Sunt BOLNAV. Un cunoscut ziarist german FALSIFICA interviuri și INVENTA personaje

Sunt BOLNAV. Un cunoscut ziarist german FALSIFICA interviuri și INVENTA personaje
Publicat: 20/12/2018, 14:59
Actualizat: 26/03/2019, 03:46

Revista germană Der Spiegel a dezvăluit miercuri, în contextul unei încrederi tot mai slabe a publicului larg în mass-media, că unul dintre jurnaliștii săi vedetă, Claas Relotius, recompensat cu numeroase premii, își falsifica de mulți ani articolele, informeazăThe Hollywood Reporter.

Relotius, care, în 2014, a primit titlul de jurnalistul anului din partea CNN, a recunoscut că cel puțin 14 articole scrise de el au avut la bază interviuri care nu s-au întâmplat niciodată. Printre acestea se numără și o convorbire prin telefon cu părinții jucătorului de fotbal american Colin Kaepernick.

Jurnalistul și-a dat demisia, luni, de la Der Spiegel, după ce s-a descoperit că a comis o fraudă jurnalistică „masivă” timp de mai mulți ani, au spus reprezentanții revistei.

Confruntat cu aceste acuzații de un coleg cu care a lucrat la un articol la frontiera dintre Mexic și Statele Unite, publicat în noiembrie, el a recunoscut în cele din urmă că a inventat citate și scene la care nu asistase niciodată. El se servea mai ales de videoclipuri vizionate pe YouTube și Facebook pentru a descrie locurile prezentate în textele sale.

În total, 14 articole ar fi fost trucate. Printre ele, se află și un articol despre un yemenit care a petrecut 14 ani închis la Guantanamo fără motiv, fapt care aproape că l-a înnebunit și l-a făcut să nu mai vrea să părăsească închisoarea americană în momentul eliberării sale.

La începutul anului 2018, jurnalistul german a alcătuit pe cinci pagini portretul, care s-a dovedit pe urmă complet imaginar, al unei femei americane, susținătoare a pedepsei cu moartea, care, potrivit spuselor sale, asista la execuțiile condamnaților la moarte. Legea americană admite prezența cetățenilor la aceste execuții.

Cazul lui Relotius este „o pată neagră în istoria de 70 de ani a Der Spiegel”, au mai spus reprezentanții publicației, care au explicat că au început să aibă bănuieli în ceea ce privește acuratețea materialelor jurnalistice furnizate de acesta în noiembrie. Un coleg care a lucrat cu Relotius la un articol a descoperit că anumite interviuri nu au avut loc.

„Sunt bolnav și am nevoie de ajutor”, a declarat Claas Relotius, citat în articolul revelator din Der Spiegel. El a mărturisit în fața redactorului-șef că a falsificat articole încă de la începuturile carierei sale, când nu găsea unghiul potrivit de abordare sau surse interesante.

Jurnalistul german le-a spus editorilor că a inventat informații pentru a evita un eșec și că este conștient de ceea ce a făcut.
Un celebru reporter Der Spiegel a recunoscut că a inventat declarații

Conducerea revistei a apelat la un comitet de experți interni și externi, iar rezultatele anchetei privind activitatea jurnalistului vor fi publicate.

Uniunea Jurnaliștilor din Germania a calificat cazul drept „cea mai mare fraudă jurnalistică de la publicarea jurnalelor lui Hitler”. Ei au făcut referire la niște presupuse jurnale ale dictatorului publicate de revista germană Stern în 1983, despre care s-a aflat ulterior că sunt false.

Cazuri similare au pătat istoria jurnalismului. Printre cele mai emblematice se află cel al jurnalistului american Jayson Blair, care a scris mai multe articole false la începutul anilor 2000. El a pretins că a intervievat în Texas familia unui soldat american ucis în Irak, iar acel interviu a fost inventat în integralitate.

Fraude similare au fost comise de jurnaliști precum Christopher Newton, de la The Associated Press, și Janet Cooke, al cărei articol fals, publicat în 1980, despre un copil dependent de heroină, a adus publicației The Washington Post un premiu Pulitzer.

Foto: Claas Relotius/ Twitter/ Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...