Șef de bancă, despre modificările aduse OUG 114: Am crescut anul trecut cu 19% creditarea. Nu văd de ce stimulare mai am nevoie, ca să cresc?

Șef de bancă, despre modificările aduse OUG 114: Am crescut anul trecut cu 19% creditarea. Nu văd de ce stimulare mai am nevoie, ca să cresc?
Publicat: 20/03/2019, 15:35
Actualizat: 25/03/2019, 20:15

„Am crescut anul trecut cu 19% creditarea pentru zona neguvernamentală. Nu văd ce stimulare mai am nevoie, ca să cresc în continuare? Bani sunt, bănci sunt destule. Cred că și discuția de astăzi este destul de clară în ce zonă trebuie să ne uităm, dacă observăm că trebuie să stimulăm anumite lucruri”, a declarat Steven van Groningen, în cadrul conferinței „Stabilitatea financiară sub umbrela UE”.

Eugen Teodorovici a afirmat, marți seara, într-o emisiune la TVR 1, că taxa pe lăcomie pentru bănci va fi transformată în stimulentul pentru hărnicie, iar noul mecanism este foarte flexibil, deoarece stimulează banca și taxa, care va fi aplicată pentru o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile, se poate duce către zero, până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanțat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat.

Reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB) s-au întâlnit, miercuri, cu ministrul Finanțelor, ocazie cu care au văzut forma completă a propunerii de modificare a OUG 114/2018. Florin Dănescu, președintele executiv al ARB, a declarat că, în perioada următoare, membrii asociației vor analiza propunerea, evitând să se pronunțe asupra noii forme a actului normativ. „Este un produs complex, are și o variantă de bonusare, și o variantă de privire inversă vis-a-vis de creșterea intermedierii financiare, de marja dobânzii. Este complex, trebuie să ne facem temele înainte”, a spus Dănescu.

Președintele ARB a confimat că un element ia în calcul și impozitatrea băncilor în funcție de cota de piață, fără a oferi detalii. El a spus că ROBOR este un punct nevralgic, iar că asociația va face propuneri legate de indicator. Vor urma discuții și asupra activelor care vor fi scoase din baza de calcul a taxei impuse de OUG 114. Următoarea întâlnire va avea loc după ce ARB își va formula punctul de vedere, în cursul zilei de miercuri.

Raiffeisen Bank România a raportat pentru anul 2018 cu un profit de 881 de milioane de lei (189 de milioane de euro), cu 79% mai mult decât în anul precedent, în condițiile creșterii creditării cu 19%, până la 26,7 miliarde de lei. Per total, creditele acordate de bancă în România se apropie de 6 miliarde de euro.

La finalul anului 2018, volumul de credite nete acordate de Raiffeisen în România a crescut cu 20%: pentru companiile mari și medii creșterea a fost de 23%, pentru IMM-uri de 13%, iar împrumuturile nete acordate persoanelor fizice au avansat cu 10%. Depozitele clienților Raiffeisen au avansat anul trecut cu 11%, atingând valoarea de 33,09 miliarde de lei.

Activele Raiffeisen au crescut cu 11%, anul trecut față de anul anterior, până la 40 de miliarde de lei, reprezentând 8,85% din piață, ceea ce menține banca pe locul 5 al topului bancar local.

Veniturile Raiffeisen au ajuns la finalul anului trecut la 2,52 miliarde de lei, cu 23% mai mult față de 2017, iar cheltuielile operaționale au crescut anul trecut cu 6% față de 2017, până la 1,28 miliarde de lei, pe fondul creșterilor salariale, al presiunilor inflaționiste, dar și al investițiilor importante în IT, digitalizare și infrastructură.

Raiffeisen are peste 2 milioane de clienți persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri și 5.700 de companii mari și medii. La finele anului trecut, banca avea 4.966 de angajați (în scădere de la 5.190 de angajați în anul anterior), 419 unități (în scădere de la 451 în anul anterior), peste 900 de ATM-uri, aproape 20.000 de POS-uri și 220 de mașini multifuncționale (MFM-uri), iar taxele și impozitele directe și indirecte plătite au depășit 476 de milioane de lei, susține banca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață