no author
Departamentul Corespondenţi - Mediafax
586 vizualizări 3 iun 2018

În judeţul Galaţi, cele mai afectate sunt culturile de grâu, sfeclă de zahăr, orz şi porumb, plante aflate în plină vegetaţie şi care au nevoie de multă APĂ.

Ionuţ Păiş, unul dintre fermierii care se luptă cu efectele secetei a cultivat 350 de hectare cu porumb, grâu, floarea soarelui şi legume, iar pentru a salva culturile, agricultorul gălăţean irigă cu motopompele, desi costurile se ridică la 2.000 de lei pe zi.

„Solul este foarte crăpat. Plantele se dezvoltă greu, dacă nu au umiditate. Aici avem floarea soarelui semănată mai târziu şi, după cum vedeţi, este într-un stadiu micuţ. În mod normal, floarea soarelui ar trebuie să fie mare, peste glezne. Dacă nu plouă, trebuie irigată neapărat. Ne confruntăm cu o secetă destul de mare. Culturile au nevoie foarte urgent de apă, în special grâul, porumbul, floarea soarelui, legumele. Ne chinuim cu mari eforturi să irigăm. Reuşim să irigăm 50 la sută din suprafaţă cu fel şi fel de improvizaţii, cu motopompe. Infrastructura din zona noastră este deteriorată, nu am reuşit să accesăm PROIECTE EUROPENE ca să modernizăm sistemul de irigaţii. În lipsa ploilor, plantele se usucă, producţiile sunt la jumătate, fără ploaie, agricultura nu merge”, explică fermierul Ionuţ Păiş.

Potrivit acestuia, în ultimele două luni, ploile au adus cel mult 15 litri de apă pe metrul pătrat, în condiţiile în care plantele ar fi avut nevoie măcar de 30 litri.

Probleme au şi agricultorii cu sisteme de irigaţii construite cu fonduri europene, deoarece costurile de producţie CRESC foarte mult, iar plantele nu se dezvoltă armonios.

„Anul acesta avem o problemă deosebită. Lipsa precipiaţiilor cumulată cu temperaturile mai ridicate decât în mod obişnuit favorizează seceta şi creşterea foarte scăzută a plantelor. Cele mai mari probleme sunt la culturile mari consumatoare de apă care sunt într-un stadiu avansat de vegetaţie, fac referire la rapiţă, la orz, la grău. Vă daţi seama că nu putem iriga peste tot în acelaşi timp sau să cuprindem toată suprafaţa pentru că sistemul de irigaţie este dimensionat în aşa fel încât să revii pe aceeaşi suprafaţă la o lună de zile, în situaţia noastră. Costurile pentru apă se ridică la aproape 400 de lei pe hectar, dacă irigi de două - trei ori, costurile la un hectar cresc cam cu 30 la sută”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Agricole, Petre Grigore.

Autorităţile judeţene au început să inventarieze suprafeţele de teren agricol afectate de secetă pentru a întocmi rapoarte.

„În două luni de zile a plouat o dată 2,5 litri şi la un interval de trei zile... asta-i media pe judeţ, 2,5 litri şi apoi la un interval de câteva zile, doar în partea de est a judeţului, cam vreo 4 litri. Ceea ce este, vă daţi seama, EGAL CU ZERO. Cele mai mari probleme sunt la sfecla de zahăr şi la grâu. De exemplu, grâul este în burduf şi, la sfâşitul lunii iunie, după cum arată temperaturile astea, ar trebui să înceapă recoltatul. Noi mergem în teritoriu, mergem la producătorii agricoli, inventariem suprafeţele afectate la culturile de toamnă, cât şi cele semănate în primăvară”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură Galaţi, Doina Ragea.

Potrivit acesteia, în câteva zile se va şti ce suprafeţe de teren sunt afectate de seceta din această primăvară în Galaţi.

 

Citește și: