Bătălie pe rodiu la burse, după ce a crescut cererea în industria auto. Este cea mai rară marfă, de cinci ori mai scumpă decât aurul

Bătălie pe rodiu la burse, după ce a crescut cererea în industria auto. Este cea mai rară marfă, de cinci ori mai scumpă decât aurul
Publicat: 14/01/2020, 16:31

Rodiul este cel mai rar element din grupa platinei, apărând într-o parte din 200 de milioane în crusta Pământului. Acesta are o densitate mai mică și un punct mai înalt de topire ca platina. Rodiul rămâne neafectat de aer și apă până la 600 de grade Celsius.

Rodiul a început anul de tranzacționare la 6.050 dolari pe uncie, potrivit companiei chimice Johnson Matthey, înainte de a se ridica la 8.200 dolari la mijlocul săptămânii trecute, o creștere de 35%. De atunci prețurile s-au redus ușor la 8.000 dolari pe uncie luni.

Susan Bates, specialist în materii prime la Morgan Stanley spune că majorarea a fost determinată de oferta slabă și de achizițiile puternice din Asia.

În 2019, prețurile rodiului au crescut cu 151%. Însă Bank of America consideră că prețul va crește în continuare, din cauza reglementărilor mai stricte și a sporirii interesului investitorilor.

„Pe fondul restrângerii ofertei de rodiu și cu o industrie auto care continuă să se concentreze pe îmbunătățirea standardelor de emisii, anticipăm că piața va ajuge în deficit”, au spus analiștii în noiembrie. „Dincolo de cererea comercială, interesul investitorilor în rodiu rămâne, de asemenea, ridicat, așa că apreciem că prețurile ar trebui să rămână ridicate.”

Dar pe o piață relativ mică pot exista modificări drastice ale prețurilor. Analiștii de la Heraeus au remarcat că din 2003 până în 2008 prețurile la rodiu s-au majorat cu 2.195%, înainte de a se prăbuși dramatic.

„Rodiul este o piață mai puțin lichidă, astfel încât în ​​perioadele de cerere ridicată prețul se poate mișca rapid, dar salturi atât de mari ale prețului sugerează că există o anumită panică”, a spus Heraeus într-o notă pentru clienți luni. Firma a menționat că prețurile ar putea continua să crească „ceva vreme”, stimulate de „legislația privind emisiile mai stricte care compensează scăderea vânzărilor auto”.

Rodiul, împreună cu alte metale prețioase, cum ar fi paladiul și platina, este utilizat de convertoarele catalitice, care dotează sistemele de evacuare auto, reducând emisiile de gaze toxice. Conform S&P Global Platts, peste 80% din cererea de rodiu și paladiu provine din industria auto.

Se pare că rodiul a găsit o nișă în principal în industria automobilelor pentru filtrarea emisiilor, dar alte proiecte de cercetare au scos la iveală că metalul prețios poate avea mai mult potențial în acest rol de catalizator. Într-un astfel de studiu, cercetătorii elvețieni de la Institutul Paul Scherrer și de la ETH Zurich au dezvoltat un nou proces chimic care folosește energia termică solară pentru a converti dioxidul de carbon și apa în combustibil. Procesul chimic implică o combinație de oxid de ceriu și mici cantități de rodiu drept catalizator. Descoperirea lor este un pas important în depozitarea (chimică) a energiei solare, o problemă cu care savanții s-au confruntat încă de la începutul acestei ramuri a industriei energetice.

Sursă FOTO: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală