Norica NICOLAI cere informații despre AURUL României. Europarlamentarul ALDE, mesaj dur pentru Mugur ISĂRESCU

Norica NICOLAI cere informații despre AURUL României. Europarlamentarul ALDE, mesaj dur pentru Mugur ISĂRESCU
Publicat: 02/03/2019, 14:40

Norica Nicolai a declarat, într-o conferință de presă, că modificările la legea BNR au fost create de lipsa de transparență a BNR.

„Eu știu foarte clar că noi avem o preocupare, pentru că noi am pierdut aurul României o dată în istoria noastră. Noi știm foarte bine ce s-a întâmplat cu rezervele de aur din România. Nu vreau să se înțeleagă că aurul nostru, fiind la Bursa de la Londra, ar însemna o lipsă de respect față de Marea Britanie.

Nu, piața de la Londra este o piață onorabilă și decentă. Eu am o altă problemă cu această chestiune, care este problemă tipic românească. Domnul Isărescu ne spune că doar Banca Centrală Europeană va zice ceva în această situație. Nu! Este o chestie de politică monetară. (…)

Eu îi cer Domnului Isărescu să îmi spună, pentru că niciodată nu știm de când aurul este plecat, știm luări de poziție că a fost o perioadă în Elveția, apoi am aflat că este în Marea Britanie.

Este foarte bine să se ne spună public: . Pe această perioadă aceasta este dobânda pe care această țară a obținut-o, pentru că este al ei, este aurul României, nu al Băncii Naționale. Lipsa de transparență în această decizie de politică monetară a creat această discuție și eu vreau să discutăm această lege, să vedem cât este bine să lăsăm în țară, dacă am câștigat ceva plasându-l în afară, dar nimeni nu știe, de fapt, de când este plasat, ce bani s-au obținut din acest aur. Vreau să știu clar care sunt condițiile acestui plasament”, a spus europarlamentarul ALDE.

În opinia Noricăi Nicolai, lipsa de transparență vulnerabilizează țara și nu ar fi existat legea de modificare a statului BNR dacă în rapoartele băncii s-ar fi regăsit aceste informații.

„Nu ar fi fost această lege, vă spun foarte sincer, dacă BNR venea și spunea în rapoartele ei că . Este o informație publică, în alte țări unii plasează, dar nu tot, pe celebra tradiție , că s-ar putea să pățim cum am pățit noi, am pus tezaurul la Moscova și am rămas fără el. Anglia este o formulă onorabilă, nimeni nu a pierdut vreodată din Anglia, dar noi nu știm practic nici valoare, nici cantitate și nici cât s-a obținut în acești zece ani. Îmi pare rău, dar eu nu las aurul într-o piață fără să câștig nimic și cred că ar fi și un dezastru să mai aflăm că am și plătit ca să ni-l țină, că atunci mai bine îl țineam aici. Toate lucrurile acestea trebuie clarificate și după aceea, sigur, proiectul de lege va fi în Parlament și îl discutăm”, a adăugat europarlamentarul.

Norica Nicolai a spus că nu își permite să aibă un punct de vedere până nu cunoaște realitatea și nici să reacționeze populist, doar vrea o decizie echilibrată: „Domnul Isărescu ne spune la ceas de seară că pe el nu îl schimbă decât Banca Europeană, ei na, ce să îți spun… și că tot ce a făcut este în contextul legii. Nu, politicile tale monetare, îți place sau nu îți place Guvernul, le discuți cu el că plasarea unor fonduri sau unor bani în afara țării nu este o decizie pe care o ia președintele Băncii Centrale Europene, o iei tu acasă și îi cer domnului Isărescu să îmi răspundă la această întrebare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului