CEDO îi dă DREPTATE lui Snowden: Cinci ani, guvernele AU NEGAT că supravegherea în masă vă încalcă DREPTURILE. Astăzi AM CÂȘTIGAT

CEDO îi dă DREPTATE lui Snowden: Cinci ani, guvernele AU NEGAT că supravegherea în masă vă încalcă DREPTURILE. Astăzi AM CÂȘTIGAT
Publicat: 13/09/2018, 22:08
Actualizat: 19/11/2018, 12:43

„Timp de cinci ani, guvernele au negat faptul că supravegherea în masă la nivel global încalcă drepturile dumneavoastră. Și timp de cinci ani, le-am urmărit în instanță. Astăzi am câștigat. Nu-mi mulțumiți: mulțumesc tuturor celor care nu s-au oprit niciodată” , scrie Snowden pe contul său de Twitter.

Metodele utilizate de Serviciul guvernamental britanic de informații (GCHQ) în interceptarea telecomunicațiilor au încălcat viața privată, fără a oferi suficiente garanții de securitate, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează cotidianul The Guardian.

Care sunt metodele de colectare a informațiilor contestate la CEDO?

În 2013, Edward Snowden a arătat că GCHQ a colectat secret comunicațiile transmise prin internet pe o scară industrială, scrie BBC.

Programele de supraveghere în masă au dezvăluit:

„Tempora” – stocarea masivă a întregului trafic pe Internet, pe care GCHQ îl putea colecta

„Poliția Karma” (Karma Police) – o încercare de a cataloga obiceiurile de navigare ale oricărui utilizator care putea fi identificat online

„Gaura Neagră” (Black Hole) – o imensă bibliotecă digitală cu mai mult de un trilion „evenimente” semnalate pe internet

Agenția britanică avea posibilitatea de a obține date și conținut de la serviciile din SUA și de la companiile americane, inclusiv Apple, Google și Facebook.

Acuzațiile au fost formulate pe baza reclamațiilor depuse de 14 asociații pentru drepturile omului, pentru protejarea vieții private și de jurnaliști. Printre organizațiile care au contestat tehnicile de interceptare se numără Amnesty International, Liberty, Privacy International și Big Brother Watch.

Joi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a dat dreptate.

Ce a spus CEDO?

Judecătorii CEDO au stabilit, în esență, că metodele de interceptare folosite de GCHQ încalcă Articlolul 8 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, care garantează dreptul la viața privată.

Instanța a spus că sistemul de colectare a informațiilor dezvăluit de Snowden nu oferă o garanție adecvată a protejării dreptului la viață privată, pentru că a dus la o colectare în masă de informații, fără un scop precizat de securitate.

În practică, aceasta înseamnă că informațiile personale pot fi accesate de GCHQ, chiar dacă acestea nu au nimic de-a face cu amenințările la adresa securității naționale.

Ce spune decizia CEDO: „Deși nu există dovezi care să arate că serviciile de informații abuzează de puterile lor, dimpotrivă, [este vorba despre serviciul britanic de supraveghere], iar Curtea a observat că procedura de selecție a informațiilor a fost întreprinsă cu atenție și conștiincios de către analiști, instanța nu este convinsă că tehnologia care reglementează selecția segmentelor de internet pentru selecția materialului interceptat pentru examinare sunt suficient de robuste pentru a oferi garanții adecvate împotriva abuzurilor”.

Curtea mai precizează că „cel mai mare motiv de îngrijorare este absența unei supravegheri independente a selecțiilor și a criteriilor de căutare utilizate pentru filtrarea comunicațiilor interceptate”.

Instanța a mai criticat dreptul de a solicita giganților Internetului să predea „date de comunicații” – informații tehnice de bază ale modului în care oamenii au schimbat informații online.

Însă instanța judiciară de la Strasbourg a stabilit că regimul GCHQ de a face schimb de informații digitale cu servicii secrete străine nu a fost ilegal.

Aceasta este prima contestare majoră a legalității acțiunilor serviciilor britanice de informații de interceptare masivă a comunicațiilor, după dezvăluirile făcute de activistul pentru transparență Edward Snowden.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală