Teodorovici, despre modificarea OUG 114 printr-o nouă OUG: Astăzi o vom lansa în spațiul public

Teodorovici, despre modificarea OUG 114 printr-o nouă OUG: Astăzi o vom lansa în spațiul public
Publicat: 22/03/2019, 13:43
Actualizat: 25/03/2019, 20:13

„Eu zic că astăzi o vom lansa în spațiul public”, a afirmat Eugen Teodorovici, vineri, în cadrul unor declarații de presă, referitor la forma noii OUG care va modifica OUG 114/2018.

Ministrul Finanțelor a susținut că modificările la taxa pe activele băncilor au fost agreate cu Banca Națională a României și a trimis o informare la Banca Centrală Europeană (BCE), iar vineri au loc ultimele discuții, de „rafinament pe text”.

„În așteptarea acestui răspuns (de la BCE – n.red.), pregătim o Ordonanță de Urgență, pentru ca săptămâna viitoare să fie aprobată în Guvern. (…) Cele mai importante modificări sunt decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbancare și zilnice, pe trimestrul anterior, este o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. (…) Astăzi, când va fi pe Ministerul de Finanțe acest draft, clar va fi în Nota de fundamentare chiar câteva simulări”, a precizat Teodorovici.

Calculele pentru noua taxă pe activele băncilor au fost făcute de BNR, iar ROBOR este prevăzut să scadă, potrivit ministrului Finanțelor.

„Din datele BNR, există o diferență în minus la costurile pe care românii le plătesc la creditele în lei. A doua chestiune de modificat la această ordonanță a fost legată de masa de impozare de active financiare, în care au rămas mai puține active financiare. Au fost scoase, desigur, cele legate de titluri de stat, împrumuturile pentru autoritățile locale, programele guvernamentale (Prima Casă etc.). Dorința noastră, ca Guvern, este să facem un lucru important pe două zone: o dată să scădem costurile de finanțare pentru cei cu împrumuturi și lei și, pe de altă parte, să creștem gradul de intermediere financiară, care, în România, din păcate, este foarte scăzut. Adică să finanțăm efectiv economia reală. (…) Ceea ce este astăzi cu acest mod de calcul al ROBOR la cotații, cred că toată lumea o acceptă că nu este o abordare corectă”, a detaliat Teodorovici.

Noua formulă de calcul a ROBOR și a ratelor creditelor va fi aplicată atât pentru noile contracte, cât și pentru cele aflate în derulare, potrivit sursei citate. „Pentru contractele în derulare, probabil că băncile vor notifica toți clienții, ca să înțeleagă clar că efectele pe contracte se produc, dar nu neapărat să se schimbe a doua zi contractul dintre client și bancă, pentru a nu crea o aglomerație foarte mare. Ca efect, va crește în mod automat”, a adăugat Teodorovici.

În plus, băncile cu un nivel ridicat de active vor trebui să crească creditarea cu cel puțin 8% și să aibă marjele de maximum 4%, iar băncile mici sunt excluse de la aplicarea acestor măsuri, conform sursei citate. „Categoric, da”, a răspuns Teodorovici, întrebat dacă aceste modificări sunt agreate cu BNR, iar efectul va fi de „sub un miliard de lei” asupra băncilor. „Întotdeauna a fost consens între Banca Națională și Ministerul Finanțelor, în măsura în care se poate”, a subliniat Teodorovici.

De asemenea, miercuri, a fost o ședință de la BCE, astfel că există deja acceptul acestei instituții pentru modificările la OUG nr. 114/2018, potrivit sursei citate.

Despre scrisorile trimise de BCE și de Comisia Europeană, ministrul Finanțelor a spus că le-a citit în diagonală, deoarece au fost făcute de la București și nici nu crede că le-au citit oficialii europeni care le-au trimis.

La gaze, modicările trebuie discutate cu reprezentanții companiilor și cu cei ai Comisiei Europene, iar „dacă vor fi foarte clare, se vor alipi acestei OUG de săptămâna viitoare”, conform ministrului Finanțelor. „La fel și la comunicații”.

De asemenea, în noua OUG vor fi incluse și modificările la Pilonul II de pensii, referitoare la majorarea de capital pe care trebuie să o facă administratorii de fonduri de pensii în prima parte a acestui an și până la finele acestui an.

„Un aspect va fi clar în Ordonanță legată de Pilonul II de pensii. Trebuie să luăm o decizie până la final de martie, pentru că altfel efectul se produce (trebuie să majoreze capitalul social – n.red.). Atunci sigur va fi o prevedere legată de Pilonul II în sensul de a întinde termenul acesta de aplicabilitate a acestei OUG 114 – o prorogare foarte scurtă, astfel încât să fie mai mult timp pentru discuția de ordin tehnic între structurile statului și reprezentanții Pilonului II”, a explicat Teodorovici.

În plus, Finanțele au discutat cu reprezentanții fondurilor Pilonul II de pensii ca fondurile suplimentare aduse la capitalul social să fie folosite pentru investiții public – private, precum spitale, infrastructură rutieră, conform sursei citate. „Proiectele statului sunt cu siguranță proiecte sigure, care să aducă și profit, în urma cărora cei care au investit în Pilonul II de pensii să aibă de câștigat. Poate fi un spital construit de stat, care să fie gestionat public-privat”, a mai Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a menționat că, vineri, va fi o discuție la ministerul de resort și cu reprezentanții de la Ministerul Energiei și cel al Comunicațiilor privind modificările la OUG 114, iar dacă au toate acordurile necesare vor fi făcute modificările în noua OUG.

„În această Ordonanță (cea nouă – n.red.) se vor găsi acele modificări convenite cu toți actorii, cu discutarea lor fie la Consiliul Concurenței sau Comisia Europeană. Dacă o modificare nu va fi făcută în acest mod, nu-și va găsi locul în Ordonanță”, a punctat Teodorovici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom