no author
Diana Grigore
1879 vizualizări 17 oct 2018

”Este o formă a legii foarte greu de aplicat, dacă nu chiar inaplicabilă,” a declarat Daniel Butunoi, preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Senat, după şedinţă. ”În al doilea rând, avem în pregătire o nouă formă a legii, în deplin acord cu toate structurile interesate, inclusiv cu colegii noştri şi cu grupurile asociative şi cu operatorii care astăzi sunt în piaţă şi nu au o lege. Este în fapt o idee foarte bună. Vrem să venim cu o lege care să avantajeze pe toată lumea şi în care toată lumea să aibă un cadru legal în care să îşi desfăşoare această activitate. Cel mai probabil săptămâna viitoare.”

Butunoi susţine că forma iniţială a propunerii legislative nu poate fi pusă în aplicare, având prea multe defecte.

”Ideea este foarte bună. Este necesară. La comisie, eu m-am confruntat cu următoarea situaţie: pe această lege avem mai bine de 100 de amendamente din partea Parlamentului. Legea noastră are 33 de articole, respectiv 10 pagini, dar am amendamente pe 40 de pagini. Aşa cum a fost ea iniţial întocmită are şi foarte multe hibe în sensul aplicării ei. Din punct de vedere procedural, unei legi modificată în proporţie mai mare de 50% faţă de forma iniţială, i se deturnează obiectul şi atunci avem probleme de neconstituţionalitate. Sunt şanse mici să putem agrea în forma actuală această lege,” a susţinut Butunoi.

Propunerea legislativă privind activităţile prestabilite de tip ridesharing a fost respinsă în Comisia de Transporturi cu unanimitate de voturi. Iniţiativa prevedea că serviciile de tip ridesharing puteau fi efectuate doar prin intermediul aplicaţiilor.

”Serviciul prestabilit de tip ridesharing poate fi accesat de pasagerii care caută o cursă sau de către şoferii care oferă o cursă doar prin intermediul platformelor tehnologice online care sunt descărcate/instalate pe unul dintre dispozitivele lor mobile (telefoane inteligentem tablete, etc). Autostopul sau oferirea de curse în afara unei platforme tehnologice nu sunt considerate servicii prestabilite de tip ridesharing şi nici nu sunt strict interzice (dacă nu sunt efectuate de un serviciu de transport autorizat). Serviciul prestabilit de tip ridesharing poate fi facilitat doar de întreprinderile autorizate în acest sens în conformitate cu prevederile prezentei legi. Facilitare serviciului prestabilit de tip ridesharing fără autorizare este interzisă,” prevedea proiectul de lege respins de Comisia de transporturi.

Potrivit iniţiativei respinse, ”serviciile prestabilite de tip ridesharing înseamnă deplasarea împreună a persoanelor, cu ajutorul unui vehicul, în baza unui contract de ridesharing încheiat între pasager (i) şi şoferul autovehiculului, care este facilitat de o întreprindere autorizată conform prezentei legi printr-o platformă/aplicaie tehnologică online”.

De asemenea, ”platforma tehnologică înseamna programul software de sine stătător descărcat/instalat pe un dispozitiv mobil prin intermediul căruia membrii înregistraţi interacţionează şi găsesc şi/sau oferă curse (transport) şi încheie contractul de ridesharing”.

”Proiectul de act normativ urmăreşte reglementarea serviciilor de transport în regim de taxi, care funcţionează prin intermediul unor platforme digitale pe modelul economiei colaborative, prin introducerea unor reglementări specifice, care să permită atât autorizarea acestora, cât şi taxarea corespunzătoare a operatorilor acestui tip de servicii. Proiectul ţine cont şi de sentinţa recentă a Curţii Europene de Justiţie, care a decis, în cazul unui operator de astfel de servicii, că aceste servicii de intermediere sunt "servicii de transport urban necolectiv" şi că revine statelor membre ale UE responsabilitatea de a crea un cadru de reglementare,” se arata în expunerea de motive a proiectului de lege respins.

Nici Ministerul Transporturilor nu susţine proiectul de lege în forma iniţială. De asemenea, reprezentantul MAI a precizat că proiectul trebuie îmbunătăţit.

”Nu avem un punct de vedere al Guvernului. Noi, societatea şi realitatea ne arată că aceste activităţi se întâmplă în prezent şi ar trebui să ne adaptăm acestei realităţi. Proiectul ar trebui să mai sufere câteva modificări care să coreleze cu actuala legislaţie în domeniu, Legea taximetriei. Aş puncta câteva aspecte care nu sunt corelate: valabilitatea permisului sau vechimea în conducere, atestarea profesională, o vârstă, autovehiculul să fie supus inspecţiei tehnice ca şi la taximetrie... Dacă acestea se corelează nu cred că am avea o problemă din punctul nostru de vedere. Dar nu sunt corelate în totalitate. Susţinem într-o formă echilibrată proiectul de lege,” a explicat reprezentantul MAI.

Pe de altă parte, reprezentantul fimei Taxify, Cătălina Şerban, a declarat că firmele şi companiile care au activităţi de tip ridesharing doresc o legislaţie care să le permită achitarea contribuţiei la bugetul de stat.

”Am colaborat şi cu celelalte companii interesate direct de apariţia acestui proiect legislativ. Noi ne dorim ca să existe o legislaţie prin care activităţile de ridesharing să fie legiferate. E o activitate economică care se întâmplă deja şi vrem să fie legiferată, astfel încât să putem contribui la bugetul de stat şi bugetul local, fără nicio problemă. Pe noi ne interesează acest proiect de lege în orice variantă apare şi susţinem toate eforturile ministerelor şi cele din Parlament de a duce mai departe proiectul de lege,” a declarat Cătălina Şerban.

Senatorul Daniel Butunoi anunţă că PSD va propune, săptămâna viitoare, un nou proiect legislativ, care să includă prevederile necesare pentru reglementarea activităţilor de tip ridesharing.

Uber a anunţat miercuri lansarea unui “Kit de instrumente pentru siguranţă”, care va fi disponibil în următoarele săptămâni pentru pasagerii, şoferii şi curierii care folosesc aplicaţia în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, scrie Ziarul financiar.

Astfel, în aplicaţie vor apărea funcţii noi, care vor fi introduse în kitul de instrumente pentru siguranţă a şoferilor şi utilizatorilor:

- Butonul de panică - La apăsarea lui, pasagerii şi şoferii/curierii se pot conecta direct cu serviciul pentru situaţii de urgenţă 112;

- Contacte de încredere - Pasagerii îşi pot alege 5 prieteni sau membri ai familiei ca fiind “contacte de încredere” şi, printr-o apăsare de buton, le pot transmite detalii despre cursă;

- Centrul de siguranţă - Un hub cu informaţii despre siguranţă, unde utilizatorii găsesc detalii despre funcţiile-cheie de siguranţă existente în aplicaţie,  inclusiv informaţii despre serviciu de suport 24/7, detalii despre şofer şi maşină, urmărirea cursei prin GPS, rating şi sistemul de feedback;

- Alerte de viteză - O opţiune ce reaminteşte şoferilor şi curierilor să păstreze o viteză sigură, în limitele legale.

Vezi mai multe detalii despre noile funcţii Uber în Ziarul financiar.

 

Citește și: