Nu ne încadrăm în DEFICITUL BUGETAR de 3% din PIB. Lipsesc 20 de miliarde de lei

Nu ne încadrăm în DEFICITUL BUGETAR de 3% din PIB. Lipsesc 20 de miliarde de lei
Publicat: 06/01/2019, 22:08
Actualizat: 25/03/2019, 22:48

Tensiunea este la cote maxime în Ministerul de Finanțe, după ce primele calcule au arătat un deficit bugetar de 4,98% din PIB pentru proiectul de buget consolidat în 2019, în condițiile încetinirii creșterii economice șI a majorării salariilor bugetarilor, notează Ziarul Financiar.

Aceasta ar însemna două puncte procentuale din PIB peste limita de 3% acceptată, adică o depășire a veniturilor de către cheltuieli cu încă 20 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro), față de cele 30 miliarde de lei (6,4 mld. euro), deficit cât înseamnă 3% din PIB.

Comisia de prognoză estimează că PIB-ul pentru 2019 va fi de1.022 miliarde de lei.

ANAF a strâns în 2018, conform celor mai recente date, venituri de 245 miliarde de lei, cu 15% mai mult față de 2017 șI la 104% față de programul inițial din bugetul aprobat pentru 2018. De asemenea, încasările sunt cu 0,3% mai mari față de veniturile programate în a doua rectificare bugetară.

Ritmul de creștere al încasărilor a fost cu 5% mai mare decât ritmul de creștere al PIB nominal în 2018. PIB-ul a fost de 949 miliarde de lei în 2018, față de 859 miliarde de lei în anul anterior.

Veniturile colectate de ANAF în 2018 au fost cele mai ridicate din istoria Fiscului, cu un record obținut în iulie 2018, când s-au strâns 26,8 miliarde de lei, cei mai mulțI bani încasațI lunar de ANAF de la înființarea sa până în prezent.

Pentru 2019 ANAF-ului i s-a cerut încă o creștere de 15% a încasărilor bugetare, față de o creștere în valoare nominală a PIB-ului de 7%.

Proiectul de buget este greu de construit pentru a fi obținut un deficit bugetar de sub 3% din PIB, având în vedere creșterile asumate de cheltuieli cu salariile șI pensiile șI reducerea creșterii economice.

Comisia de Prognoză merge pe un plus al PIB de 5,5% în 2019, față de 4,3% cât ar urma să se obțină în 2018, dar majoritatea analiștilor afirmă că în acest an economia va frâna.

Deficitul de 4,98% din PIB a fost estimat fără să fie luate în calcul introducerea taxelor speciale pe active bancare șI de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din telecom, energie șI jocuri de noroc.

Conform Ordonanței de Urgență 114/2018 publicată în Monitorul Oficial 1.116 din 29 decembrie 2018, băncile vor trebuie să plătească o taxă pe activele financiare calculată în funcție de media între Robor la 3 luni șI 6 luni. La o medie a celor două cotații de 3,12% cât era ieri, taxa este de 0,3% din activele bancare.

Nu este clar cum se va aplica taxa, trimestrial sau anual. Dacă se va aplica trimestrial, la active bancare totale de circa 100 miliarde de euro, statul va strânge 1,2 miliarde de euro. Dacă se va aplica anual, va strânge 300 milioane de euro.

De la companiile din energie, care au avut afaceri totale de circa 58 miliarde de lei în 2017, se va strânge cu taxa de 2% circa 1,16 miliarde de lei (250 mil. euro), iar de la companiile din telecom, care au avut afaceri totale 18 miliarde de lei, se va strânge circa 350 milioane de lei (80 milioane de euro). De la firmele de pariuri, cu afaceri totale de 8 miliarde de lei, se va mai strânge 160 milioane de lei (35 mil. euro).

În total, prin noile taxe suplimentare, dacă se aplică la bănci taxa pe active trimestrial, guvernul ar putea strânge 1,5 miliarde de euro, adică circa 7 miliarde de lei, dar problema este că este nevoie de 20 miliarde de lei.

De aici presiunea pe ANAF de a strânge cu 15% mai mult decât în anul anterior.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor ar urma să ajungă la 100 miliarde de lei în 2019, adică circa 10% din PIB, față de 9% nivel al salariilor bugetarilor în 2009, când economia a intrat în criză. Stagnarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor la nivelul anului 2018 ar face economii la buget de 1% din PIB, adică cele 10 miliarde de lei necesare suplimentar, pentru încadrarea în ținta de 3%.

Întârzierea publicării draftului proiectului de buget este neobișnuită. Bugetul pe 2019 ar fi trebuit prezentat încă din octombrie șI votat în noiembrie. În condițiile neadoptării bugetului, toate instituțiile statului merg pe bugetul din 2018.

Dacă bugetul nu se închide la sub 3% din PIB, sunt posibile noi taxe sau chiar tăieri de cheltuieli.

Teodorovici: Întârzierea, din cauza amânării din CSAȚ

Proiectul bugetului de stat ar putea fi făcut public săptămâna viitoare și discutat în Parlament la începutul lunii februarie, după întâlnirile cu partenerii sociali, a declarat duminică la Antena 3 ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Deficitul bugetar nu va fi cel avansat în spațiul public, de circa 5%, ci la jumătate, susține ministrul. O serie de politicieni au anunțat că ministerul are probleme în întocmirea bugetului pentru că deficitul pentru acest an este de circa 5%.

Eugen Teodorovici a declarat că deficitul anului 2018 va fi sub 3%, posibil și sub cel planificat, de 2,97%. Valoarea exactă va fi cunoscută pe 25 ianuarie, când vor fi făcute cunoscute cifrele execuției bugetare.

Ministrul a precizat că proiectul de buget a fost întârziat de amânarea discutării în CSAT survenită în decembrie, care a „scos din calendar” procesul de adoptare a actului normativ. Taxa pe lăcomie, introdusă de OUG 114 nu aduce venituri, conform proiectului de buget, și nici sumele pe care companiile din energie vor trebui să le plătească, a adăugat Teodorovici.

Florin Cîțu, PNL: România, oficial în criză

„Buget și măsuri de AUSTERITATE pentru 2019 – România, oficial în CRIZĂ!” atenționează senatorul PNL Florin Cîțu. „Știm cu toții că mint și manipulează. În fiecare zi, se duc în emisiuni plătite, unde prezintă date false, încercând să acopere criza prin care trece economia. În tabelul alăturat am pus promisiunile PSD+ALDE pentru 2018 vs. „realizări”. Toți indicatorii care arată deteriorarea economiei s-au înrăutățit. În acest context, pregătesc un buget de CRIZĂ pentru 2019.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York