Mihai SCHIAU
Mihai SCHIAU
6045 vizualizări 24 nov 2012

Femeile din Arabia Saudită sunt monitorizate, în aerporturi, cu ajutorul unui dispozitiv care transmite un mesaj soţilor în caz că acestea vor să fugă din ţară, scrie Daily Mail.

Aceasta este doar ultima "găselniţă" a autorităţilor saudite, criticate demult pentru că ar îngrădi drepturile femeilor, notează sursa.

Fiecare femeie din Arabia Saudită este obligată să aibă un "gardian" şi nu poate părăsi ţara fără acceptul acestuia. Când îşi iau soţiile peste hotare, soţii trebuie să completeze un document online sau la aeroport prin care îşi dau acordul ca femeia lor să iasă din ţară, scrie sursa.

Chiar dacă soţul îşi dă acordul ca soţia să-l urmeze peste graniţă, el tot primeşte un mesaj pe telefon de la biroul de imigraţii. Se pare că sistemul funcţionează de aproximativ doi ani, dar până acum mesajele erau trimise opţional. De săptămâna trecută, absolut toţi saudiţii ale căror soţii călătoresc peste graniţă primesc acest SMS, notează Daily Mail.

Noua lege din Arabia Saudită a stârnit mesaje dure pe internet. "De ce nu le implantăm pur şi simplu un cip?", s-a întrebat retoric un utilizator pe Twitter, în timp ce altul a spus că, dacă are nevoie de un SMS pentru a afla că soţia lui a plecat, înseamnă că ori s-a căsătorit cu persoana greşită, ori are nevoie de un psihiatru. În plus, femeile saudite s-au plâns pe internet că sunt supuse unei "umilinţe continue". Editorialiştii saudiţi scriu şi ei că această lege înseamnă, practic, că femeile sunt "sclavele bărbaţilor".

Daily Mail scrie că Arabia Saudită este singura ţară din lume unde femeile nu au dreptul să conducă. Anul trecut, un protest împotriva acestei interdicţii s-a soldat cu zeci de arestări, notează sursa. În plus, femeile saudite au primit abia anul trecut drept de vot, iar 30% dintre ele sunt şomere.

Citește și: