară numai în ultimii ani. Ruperea noastră de Europa este coșmarul pe care istoria noastră l-a trăit decenii la rând. Acesta este ultimul tren pe care-l putem prinde. Vrem în Europa!”, a spus Monica Macovei.

UPDATE21:21 Vera Jourova: Sunt ultima persoană care care să fiu acuzată că aș face ceva negativ față de România

„Eu reprezint întreg colegiul de comisari, că s-a vorbit despre absența domnului Timmermans. Dumnealui a fost mereu în dialog cu autoritățile române și cred că e ultimul care trebuie criticat. Noi nu interferăm în cazurile punctuale, ci analizăm situațiile care apar în legislația unui stat membru. Potențialul cumulativ al modificărilor legislative poate duce la încălcarea statului de drept în România”, a precizat comisarul european Vera Jourova cu privire la acuzațiile aduse oficialilor europeni. Mai mulți eurodeputați le-au reproșat acestora aplicarea unui dublu standard față de situația din România.

Jourova a amintit de propria sa experiență pe care a trăit-o în 2006, când a fost acuzată de corupție arătând că, tocmai din acest motiv, ar fi „ultima persoană” acuzată că ar putea face ceva negativ față de România.

„Mi-amintesc cazul meu din 2006. Eu am fost acuzată de corupție. A fost un caz murdar, politic, motivat doar de motive politice. Mi-amintesc că că am fost la închisoare și cât eram acolo nu puteam crede o secundă că un magistrat mă va condamna. Eu am crezut în justiția din țara mea. A fost o campanie murdară, nu a fost niciun fel de probă. Pentru mine totul a fost distrus la acea vreme, mi-a afectat și viața de familie. Eu ar trebui să fiu ultima persoană care să fiu acuzată că aș face ceva negativ față de România”, a povestit Jourova.

Comisarul european spune că în România s-ar putea „ajunge la încălcarea sistematică a statului de drept și independența și imparțialitatea justiției să fie în pericol”.

„Am fost de-a dreptul speriată când am văzut modificările care au început să se producă și acolo ne aflăm acum. Justiția independentă e o temelie importantă a unui stat democratic. Vrem să ajutăm România. Acum dezbaterea continuă la un nivel tehnic și mi-aș dori să avem un dialog pozitiv care să ducă la efecte pozitive și România să revină iar pe calea reformei”, a mai spus Jourova.

UPDATE 20:54 Mureșan: milioane de oameni cinstiți din România nu doresc nici amnistie, nici grațiere

Eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan a spus luni seară, la dezbaterea privind statul de drept din Parlamentul European, că milioane de oameni cinstiți din România nu doresc nici amnistie, nici grațiere, făcând referire la modificările cerute legilor justiției de puterea de la București.

„România este o țară proeuropeană. Poporul român dorește valori europene, dorește justiție, dorește dreptate, dorește stat de drept. De doi ani de zile sute de mii de oameni ies în stradă pentru a apăra valori europene. Oamenii politici au datoria să asculte întotdeauna voința poporului, iar oamenii politici nu au voie să modifice niciodată legi în propriul interes. Spun foarte clar: milioane de oameni cinstiți din România nu doresc nici amnistie, nici grațiere”, a spus eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan, la dezbaterea de luni seară din Parlamentul European asupra statului de drept din România.

El a transmis un mesaj și puterii de la București și i-a cerut guvernului să aplice recomandările experților europeni și să țină cont de voința poporului, convocat de președintele României, Klaus Iohannis, la un referendum pe teme de justiție în ziua alegerilor europarlamentare.

„Și, de aceea, cer Guvernului României să țină cont și să implementeze toate recomandările experților independenți de la Comisia de la Veneția, recomandările exprimate de Comisia Europeană în cazul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Guvernul României are datoria să asculte de popor. Iar, tocmai de aceea, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a convocat pentru data de 26 mai un referendum în cadrul căruia poporul român să se poată exprima cu privire la ce fel de justiție dorește, oamenii să poată spune foarte clar că nu doresc nici amnistie și grațiere și nu doresc modificarea legislației penale peste noapte în mod intempestiv”, a mai spus Mureșan.

El a atras atenția că legislația penală nu poate fi modificată fără consultarea practicienilor sistemului și fără consultarea societății civile.

„Legislația penală trebuie să fie modificată ținând cont de avizul magistraților, de avizul ONG-urilor și, evident, ținând cont de recomandările partenerilor noștri internaționali. Rog doamna comisar, rog Comisia Europeană sa fie alături de poporul român în această luptă pentru justiție și pentru valori europene”, a încheiat Mureșan.

UPDATE 20:41 Renate Weber: E timpul să încetați cu standardele duble

Eurodeputatele Renate Weber și Maria Grapini au criticat luni, la dezbaterea pe statul de drept din România, dublul standard folosit de oficialii europeni. Ele au făcut referire la intervenția publică a liderilor europeni care au cerut oprirea investigației din România asupa Codruței Kovesi.

„Românii au fost criticați pentru declarațiile publice. Totuși, în urmă cu câteva săptămâni lideri europeni au cerut să oprească o investigație unui om căruia îi fuseseră respectate toate drepturile constituționale”, a spus Renate Weber (ALDE), luni seară, la intervenția sa asupra statului de drept din România, referindu-se la declarațiile liderilor europeni făcute în favoarea fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, candidată la șefia Parchetului European, investigată de secția specială de anchetare a magistraților.

„Tajani, Verhosfstadt au pus presiune pe judecători. E timpul să încetați cu standardele duble, chiar și în campanie electorală”, a mai spus Weber.

Și eurodeputatul Maria Grapini i-a criticat pe oficialii europeni și a spus că întreaga dezbatere este un eșec.

„E un eșec această dezbatere. Liderii eurpoeni nu sunt aici. Sunt niște lași. Domnul Webber a îndrăznit să vină în România să sisteze un proces. Prin intervențiile oficialilor europeni de fapt ați afectat justiția din România. Cetățenii români nu înțeleg de ce europarlamentarii se amestecă în procesele în derulare. Nu ați dat nici măcar un exemplu de încălcare a statului de drept. Guvernul României în președinția rotativă are succes. A fost o rezoluție nedreaptă votată în PE în noiembrie. Șeful acela la DNA a făcut ravagii în justiție. Să lăsăm oamenii, România nu este Kovesi, nu e o persoană. România este 20 de milioane de români și vă rog să îi tratați cu respect”, a spus Maria Grapini.

UPDATE 20:23 Sofia in ‘t Veld: Sunt iritată că este absent guvernul care deține președinția Consiliului UE

Eurodeputații care au participat luni la dezbaterea privind statul de drept în România au criticat lipsa reprezentanților guvernului român, în condițiile în care România deține președinția rotativă a Consiliului UE. A fost și remarca făcută de eurodeputata olandeză Sofia in ‘t Veld.

„Sunt la fel de iritată ca și doamna Gresle că este absent Consiliul, mai ales că România are președinția Consiliului UE. Regret și absența domnului Timmermans. Îmi pare rău, doamna Jourova, dar dânsul e cel care se ocupă de acest subiect. Domnul Timmermans nici nu a venit la Comisia LIBE să prezinte acest subiect. A lăsat-o la funcționar. Azi dezbate România și PPE critică. Știu că doamna Gressle e cinstită și spune lucrurile foarte clar, dar întotdeauna situația e prezentată partizan. Nu înțeleg. Acest Parlament a adoptat acum 2 ani și jumătate, o propunere de mecanism general pentru toate guvernele și Comisia, dl Timmermans a spus nu avem nevoie de așa ceva pentru că avem toate instrumentele de care avem nevoie. Domnul Timmermans și domnul Weber sunt candidați. Aș vrea să știu ce au de gând să facă dacă devin președinți ai Comisiei. Viitorul președinte al CE va face ce a făcut în calitate de eurodeputat, adică va propune un mecanism care se va aplica tuturor statelor membre. Grupul ALDE european s-a distanțat de ALDE România pentru că suntem dezamăgiți că nu au sprijiniți parteneriatele civile, că nu au sprijinit-o pe doamna Kovesi și suntem dezamăgiți că nu au permis altor partide să se prezinte la alegerile europene”, a spus eurodeputatul olandez Sofia in ‘t Veld

UPDATE20:15Eurodeputat: E nevoie de control asupra serviciilor

Eurodeputatul Josef Weidenholzer, reprezentant al socialiștilor austrieci în Parlamentul European, consideră că România a făcut progrese în privința statului de drept și și-a contrazis luni colegii eurodeputați care au criticat derapajele statului de drept din România.

„Față de cele spuse de antevorbitoarea mea în ceea ce privește președinția la Consiliul UE eu cred că (România -n.r.) a făcut foarte multe. E uimitor faptul că trebuie să avem această dezbatere urgentă azi. În noiembrie am avut o rezoluție clară în ceea ce privește indepedența justiției în România. E nevoie de control și de supraveghere parlamentară asupra serviciilor de informații. Principiile comune ale statului de drept trebuie să fie discutate de toți. Doar așa Estul și Vestul pot să crească împreună”, a spus Josef Weidenholzer, reprezentantul socialiștilor austrieci în Parlamentul European.

El a contrazis-o, astfel, pe colega sa Ingeborg Grassle, din PPE, care a deplâns presiunile care s-au făcut împotriva numirii Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, la conducerea Parchetului European și a spus că, în aceste condiții, candidatul francez nu poate fi primul șef al Parchetului UE.

UPDATE 20:06 Ingeborg Grassle, PPE: Candidatul francez nu poate să fie primul șef al Parchetului European

Europarlamentarul Ingeborg Grassle a deplâns luni seara, în Parlamentul European, presiunile care s-au făcut împotriva numirii Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, la conducerea Parchetului European și a spus că, în aceste condiții, candidatul francez nu poate fi primul șef al Parchetului UE.

Consiliului UE și eu văd că aceștia nu sunt în sală. Iată nu am mai trecut printr-o astfel de situație cu statul de drept niciodată. Ar fi fost foarte bine dacă socialiștii și democrații s-ar fi delimitat mai devreme de România. Da, și guvernul e responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Guvernul României e și victimă și făptaș. Vedem un președinte de partid care a fost condamnat și e o problemă despre care trebuie să discutăm. Vedem o Curte care se ocupă de caz și care e supusă multor presiuni. Am văzut ce s-a întâmplat cu doamna Kovesi. Acum e supusă unor presiuni foarte mari și unor acte de răzbunare. Aceasta e candidat pentru Parchetul European. Din păcate, Consiliului UE nu a venit cu niște sancțiuni. Candidatul francez nu poate să fie primul șef al Parchetului UE în asemenea condiții în care au fost făcute atacuri asupra candidatului României. Vorbim despre încrederea în Europa, în Comisia Europeană”, a spus europarlamentarul PPE. Ingeborg Grassle.

UPDATE 19:54 Vera Jourova, în Parlamentul European: Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor

România trebuie să revină pe calea reformelor, a spust comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, comisarul european pe justiție, în prezentarea situației respectării statului de drept din România, făcută luni în Parlamentul European.

„Dezbaterea de astăzi nu este pe chestiuni tehnice” și nu aduce date noi față de noiembrie trecut și nici nu s-au înregistrat evoluții după raportul MCV de anul trecut, a spus Verja Jourova, comisarul european.

Comisia a spus foarte clar Parlamentului European că urmărește cu multă atenție și preocupare evoluțiile în legătură cu statul de drept în România, a spus Jourova care a dat un ultimatum României. „România trebuie să revină urgent pe calea reformelor(…) Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a mai spus comisarul pentru justiție.

„Am spus repetat că România trebuie să revină pe calea reformelor și trebuie să o facă urgent. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu să dea înapoi. Comisia, și în mod deosebit dl Timmermans a comunicat cu premierul Dăncilă și cu experții de mai multe ori și au avut discuții constructive. Comisia a spus foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente. Colegiul a discutat situația acum 2 săptămâni. Regretabil nu s-a ajuns la concluzia că România e pe calea cea bună. Dacă nu sunt progrese atunci Comisia trebuie să ia acțiuni”, a avertizat Jourova.

„Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările din MCV. S-a erodat încrederea în urma unor ordonante recente și unor proceduri controversate de numire. Procedura numirii procurorului-șef european nu a ajutat lucrurile. Discuția este despre România să nu facă pași înapoi în ceea ce privește statul de drept și lupta anticorupție. E nevoie de consultări ale actorilor interesați. Orice acțiuni trebuie să fie compatibile cu recomandările europene. În legătură cu ÎCCJ și urmarea unei decizii a CCR în ceea ce privește completele de judecători ne punem întrebări cu ce e necesar. Aceste lucruri nu pot fi separate (…) Există un risc de ingerență în sistemul de justiție inclusiv în cazuri de corupție și acest lucru nu poate fi ignorat. În ceea ce privește numirile procurorilor cu rang de nivel înalt, echilibrele nu au fost respectate. Procedurile sunt controversate când vine vorba de numirea sefului DNA, procurorului general”, a adăugat Jourova.

Ea a făcut referire inclusiv la demersurile guvernului român care a consolidat secția specială de anchetare a magistraților.

„Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări împreună și separat și ne arată o tendință ingrijorătoare. Situația este extrem de volatilă. Dacă nu se răspunde acestor preocupări, atunci CE va acționa cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a conchis Jourova.

Știrea inițială:

În noiembrie anul trecut, Parlamentul European și-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor și ar submina lupta împotriva corupției. Eurodeputații vor evalua acum în plen evoluția situației din România în ultimele luni, potrivit unui comunicat al instituției.

Premierul Viorica Dăncilă nu va participa la dezbaterea din PE. În programul șefului Executivului, anunțat de către Guvern, nu figurează o deplasare a prim-ministrului, luni, la Strasbourg.

Poziția Comisiei Europene referitoare la statul de drept în România este posibil să fie citită în PE de către prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans a afirmat, pentru MEDIAFAX, eurodeputatul ALDE Renate Weber.

„De regulă la astfel de dezbateri, că ele nu durează mult, vorbesc liderii grupurilor politice, adică vine Comisia și face o declarație și răspund liderii grupurilor politice. Cineva trebuie să fie și din partea Guvernului României acolo, că avem Președinția Consiliului UE. Nu cred că se va duce premierul Viorica Dăncilă”, a explicat, joi, Renate Weber.

Ea a precizat că această declarație a Comisiei Europene vine în urma unei solicitări a grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), aprobată, joi, în Conferința Președinților a Parlamentului European.

Anunțul asupra cererii a fost făcut, pe Facebook, de către europarlamentarul Cristian Preda care a spus că PPE a solicitat discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre „derapajele guvernării Dăncilă”, dezbaterea și votul în PE urmând să aibă loc între 15 și 18 aprilie.

Pe 3 aprilie, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker și alți reprezentanți ai CE s-au reunit la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situația statului de drept în România.

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susținut o conferință de presă în care a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Prim-vicepreședintele CE a mai spus că este întristat de situația curentă din România, precizând că, datorită MCV se înregistraseră în ultimii ani succese importante, inclusiv în combaterea corupției la nivel înalt, însă acum este vorba de un regres. Potrivit prim-vicepreședintelui CE, țara noastră nu a revenit pe calea cea bună.

El a subliniat că problemele, precum statul de drept sau separarea puterilor în stat, trebuiau rezolvate înainte de aderarea la UE. Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că România și Bulgaria au aderat în 2007 la Uniune, însă nu și-au soluționat nici acum problemele.

În replică, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, în aceeași zi, că va avea discuții cu prim-vicepreședintele CE, declarându-se surprinsă de declarațiile acestuia prin care a avertizat Guvernul român să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar. Șeful Executivului a mai spus că afirmația lui Frans Timmermans a produs neclarități și nu i-a înțeles rostul pentru că „nu este pliată pe realitățile existente”.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluție, elaborat de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislației penale și judiciare în România.

Rezoluția a fost adoptată după două dezbateri organizate în PE la care au participat premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conține 13 recomandări către România și instituțiile UE referitoare la sistemul judiciar și combaterea corupției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”