no author
Departamentul Economic
3231 vizualizări 13 dec 2018

Zborul de test prefigurează o nouă eră, a călătoriilor spaţiale civile, care ar putea începe în 2019. Branson concurează cu alţi miliardari, precum fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, a cărui companie, Blue Origin, oferă turiştilor zboruri suborbitale, informează Reuters.

Iniţial un avion Virgin cu două fuselaje, purtând nava spaţială SpaceShipTwo, a decolat de pe Mojave Air şi Space Port, la aproximativ 90 km nord de Los Angeles.

Avionul purtător a transportat SpaceShipTwo la aproximativ 13,7 km, unde l-a eliberat. Câteva secunde mai târziu, SpaceShipTwo a pornit motorul, ajungând la peste 80 de km deasupra Pământului, destul de sus pentru ca piloţii Mark Stucky şi Frederick Sturckow să experimenteze lipsa gravităţii şi să vadă curbura planetei.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SpaceShipTwo, welcome to space

A post shared by Richard Branson (@richardbranson) on

Dec 13, 2018 at 9:11am PST

Peste 600 de persoane au plătit sau au deschis depozite bancare pentru a zbura în misiunile suborbitale ale Virgin, inclusiv actorul Leonardo DiCaprio şi starul pop Justin Bieber. Un zbor de 90 de minute costă 250.000 de dolari.

Concurenţa este mare

Excursiile scurte în spaţiu la bordul rachetei New Shepard de la Blue Origin ar putea costa între 200.000 şi 300.000 de dolari, cel puţin la început. Biletele vor fi oferite înaintea primei lansări comerciale, iar zborurile de încercare Blue Origin vor începe anul viitor.

Alte firme implicate în turismul spaţial sunt Boeing, SpaceX a lui Elon Musk şi Stratolaunch, a cofondatorului Microsoft Paul Allen.

În septembrie, SpaceX a anunţat că miliardarul japonez Yusaku Maezawa va fi primul pasager al companiei în timpul unei călătorii în jurul lunii cu nava spaţială Big Falcon Rocket, voiaj programat pentru 2023. Elon Musk spune că Big Falcon Rocket ar putea efectua primele zboruri orbitale peste doi sau trei ani, ca parte a planului său de a transfera pasageri pe Lună şi, eventual, pe Marte.

Acesta este al patrulea zbor al SpaceShipTwo, care va zbura ”la o înălţime mai mare şi mai repede ca oricând”, informează BBC. Nava urmează să atingă o înălţime mai mare de 80 km, altitudinea la care începe spaţiul.

Sir Richard Branson este în competiţie cu Elon Musk şi Jeff Bezos, pentru a trimite primii pasageri plătitori de bilete în spaţiu. Acesta a înfiinţat compania spaţială în 2004, la scurt timp după ce Musk a demarat SpaceX, iar Bezos a fondat Blue Origin.

În 2008, Virgin Galactic promitea clienţilor săi călătorii suborbitale "în următoarele18 luni". De atunci, Branson a făcut promisiuni similare, în mod regulat, pentru zboruri spaţiale în viitorul apropiat.

Totuşi, mai multe întârzieri, precum şi un accident mortal în 2014, au limitat ambiţiile antreprenorului. Zborul vehiculului cunoscut şi sub denumirea VSS Unity va avea loc în deşertul Mojave din sudul Californiei.

Compania Virgin Galactic intenţionează ”să aprindă motorul rachetă pentru un timp îndelungat, pentru a permite piloţilor şi navei să atingă pentru prima oară spaţiul”.

Totuşi, a avertizat că ar putea dura „puţin mai mult pentru a atinge acest punct de referinţă".

Sir Richard Branson este un om de afaceri, investitor şi filantrop britanic. În anul 2011, Branson era al cincilea cel mai bogat om din Regatul Unit, cu o avere de aproximativ 4,2 miliarde dolari. În anul 2004 acesta înfiinţează Virgin Galactic, companie specializată în zboruri orbitale pentru turism spaţial, notorie pentru proiectul SpaceShipOne, iar un an mai târziu The Space Company, firma care a construit SpaceShipTwo.

Foto: Virgin Galactic/ Instagram

Citește și: