100 de ani de la Marele Armistițiu al PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL. Tensiuni politice și incidente cu FEMEN

Publicat: 11/11/2018, 15:29
Actualizat: 25/03/2019, 20:39

Președinții Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump, s-au salutat în momentul în care au ajuns la scena de la Arc de Triomphe, de unde au asistat la ceremonia de comemorare a Armistițiului din 1918, care a pus capăt Primului Război Mondial, relatează presa internațională.

Vladimir Putin a fost ultimul lider care a ajuns la scenă și a dat mâna cu Emmanuel Macron, Angela Merkel și ulterior cu Trump.

Președintele SUA a anunțat recent că nu va avea o întrevedere bilaterală la Paris cu omologul său rus.

Cei mai mulți lideri politici au ajuns la Arc de Triomphe cu un autobuz pus la dispoziție de partea franceză, însă Putin și Trump au preferat să vină cu propriile limuzine.

Trump va lipsi și de la ediția inaugurală a Forumului de Pace de la Paris, care va avea loc duminică după-amaiză. Forumul este o inițiativă a președintelui Macron care are drept scop să promoveze o abordare multilaterală privind securitatea și guvernarea pentru a evita erorile care au dus la izbucnirea Primului Război Mondial.

Peste 70 de lideri politici din întreaga lume, inclusiv președinții Rusiei și Statelor Unite, asistă la Paris la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

În întreaga lume au loc evenimente de comemorarea a centenarului încheierii războiului, care s-a soldat cu moartea a aproximativ nouă milioane de militari și a altor câtorva milioane de civili.
Potrivit Ruptly, susținătorii mișcării „Trump înseamnă Război„, organizată de grupurile „Paris contra Trump” și „Opriți Războiul”, s-au adunat duminică la Paris pentru a protesta împotriva participării președintelui SUA la comemorarea centenarului de la Primul Război Mondial. Aceștia îl critică și pe Emmanuel Macron, care l-a invitat pe Trump la evenimentele istorice.
Donald și Melania Trump au ajuns la Paris vineri, în jurul orei locale 10:07PM, cu aeronava prezidențială Air Force One. La 10:10PM, Trump l-a criticat pe președintele francez Emmanuel Macron pe Twitter, pentru dorința sa de a crea o armată europeană.
Macron a declarat săptămâna aceasta că este nevoie de o „armată europeană adevărată”: „Trebuie să ne protejăm, cu tot respectul pentru China, Rusia și chiar SUA”, a spus Macron.
„Președintele Macron al Franței a sugerat că Europa ar trebui să își clădească propria armată, pentru a se apăra de SUA, China și Rusia. Foarte jignitor, poate Europa ar trebui să își achite mai întâi contribuțiile corecte la NATO, pe care SUA le subvenționează masiv!”, a scris Trump.

Macron l-a pus pe Trump într-o postură jenantă, după ce l-a atins pe genunchi, la Palatul Elysee, la scurt timp după scandalul de pe Twitter, legat de „armata unică europeană”, scrie Daily Mail.
De asemenea, trei feministe FEMEN au fost ridicate de polițiști la Paris, unde protestau în fața Arcului de Triumf, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial”. Femeile în sânii goi au afișat mesaje precum „Pacificatorii falși” și „Criminali de război”, direct pe piele.
Un alt incident a avut loc în Birmingham, unde statuia unui soldat sikh din Primul Război Mondial a fost vandalizată de persoane necunoscute, cu mesajul „Fără Sepoy„, referindu-se la soldații indieni care au activat în armatele britanice și europene, în timpul Marelui Război.
foto: Twitter
Peste o sută de persoane s-au adunat la Castelul Enniskillen din Irlanda de Nord pentru a asculta cimpoaiele, care intonau imnul „Când bătălia ia sfârșit”. 2.000 de cimpoaie au răsunat la unison, nu doar pe pământ britanic, dar și în alte țări. Poemul Imn pentru tinerii condamnați, de Wilfred Owen, a fost rostit în fața audienței, înainte ca preoții să țină slujbe.
Sâmbătă, Emmanuel Macron și Angela Merkel au fost prezenți la ceremoniile din Pădurea de la Compiegne, din departamentul Oise, pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Aceștia au dezvelit o placă aniversară și au semnat în cartea de oaspeți din vagonul în care a fost semnat armistițiul pentru Primul Război Mondial și predarea Franței în 1940, scrie Euronews.
Mareșalul Foch a organizat armistițiul în acest loc, pentru a evita să-i jignească pe germanii proaspăt înfrânți. În 1940, Hitler a distrus acest vagon, dar francezii l-au restaurat în anii 1950.
Totodată, sâmbătă, Donald Trump a anulat o călătorie la un cimitir din Paris, din cauza timpului urât.
Președintele SUA ar fi trebuit să ajungă în Pădurea Belleau, la un memorial în cistea soldaților americani morți în Primul Război Mondial.
Peste 1.800 de americani au murit în 1918, în timpul bătăliei de la Belleau Wood, prima implicare majoră a SUA în războiul dintre 1914-1918.
Cimitirul se află la circa 100 km N-E de capitala Franței. Casa Albă a precizat că Trump dorea să ajungă acolo cu elicopterul, dar nu a reușit, din cauza „dificultăților logistice”. La ceremonie vor participa însă persoane apropiate lui Trump.
Duminică, după comemorarea de la Arcul de Triumf, în onoarea centenarului Armistițiului, Trump ar urma să viziteze cimitirul american din Suresnes, în vestul Parisului, unde ar trebui să susțină o scurtă alocuțiune.

La ceremonii este prezent și președintele Klaus Iohannis.

De la ora 12:00, ora României, în a unsprezecea zi a celei de a unsprezecea luni a anului, cei 72 de președinți și șefi de guverne se vor alătura președintelui Emmanuel Macron la Arcul de Triumf din Paris pentru a celebra Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial. Ora a fost aleasă pentru a marca exact momentul la care focul a fost oprit pe toate fronturile europene.

Înaintea ceremoniei, președintele francez Emmanuel Macron l-a primit la președintele SUA, PalatulÉlysée.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial, Emmanuel Macron, președintele Franței, a invitat la Paris liderii țărilor care au luptat în această conflagrație. Printre invitați se numără și Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, care cu această ocazie va avea un scurt dineu de lucru cu omologul său din Statele Unite.

Pe data de 11 noiembrie 1918 s-a semnat armistițiul dintre Antanta și Germania, în pădurea de la Compiègne, acordul punând capăt Primului Război Mondial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri