no author
Mihai Draghici
3450 vizualizări 15 oct 2018

"Sfântul Sinod a luat decizia întreruperii contactelor cu Patriarhia de la Constantinopol", a declarat mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, relatează site-ul agenţiei Tass.

Sesiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse s-a desfăşurat în oraşul Minsk, capitala Belarusului, după şedinţa de lucru de la Constantinopol din perioada 9-11 octombrie, în care Patriarhia Ecumenică a decis recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Tensiunile între Patriarhia Moscovei şi Constantinopol pe acest subiect sunt mai vechi, însă conflictul a escaladat în urma anunţului oficial făcut de Secretariatul General al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice:

"Sfântul Sinod a discutat în profunzime şi pe larg problema bisericească din Ucraina, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Daniel de Pamfilon şi a Preasfinţitului Părinte Episcopul Ilarion de Edmonton, Exarhii Patriarhali în Ucraina, şi, în urma unor deliberări îndelungate, a hotărât:

1. Reînnoirea deciziei luată deja ca Patriarhia Ecumenică să continue în direcţia acordării autocefaliei Bisericii Ucrainei.

2. Restabilirea, în acest moment, a Stavropighiei Patriarhului Ecumenic la Kiev, ca una dintre numeroasele sale Stavropighii care au existat din secolele trecute în Ucraina.

3. În conformitate cu prerogativele canonice ale Patriarhului Constantinopolului de a primi astfel de petiţii de la ierarhi şi clerici din toate Bisericile autocefale, să accepte solicitările de recurs ale lui Filaret Denisenko, Makarie Maletici şi cei dimpreună cu ei, care s-au aflat în schismă nu din motive dogmatice. Astfel, cei menţionaţi mai sus au fost restabiliţi canonic în rangul lor ierarhic sau preoţesc, iar credincioşii lor au fost reaşezaţi în comuniune cu Biserica.

4. Revocarea validităţii Scrisorii Sinodale din anul 1686, eliberată în circumstanţele acelei perioade, prin care s-a acordat Patriarhului Moscovei, prin iconomie, dreptul să hirotonească pe Mitropolitul Kievului, ales de Adunarea clerului şi a laicilor din eparhia sa, care trebuia să pomenească pe Patriarhul Ecumenic ca Întâiul Ierarh la orice slujbă, proclamând şi afirmând dependenţa sa canonică faţă de Biserica Mamă a Constantinopolului.

5. Să apeleze la toate părţile implicate pentru a se evita însuşirea bisericilor, a mănăstirilor şi a altor proprietăţi, precum şi orice alt act de violenţă şi represalii, astfel încât pacea şi iubirea lui Hristos să prevaleze", se arată în comunicatul Patriarhiei Ecumenice Constantinopol, citat de agenţia de ştiri Basilica.

 

Citește și: