no author
Departamentul Economic - Mediafax
671 vizualizări 3 iun 2018

„În primul rând, alcătuieşte bugetul personal lunar cu sumele care îţi vin în minte, de o parte veniturile şi de alta cheltuielile. Nu este necesar ca sumele cheltuite să fie fixe de la început, ci cât mai bine aproximate, dar IMPORTANT este să le treci pe toate şi apoi să le revizuieşti”, arată comunicatul băncii.

Specialiştii spun că următorul pas este ordonarea cheltuielilor pe modelul „20/50/30” - 20% din venituri pentru ECONOMII, 50%, pentru NEVOILE DE ZI CU ZI, iar 30%, cheltuielilor pentru SATISFACEREA DORINŢELOR.

Câteva sfaturi:
- în fiecare lună, plăteşte-te pe tine prima dată, adică economiseşte întâi şi cheltuieşte după aceea din ce a rămas. Economiile pot fi transformate şi în investiţii
- optimizează cheltuielile din zona de 50% încercând să reduci procentul, atât din cheltuielile curente, cât şi din cele cum ar fi utilităţi, taxe şi impozite, în măsura posibilităţilor. Asta se poate face alcătuind o listă în ordinea importanţei, de la cea mai importantă la cea mai puţin importantă şi optimizând de jos în sus. Atenţie la cheltuielile legate de hrană, care pot fi reduse prin aprovizionare o dată pe săptămână
- stabileşte OBIECTIVE FINANCIARE pe termen mediu şi lung şi ţine cont de ele în bugetul lunar personal. De pildă, pentru a cumpăra o maşină pune lunar deoparte o sumă din salariu în funcţie de modelul dorit sau calculează din timp suma lunară pe care o poţi plăti ca rată la un credit şi include-o în bugetul lunar personal
- la final de lună, REVIZUIEŞTE veniturile, cheltuielile şi planurile. Vezi ce ţi-a lipsit, unde ai fi putut să cheltuieşti mai puţin şi planifică priorităţile pentru următoarea lună. Nu uita niciodată să pui bani deoparte, disciplina financiară este esenţială pentru un buget echilibrat. Din banii economisiţi, prioritatea este crearea unui FOND DE REZERVĂ (minimum trei luni de cheltuieli lunare, confortabil şase luni)
- ia în calcul perioada când nu vei putea munci. Realizează un plan financiar realist pentru un eveniment neprevăzut la muncă sau pentru pensie de care să ţii cont atunci când economiseşti.

„Crearea unui buget personal implică trei paşi: calcularea venitului lunar, cea a cheltuielilor lunare - inclusiv cele periodice - şi analiza bugetului şi urmărirea evoluţiei situaţiei financiare. Optim este SĂ FII PE PLUS, adică să ai un excedent. Dacă eşti pe minus, e cazul să cauţi o soluţie, fie pentru creşterea veniturilor, fie pentru reducerea cheltuielilor”, a precizat Nicoleta Deliu, coordonator al programului Şcoala de bani.

ŞCOALA DE BANI este programul naţional de educaţie financiară al BCR. În ultimul an, peste 1.000 de angajaţi ai BCR au devenit în mod voluntar profesori şi au oferit, până acum, unui număr de 20.000 de români workshop-uri de educaţie financiară.

 

Citește și: