Românii petrec 290 de minute pe an ÎN BEZNĂ din cauza penelor de curent. Slovenii, nici măcar 2 minute. Stăm cel mai PROST la CALITATEA distribuției de energie electrică în clasamentul UE

Românii petrec 290 de minute pe an ÎN BEZNĂ din cauza penelor de curent. Slovenii, nici măcar 2 minute. Stăm cel mai PROST la CALITATEA distribuției de energie electrică în clasamentul UE
Publicat: 19/09/2018, 20:18
Actualizat: 19/11/2018, 13:16

Potrivit ultimului raport realizat de Consiliul European al Reglementatorilor din Energie (CEER), România a terminat anul 2016 cu 290 de minute de întreruperi neplanificate, aceasta fiind valoarea indicatorului SAIDI, cel mai relevant parametru în ceea ce privește calitatea serviciului de distribuție a energiei electrice. Din statistică sunt excluse evenimentele excepționale. Următoarea clasată este Polonia, dar care are numai 180 de minute de întrerupere. Ungaria a terminat anul 2016 cu numai 75 de minute de întreruperi neplanificate. Sunt însă țări a căror performanță în ceea ce privește calitatea serviciului de distribuție pare aproape ireală.

Spre exemplu, în Germania, durata întreruperilor neplanificate a fost de 12,8 minute, în Elveția a fost de 9 minute, iar în Slovenia consumatorii au stat în beznă doar 1,7 mi­nute în 2016, aceasta fiind recordul la nivel european.

Chiar dacă românii au cel mai slab serviciu de distribuție a energiei, asta nu înseamnă că plătesc cele mai mici facturi.

În raport cu prețul energiei electrice ajustat la puterea de cumpărare (PPS), România se află în topul statelor UE cu facturile cel mai greu de suportat de către populație, cu 26 PPS pentru 100 de kWh, precedată de Germania (28,8 PPS pentru 100 de kWh), Portugalia (28 PPS pentru 100 de kWh), Belgia (26,4 PPS pentru 100 de kWh).

Distribuitorii amenință că taie investițiile din cauza profiturilor reduse

Situația calității serviciilor de distribuție a energiei electrice s-ar putea agrava în contextul în care liga companiilor de distribuție, formată din Electrica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) și E.ON (Germania), avertizează că investițiile ar putea scădea după ce ANRE a tăiat rata reglementată a rentabilității (RRR), factor care determină profitabilitatea companiilor de profil.

Companiile de distribuție a energiei spun însă că lucrurile pot sta mai rău în contextul în care Autoritataea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că pentru perioada de reglementare 2019-2023 rata reglementată a rentabilității (RRR), indicator cheie pentru profitabilitatea companiilor de distribuție, va scădea.

„Valoarea RRR aprobată care urmează a fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare. Menționăm totodată că, pentru stimularea realizării de noi investiții, ANRE are în vedere remunerarea suplimentară, cu un punct procentual peste valoarea precizată anterior, a investițiilor realizate în capacitățile energetice în cea de a patra perioadă de reglementare (2019-2023)”, au declarat reprezentanții ANRE. Potrivit ANRE, investițiile în capacitățile energetice reprezintă „acele investiții care se fac direct în rețea, care să contribuie la îmbunătățirea indicatorilor de performanță (reducerea duratei și numărului de întreruperi)”.

În timp ce ANRE spune că noua rată contribuie la atingerea unui nivel optim al investițiilor concomitent cu asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor, firmele de profil au o viziune diferită.

„Fără un cadru transparent, clar și stabil, care să reflecte condițiile de piață, pentru următoarea perioadă de reglementare, nivelurile actuale de invesțitii nu vor putea fi susținute”, spune reprezentanții ACUE (Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie), entitate care reprezintă intersele companiilor de profil și din care fac parte E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, Transelectrica, sau Electrica.

Aceștia mai spun că o reducere semnificativă a investițiilor va avea ca efect final scăderea calității serviciului, afectând atât consumatorii casnici, comerciali și industriali, cât și competitivitatea economiei românești.

Datele din rapoatele ANRE arată că în perioada 2014-2017 durata întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie s-a redus de la circa 360 de minute (6 ore) la 284 de minute (circa 4,7 ore). România se plasează cu această durată la coada clasamentului european în materie de calitate a serviciului de distribuție a energiei.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anca Alexandrescu este "o nenorocită", un "cancer"! I-a trădat pe toți cei cu care a...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare