CRIZA Brexit, de vină pentru scăderea numărului de muncitori migranți sezonieri, inclusiv ROMÂNI

CRIZA Brexit, de vină pentru scăderea numărului de muncitori migranți sezonieri, inclusiv ROMÂNI
Publicat: 18/03/2019, 21:58
Actualizat: 27/03/2019, 15:43

Sezonul sparanghelului în Marea Britanie este scurt și timpuriu – în mod tradițional, acesta se desfășoară începând cu 23 aprilie, până la jumătatea lunii iunie. Această situație va reprezenta primul mare test al crizei sezoniere a forței de muncă a anului 2019.

Anul acesta, antreprenorii britanici au fost nevoiți să facă eforturi mai mari pentru a recruta români și bulgari, în mare parte temători cu privire la lungul proces reprezentat de Brexit, în condițiile în care premierul Theresa May solicită aprobarea Parlamentului pentru un acord de separare de Uniunea Europeană. Emigranții sunt, de asemenea, preocupați cu privire la modul în care vor fi primiți de către britanici, care au votat, în 2016, că doresc să părăsească UE.

„Dacă avem cu 20% mai puțini muncitori, atunci vom recolta cu 20% mai puțin sparanghel”, a spus Chris Chinn, un antreprenor din Marea Britanie. „Agricultura din Regatul Unit nu este un joc cu marjă mare, deci un minus de 20% presupune că vom ieși în pierderi. 50% poate cauza faliment”, a completat acesta.

Preocuparea antreprenorului s-a intensificat după ce 20 dintre cei 100 de muncitori care ar fi trebuit să contribuie la cultivarea culturilor în luna ianuarie au renunțat. Dintre cei 247 de lucrători care ar trebui să sosească între 31 martie și 6 aprilie, 125 încă trebuie să își rezerve zborurile, a spus acesta.

Cu doar 11 zile până la părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, Guvernul nu a aprobat încă un acord de retragere sau de prelungire, ceea ce înseamnă că riscul unui Brexit fără acord nu poate fi exclus.

Dacă Marea Britanie va fi de acord cu o înțelegere de separare, va începe o perioadă de tranziție, în cadrul căreia va fi menținută libertatea de mișcare, până la sfârșitul anului 2020. În absența unei înțelegeri, cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie după data de 29 martie vor fi nevoiți să se înregistreze pentru a putea lucra pe o perioadă mai lungă de trei luni.

Elina Kostadinova, manager la Cobrey Farms, în Varna, Bulgaria, a declarat că mulți muncitori nu aleg Marea Britanie drept destinație pentru muncă din cauza Brexit. „Aceștia nu știu dacă vor fi primiți în țară, cât timp vor putea sta, cum ar putea călători și ce le rezervă viitorul”, a spus aceasta. „Ar fi minunat dacă guvernul britanic ar putea lua o decizie”.

Fermele britanice alocă, de obicei, lucrătorilor salariul minim național de 7,83 lire pe oră, plus bonusuri în funcție de performanță.

Sectorul fructelor și legumelor din Marea Britanie se bazează, în fiecare an, pe aproximativ 80.000 de lucrători sezonieri din UE. După ce odată abundau de solicitări, în prezent agențiile de muncă declară că interesul a scăzut în 2017 și 2018, deoarece muncitorii din România și din Bulgaria au optat pentru alte țări din UE.

În ultimele două sezoane, Marii Britanii i s-a redus numărul de lucrători cu aproape 10.000, fapt ce amenință aprovizionarea cu alimente și forțează fermele să plătească salarii și prime mai mari. La sfârșitul verii, fermele vor oferi cazare gratuită și vor acoperi costurile aferente zborurilor pentru a-i convinge pe muncitori să aleagă în continuare Marea Britanie drept destinație pentru muncă.

Concordia, o organizație caritabilă care găsește companii de recrutare din UE pentru fermele britanice, a declarat că acum face eforturi mult mai mari în privința recrutării. „Agricultura Regatului Unit va intra, cu siguranță, într-o perioadă de criză. Lipsa muncii înseamnă lipsa recoltei, ceea ce înseamnă că nu vor exista fructe și legume pe rafturile supermarketurilor britanice”, a declarat Stephanie Maurel, directorul executiv al companiei.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția