Alexandra PELE
Alexandra PELE
2443 vizualizări 25 iun 2015

Banca Naţională a României (BNR) a avut în 2014 un profit de 1,1 miliarde de lei, echivalentul a circa 252,1 milioane de euro, la un curs mediu de 4,4446 lei/euro, reiese din raportul anual publicat joi.

BNR a avut anul trecut un profit operaţional de 1,2 miliarde de lei, faţă de o pierdere operaţională de 224,1 milioane de lei în 2013.

”O contribuţie semnificativă la rezultatul operaţional obţinut a revenit activităţii de administrare a activelor şi pasivelor în valută, care a generat un câştig de 1,8 miliarde de lei comparativ cu 330,9 milioane lei în 2013”, se arată în raportul pe 2014.

Principala destinaţie a profitului a constituit-o acoperirea pierderii din 2013, de 756,2 milioane de lei. La bugetul de stat a fost virată suma de 292,5 milioane de lei, reprezentând cota de 80% din veniturile nete ale băncii, în timp ce un procent de 60%, respectiv 43 de milioane de lei, a fost repartizat pentru majorarea rezervelor statutare. Suma rămasă, de 28,7 milioane de lei, a fost repartizată pentru sursele proprii de finanţare a investiţiilor, pentru fondul de participare a salariaţilor la profit, respectiv pentru rezervele la dispoziţia Consiliului de administraţie.

Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale este implementarea unei politici monetare adecvate realizării obiectivului de asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor, atlfel spus, ţintirea inflaţiei, ”fără a urmări performanţe de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului”.

Cum a fost obţinut acest profit

Rezultatul a fost influenţat ”în mod direct şi substanţial de diferenţa favorabilă dintre veniturile nete obţinute din administrarea activelor şi pasivelor în valută şi costurile nete aferente folosirii instrumentelor de politică monetară pe piaţa internă”, se arată în raport.

Mai exact, în 2014, veniturile nete obţinute de BNR din administrarea activelor şi pasivelor în valută au fost de 1,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile nete cu dobânzile plătite în cadrul operaţiunilor de politică monetară au însumat 135,2 milioane de lei.

La sfârşitul anului 2014, rezervele internaţionale ale României au totalizat 35,5 miliarde de euro, cu 71 milioane euro mai mult decât la 31 decembrie 2013.

Aurul monetar şi-a majorat valoarea cu 380 milioane euro, în corelaţie cu evoluţia preţului aurului exprimat în euro.

Cât câştigă un angajat BNR

Din raportul anual reiese că BNR a avul cheltuieli cu personalul în valoare de 277,3 milioane de lei în 2014, în creştere cu 7,2% faţă de 2013. Prin urmare, Banca Naţională a avut o cheltuială medie de 12.405 de lei pe lună pentru un singur angajat, cheltuială care include şi contribuţiile plătite către bugetul asigurărilor sociale (pensiile de stat), bugetul asigurărilor de sănătate şi cel pentru şomaj. Ele reprezintă cheltuiala totală cu angajaţii care include, pe lângă cheltuielile legate strict de salarii şi cheltuielile legate de pregătirea şi perfecţionarea angajaţilor atât la nivel naţional cât şi internaţional. În 2014, spre exemplu,  programele de perfecţionare profesională în ţară şi în străinătate au cuprins 1 298 participări la diverse forme de perfecţionare pentru un număr de 823 de salariaţi ai BNR, respectiv 45% din totalul salariaţilor.

”În cursul anului 2014 a fost înregistrată o fluctuaţie de personal de 4,24 la sută, la data de 31 decembrie numărul salariaţilor din Banca Naţională a României fiind de 1 863 de persoane”, se arată în raport.

Pe parcursul anului 2014, un număr de 19 salariaţi au fost promovaţi în funcţii de conducere, 57 în funcţii superioare de execuţie, iar 48 de salariaţi şi-au schimbat locul de muncă prin mobilitate internă.

Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de administraţie, alcătuit din 9 membri numiţi de Parlament pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Din Consiliul de administraţie al BNR fac parte, potrivit deciziei luate de Parlament în iunie 2014, guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorii Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea, precum şi Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy şi Virgiliu Stoenescu.

Salariul guvernatorului Mugur Isărescu este de circa 10.000 de euro, iar cu indemnizaţia de la Consiliul de administraţie ajunge la 12.000 de euro pe lună, a precizat pentru gândul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Citește și: