ANALIZĂ: Ce face un comisar european și cât de important e portofoliul Transporturilor pentru România

ANALIZĂ: Ce face un comisar european și cât de important e portofoliul Transporturilor pentru România
Publicat: 19/10/2019, 11:45

Pentru România, portofoliul Transporturilor în cadrul Comisiei Europene este important în privința absorbției de fonduri europene în infrastructură. Comisarul european, însă, trebuie să fie independent și să nu își favorizeze țara din care provine. Astfel, România ar putea obține finanțare de la Uniunea Europeană doar dacă depune proiecte coerente, pentru a putea fi aprobate.

Care sunt atribuțiile comisarilor europeni

Comisia Europeană este vocea Uniunii Europene, în timp ce Parlamentul European e vocea cetățenilor, iar Consiliul European reprezintă vocea statelor membre ale UE. O decizie nu poate fi adoptată decât cu acordul tuturor celor trei instituții europene.

Comisarii resprezintă conducerea politică a Comisiei Europene. Colegiul este alcătuit din cei 28 de comisari, printre care se numără și președintele și vicepreședinții. Comisarii, câte unul din fiecare stat membru al UE, asigură conducerea politică a Comisiei pe durata mandatului lor de cinci ani.

Deciziile și măsurile luate de comisari se bazează pe răspunderea colectivă. În general, deciziile comisarilor se iau prin consens, dar ele pot fi adoptate și cu majoritate simplă. Comisia promovează interesul general al UE și ia inițiativele corespunzătoare în acest scop.

Potrivit normelor interne ale Comisiei, Colegiul celor 28 de comisari trebuie să se reunească cel puțin o dată pe săptămână. Procedura săptămânală de luare a deciziilor poartă numele de procedură orală. Conform art. 17 din Tratatului Uniunii Europene, Comisia are câteva atribuții: dezvoltarea de strategii pe termen mediu, conceperea de proiecte legislative și medierea procesului legislativ, reprezentarea UE în negocierile comerciale, emiterea de decizii și reglementări, de exemplu politica privind competiția, conceperea bugetului Uniunii Europene precum și supravegherea implementării tratatelor și legislației comunitare.

Comisia are dreptul de a propune noi legi și politici în domeniile prevăzute în Tratate. De asemenea, Comisia poate fi solicitată să facă o propunere, de către Consiliu, Parlamentul European, cetățenii UE, Banca Europeană de Investiții, Banca Centrală Europeană și guvernele UE.

Cum se elaborează legislația UE

Comisia Europeană, prin cei 28 de comisari europeni, propune inițiative legislative. Înainte de a face propunerea, Comisia analizează impactul de ordin economic, social și de mediu. Parlamentul European și Consiliul examinează propunerile Comisiei și propun amendamente. După ce se ajunge la un consens între toate cele trei instituții, actul legislativ poate fi adoptat.

De asemenea, Comisia Europeană propune inițiative, implementează politici și execută bugetul UE, Comisia garantează că tratatele UE și legislația derivată din acestea sunt respectate, însă are și o dimensiune internațională.

Totodată, în calitate de organ executiv al Uniunii Europene, Comisia este responsabilă pentru gestionarea și executarea bugetului UE, precum și a politicilor și a programelor adoptate de Parlament și de Consiliu. Cea mai mare parte din activitatea actuală și din cheltuieli este realizată de autoritățile locale și naționale, iar Comisia este responsabilă cu monitorizarea acestora.

România nu are încă un comisar european

Deși Comisia Europeană trebuia să intre în funcțiune la 1 noiembrie, activitatea acesteia este întârziată din cauza faptului că România, Ungaria și Franța nu au reușit să vină cu nominalizări de comisari europeni care să fie aprobate de către Comisie.

Potrivit deciziei președintelui-ales al CE, Ursula von der Leyen, României îi revine portofoliul Transporturilor.

În prezent, pe masa Comisiei Europene se află nominalizarea României pentru funcția de comisar european, în speță Dan Nica, după ce prima nominalizare, respectiv Rovana Plumb, a fost respinsă de Comisia JURI.

Procedurile de numire sunt însă întârziate și din cauza căderii Guvernului Dăncilă. Acest demers a generat neînțelegeri între Guvernul interimar și cel desemnat după moțiunea de cenzură.

Viorica Dăncilă susține că puterea de a nominaliza un comisar european îi revine Guvernului interimar și îi solicită președintelui CE să țină cont de acest lucru și să îl numească pe Dan Nica, în timp ce Klaus Iohannis și PNL subliniază că Guvernul Dăncilă nu mai are dreptul să facă nominalizări, fiind demis.

Până acum, România a avut trei comisari europeneni: pe Leonard Orban (pentru multilingvism, între ianuarie 2007 – februarie 2010), Dacian Cioloș (pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, între 2010 și 2014) și Corina Crețu (pentu Politică Regională (2014 – 2019).

Foto: Facebook / European Commission

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului