no author
Izabela Cutieru
258 vizualizări 6 mai 2019

Aşteptările privind solicitarea de dividende suplimentare de la companiile cu capital majoritar de stat sunt mari, „având în vedere că deficitul bugetar anunţat pentru primul trimestru al anului 2019 se situează la 0,5% din PIB-ul prognozat pentru acest an. Astfel, există o presiune foarte mare asupra execuţiei bugetare, ceea ce măreşte şansele ca statul să ceară dividende suplimentare”, a declarat Daniela Vasile, manager de investiţii în cadrul Certinest.

„În cazul companiilor de stat, lucrurile sunt destul de predictibile, pentru că discutăm despre tarife reglementate, iar statul poate să controleze profitabilitatea companiilor şi să beneficieze de dividende în continuare, pe termen lung”, a adăugat aceasta.

Statul roman a solicitat profiturile înregistrate de companiile Nuclearelectrica, Romgaz şi Transgaz, în proporţie aproape integrală, precum şi o parte dintre sumele din rezerve. De asemenea, Ministrul Energiei a solicitat, vineri, informaţii din partea conducerii companiei Nuclearelectrica, cu privire la sumele din rezerve care trebuie acordate sub formă de dividende, măsură aplicată prin OUG 114, ce urmează a fi dezbătută în cadrul adunării generale a acţionarilor companiei, la sfârşitul lunii mai.

„În general, investitorii români preferă dividendele şi iau mai puţin în considerare perspectivele de dezvoltare ale companiilor, pe termen lung. În măsura în care repartizarea de dividende nu afectează proiectele de investiţii ale companiilor, suntem mulţumiţi cu aceasta. În cazul în care compania renunţă la investiţii, atunci optăm pentru reinvestirea profitului”, a completat Daniela Vasile.

Alexandru Combei, director de investiţii în cadrul BRD Asset Management, consideră că acest „trend al dividendelor va continua”: „companiile de utiliăţi de la noi, unde statul e acţionar majoritar, vor plăti în continuare în primul rând datorită faptului că statul are nevoie de bani la buget, iar în al doilea rând pentru că ele nu sunt îndatorate, au o poziţie de net cash.”

Bursa de Valori Bucureşti şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri au organizat, luni, o dezbatere cu privire la evoluţia fondurilor de acţiuni cu expunere la BVB în primul trimestru al anului curent, după OUG 114.

Citește și: