Administrația Putin face acuzații grave: SUA intenționează să genereze un conflict militar cu Iranul

Administrația Putin face acuzații grave: SUA intenționează să genereze un conflict militar cu Iranul
Publicat: 18/06/2019, 16:53

„Acțiunile de acest fel nu pot fi văzute altfel decât ca fiind un plan deliberat de provocare a unui război”, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenția RIA Novosti.

Administrația Donald Trump a anunțat luni seară trimiterea a încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul.

„(…) Statele Unite ar trebui să se abțină de la consolidarea prezenței militare și de la alte măsuri, precum atragerea sau impulsionarea aliaților să intensifice presiunile asupra Iranului”, a subliniat Riabkov.

Și Kremlinul a lansat un apel la reținere, pentru evitarea escaladării crizei în Orientul Mijlociu. „Îndemnăm toate părțile să dea dovadă de reținere. Am prefera să nu vedem măsuri care generează tensiuni suplimentare în această regiune deja instabilă”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

Secretarul interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan, a argumentat că trupele trimise în Orientul Mijlociu au un rol „defensiv”, în contextul atacurilor care au vizat petroliere în Golful Oman.

Nathalie Tocci, un oficial european de rang înalt, a declarat marți că Administrația Donald Trump este responsabilă de amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza încălcării Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. „Actuala situație se întâmplă dintr-un motiv care nu a fost menționat până acum, anume faptul că Statele Unite au încălcat Planul Comun Complet de Acțiune, adică Acordul iranian. Practic, nu respectă partea lor din acord”, a declarat, pentru BBC, Nathalie Tocci, consilier special al Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate. Referindu-se la atacurile care au vizat petroliere în Golful Oman, Nathalie Tocci a precizat: „Încă nu avem dovezi clare despre ce s-a întâmplat. Cred că este rezonabil ca Iranul, deși neagă acest lucru, să le fi comis. Dar cred că este vorba de o reacție, nu neapărat una extremă sau radicală, dar în mod clar este o reacție la ceea ce Teheranul consideră a fi o escaladare a crizei din zona Golfului. Este o situație foarte periculoasă, deoarece în mod evident escaladarea conduce la riposte”.

Două petroliere, unul norvegian și altul japonez, au fost atacate săptămâna trecută în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite. Statele Unite au atribuit atacurile Iranului, care a negat orice responsabilitate.

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acțiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internațional, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene.

Mike Pompeo și secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, au explicat în Congresul SUA că abordarea Administrației de la Washington are rolul de a descuraja Teheranul, nu de a-l provoca.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...