no author
Silviu Bănilă
975 vizualizări 14 iun 2018

The Sun scrie că fostul inginer-şef al departamentului de Tehnologii de Combustie Bryn Jones a fost arestat după un pont oferit de MI5 (serviciile secrete britanice) Poliţiei Metropolitane, potrivit căruia informaţii clasificate din domeniul apărării ar fi ajuns la guvernul chinez.

Potrivit publicaţiei britanice, forţele antitero l-au arestat pe Jones, în vârstă de 73 de ani, marţi, în casa sa din Derbyshire. Acesta a fost interogat şi reţinut sub suspiciunea încălcării OSA (Official Secrets Act).

The Sun precizează că ancheta s-a concentrat asupra activităţii clasificate a companiei Rolls-Royce în dezvoltarea avionului de vânătoare F-35B.

Jones a fost descris drept un profesor specializat în combustia turbinelor cu gaze, care a vizitat Universitatea Aeronautică din Xian, China. Acesta a lucrat la Rolls-Royce, în Derby, timp de 30 de ani, devenind expert în tehnologiile inovatoare de combustie.

Jones a plecat de la Rolls-Royce în 2003, dar The Sun - citat de thebusinessdesk.com - susţine că a păstrat legătura cu gigantul tehnologic din Derby. Birourile unei firme din West Midlands, asociate cu Jones, au fost de asemenea percheziţionate de autorităţi.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei Metropolitane a declarat: „Marţi, în jurul orei locale 14.20, poliţiştii au arestat un bărbat în Derbyshire, suspectat că a încălcat legea secretelor de stat. Acesta are 73 de ani şi a lucrat în industria privată. A fost dus la secţia de poliţie şi ulterior eliberat, sub investigaţie. În prezent, au loc percheziţii amănunţite la locuinţa sa din Derbyshire”.

Potrivit unor estimări din 2017, preţul unui avion militar F-35B este de 191 milioane lire sterline (216 milioane euro / 254 milioane dolari americani).

Citește și: