OMV Petrom AMÂNĂ investițiile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră: Legislația actuală nu mai asigură condiții

OMV Petrom AMÂNĂ investițiile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră: Legislația actuală nu mai asigură condiții
Publicat: 06/02/2019, 15:39
Actualizat: 25/03/2019, 18:48

Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde în perimetrul Neptun Deep, arată OMV Petrom în raportul privind perspectivele asupra anului 2019.

„Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continuă dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat,” spune compania în document.

În toamna anului trecut, după apariția legii offshore, OMV Petrom anunța că amână luarea unei decizii privind investiția în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore. La aceasta, s-a adăugat apariția OUG 114, al cărui impact operațiunilor companiei nu a fost încă evaluat, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă, precizează raportul remis bursei.

„Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. Legea privind activitățile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018. La sfârșitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanță de Urgență nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de prețuri reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioada de trei ani, precum și majorarea contribuției financiare aplicate cifrei de afaceri din activitățile de gaze naturale și energie electrică,” arată OMV Petrom.

Pentru 2019,OMVPetrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 65 USD/baril. Cererea de produse petroliere, gaze naturale și electricitate va fi relativ similară comparativ cu 2018. Valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 mld lei. Compania se așteaptă ca producția să scadă cu aproximativ 5% față de anul anterior, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural. Compania se va concentra pe barilii cei mai profitabili. Procesul de vânzare a altor zăcăminte va continua.

Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră esteun joint ventureîntreOMVPetrom și compania americană ExxonMobil. Conform unor estimări ale Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, în trei perimetre din Marea Neagră există descoperiri potențiale comerciale: perimetrul Neptun Deep – între 42 si 82 miliarde de metri cubi de gaz, perimetrul Trident – aproximativ 30 miliarde metri cubi, perimetrul Midia și Pelican – sunt estimate descoperiri la 10 miliarde de metri cubi de gaze.

Impactul OUG 114 asupra profitului OMV Petrom este de „doua cifre în milioane de euro, cu o valoare apropiată de mijlocul intervalului”, a declarat miercuri Christina Verchere, CEO OMV Petrom, care a anunțat că producătorul își va reduce bugetul de investiții pentru anul acesta, situație care va avea impact asupra miilor de furnizori care lucrează pe orizontală cu compania.

Încetinim motorul investițiilor,” anunță Christina Verchere, care adaugă că investiția companiei în proiectul de la Marea Neagră va fi oprită: „Ca să facem o altfel de investiție avem nevoie de o piață liberă, de infrastructură și de predictibilitate. Legislatia de acum nu asigură aceste lucruri.”

În raportul privind rezultatele anului 2018, OMV Petrom anunță că „instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiții de creștere, în timp ce căutăm claritate în legătură cu climatul investițional din România. Planificăm investiții de circa 3,7 miliarde de lei pentru 2019, în principal în Upstream. Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream și estimăm că vom limita declinul producției medii zilnice la circa 5% față de 2018, excluzând optimizarea portofoliului”.

Anul trecut, compania investițiile companiei au fost de 4,2 miliarde de lei, în creștere cu 44% față de 2017.

Comparativ cu 2017, valoarea vânzărilor consolidate din 2018 ale OMV Petrom au fost de 22,523 miliarde lei, cu 16% mai mare, iar profitul net atribuibil acționarilor a fost de 4,078 miliarde lei, comparativ cu 2,491 miliarde lei în anul precedent.

Totuși, Rainer Seele, CEO OMV, susține că există motive foarte bune pentru deschiderea unei sticle de șampanie, pentru că 2018 a fost un an bun, cu o producție record, cu reduceri substanțiale de costuri, iar pentru anul în curs perspectivele sunt cât se poate de pozitive.

Compania a anunțat că va propune un dividend pe acțiune de 1,75 euro, față de 1,5 euro anul trecut, în condițiile în care cifra de afaceri a crescut cu 13%, la 22,8 miliarde euro, iar profitul operațional la 3,6 miliarde euro (+23%).

Seele a spus că OMV va continua construcția conductei Nord Stream 2și nu s-a pronunțat față de eventualele sancțiuni pe care Statele Unite le-ar putea impune companiilor implicate în proiect. El spune că asfel de decizii trebuiesc luate de europeni și că nimeni nu trebuie să se amestece în acest proces.

Decizia de a amâna investiția în offshore-ul Mării Negre pune OMV Petrom într-o situație de relativă inferioritate, pentru că, în lipsa gazelor, compania ar putea pierde cotă de piață, apreciază Ionuț Purica, cercetător la Academia Română și director al Centrului de Consultanță Energetică și Ambientală.

„Ce se întâmplă cu investițiile din offshore-ul Mării Negre este o chestiune care nu ne-ar afecta atât de mult, i-ar interesa mai mult pe unguri, care ar vrea să ia gaz de aici, ca să își diversifice sursele. OMV Petrom este pus într-o situație oarecum de inferioritate în raport cu competiția, pe piața românească și pe cea regională, pentru că dacă nu ai gaz să participi, pierzi cotă de piață”, spune Ionuț Purica.

Analistul admite că decizia OMV Petrom poate fi interpretată și ca o tentativă de negociere în lumina prevederilor legislației – legea offshore și OUG 114, care au nemulțumit investitorii – dar pierderile OMV Petrom pe piață ar fi mai mari decât câștigul care ar apărea în cazul în care întârzie investiția și autoritățile schimbă ceva în legislație.

„O renunțare după explorare este o acțiune antieconomică. Când faci explorare, cheltuiești bani, bani pe care ai tot interesul să îi recuperezi din exploatare. Dacă faci explorare și găsești ce cauți, ai tot interesul să vinzi, ca să îți recuperezi banii. Îți sar acționarii în cap. Apar posibile scenarii de reacție a statului. Statul spune că are un contract în care compania se obligă să facă explorări și să investească în exploatare. Dacă exploatarea nu este făcută, contractul nu este respectat, apar penalități, apar posibilități de terminare a contractului. Dacă OMV Petrom nu vrea să investească în timp util, i se încheie contractul, eventual este penalizat, dacă există clauze în contract – bănuiesc că sunt, nu am văzut contractele – și vor apărea companii doritoare să exploateze”.

Este o situație în care fiecare are dreptatea lui, crede Ionuț Purica: „și investitorii, care spun că vor să vândă gazul oriunde pot, pentru a-și recupera banii mai repede, și statul are dreptate, când spune că vrea să folosească gazul pentru nația română. Investitorii vor negocia și vor face presiuni să ia cât mai mult, statul român va impune limite de acceptabilitate”.

Întârzierea investiției nu face decât să deschidă mai mult spațiul de vânzare pentru gazul rusesc, iar importurile românești de gaze naturale vor crește, pentru că producția este în scădere iar zăcăminte de gaz importante se găsesc mai greu.

OMV Petrom a anunțat miercuri că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde în perimetrul Neptun Deep. Compania a precizat că va continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat și că vrea să vadă zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate, spune compania în document.

Europarlamentatul PNL Siegfried Muresan așteaptă demisiile ministrului Economiei Niculae Bădălău și ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici, după decizia OMV Petrom de a amâna investițiile în Marea Neagră.

„Decizia OMV Petrom de a amâna investițiile în Marea Neagră din cauza măsurilor fiscale ale Guvernului PSD – ALDE este un mare eșec al actualului Guvern. Investițiile în Marea Neagră sunt de o importanță strategică pentru economia României, iar decizia OMV Petrom nu trebuie să rămână fără urmări. Aștept demisia ministrului Economiei, Niculae Bădălău și a ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici,” a scris pe Facebook, Siegfried Mureșan.

„Aștept să primim asigurări de la prim-ministrul Viorica Dăncilă că se află în discuții cu reprezentanții OMV Petrom și că Guvernul va veni cu modificări fiscale care să încurajeze investițiile strategice din România, nu să le blocheze.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată