ROBOR nu a fost manipulat! Mugur Isărescu: OUG 114 este cel puțin O NEREUȘITĂ

ROBOR nu a fost manipulat! Mugur Isărescu: OUG 114 este cel puțin O NEREUȘITĂ
Publicat: 12/02/2019, 15:35
Actualizat: 25/03/2019, 19:40

„Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este NU. ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înțelegere de tip cartelar„, a declarat Isărescu la audieri.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a prezentat la audierile comisiilor reunite ale Senatului.

„Mai mult decât suspiciuni nu am, dar aceste suspiciuni trebuie elucidate. Având în vedere ce s-a întâmplat la nivel european, unde arată că LIBOR a fost manipulat, o astfel de ipoteză nu poate fi exclusă din start. Nivelul ridicat al ROBOR care reprezintă un element disuasiv, atât pentru firme, cât și pentru persoane private”, a declarat la începutul ședinței președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

„Este, în sfârșit, un răspuns adecvat dat de BNR. Audierea de astăzi vizează exact temele pe care vi le-am anunțat. Vă asigur că și alte teme de interes public merită dezbăture ulterior. Astăzi nu vom discuta nici despre bonusul pe are vi l-ați dat de pensionare, nici despre conflictul de interese. Astăzi discutăm despre ROBOR, inflație și despre raportul pe care l-ați făcut”, a declarat parlamentarul ALDE Daniel Zamfir.

„Răspundem la orice chemare a Parlamentului pentru informare,” a replicat Mugur Isărescu. „Pentru lămurirea chestiunilor economice. În conformitate cu legea noastră, am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație, pentru că am observat că în opinia publică există o confuzie: BNR este condusă de o singură persoană. Acesta este motivul pentru care suntem toți aici, nu ca să impresionăm”.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir aprecia că, după această audiere, se va lămuri dacă BNR „a intervenit sau nu să influențeze ROBOR-ul, dacă BNR a intervenit sau nu să influențeze cursul valutar„.

Schimb de replici în comisiile reunite buget și economică din Senat, unde este audiat Muguru Isărescu, guvernatorul BNR. Senatorul Daniel Zamfir i-a reproșat că nu răspunde la întrebări, ci a venit cu un discurs gata făcut.

„Am o rugăminte: noi punem întrebările, dvs. răspundeți. Vreau să discutăm despre ROBOR, pentru că este prima temă de discuție. Este una care a suscitat mare interes. Aș vrea să vă întrebăm niște lucruri și dvs. să răspundeți. În legătură cu ROBOR a fost un lung șir de declarații ale dumneavoastră contradictorii. Ați spus că ROBOR e un produs al dv, al pieței, vorbeați cu băncile, noi doar îl aprobăm. Apoi ați spus că ROBOR nu e influențat de bănci. Când ați spus adevărul?”, a întrebat Daniel Zamfir.

„Văd că aveți nelămuriri. Să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieței monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac și spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situația reală monetară a fiecare bănci. Fiecare bancă, prin trezorierul ei, primește 2000 de plăți și face 6.000 de încasări. În funcție de ele și alte operațiuni are sau nu surplus de lichiditate. Unele au surplus, altele deficit. De asta se numește piață monetară interbancară,” a explicat Isărescu.

Văzând că discuțiile tind să se transforme într-un schimb de reproșuri, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a încercat să detensioneze situația.

„Putem aduce lucrurile pe un culoar mai favorabil? Putem să facem ceva împreună? Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi și sugestii”, a intervenit Tăriceanu.

După cum anunța zilele trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a venit pregătit și cu întebările consilierului premierului Darius Vâlcov, care nu poate participa la ședință. Astfel, Zamfir i-a reproșat că în urmă cu 10 ani, punea presiune pe trezorieri, dar azi se plânge că nu are pârghii

– Băncile sunt în concurență, nu putem spune asta. Parlamentul, în înțelepciunea sa, să modifice OUG 50, să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii și ministerului de finanțe, a declarat Muguru Isărescu.

– E greu să spuneți cu mâna pe inimă și să garantați că nu s-au întâmplat, a insistat Zamfir.

– De asta sunt acolo.

– În 2008, situația vă contrazice, a adăugat Zamfir. Discuția dintre trezorierii băncilor, spuneau „noi, de fapt, manipulăm”. Asta reieșea. Există în acea investigație o declarație a unui trezorier care spunea: principalul mesaj a lui Cinteză, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghiilegale aveați atunci să intervenți și azi nu?

– Trebuia să vă uitați și la cifre. Dv. vorbiți și lucrați cu vorbe, a replicat Isărescu.

– Investigația Consiliului Concurenței e document oficial, spune Zamfir

– Domnule președinte nu e document oficial, intervine și senatorul PNL Florin Cîțu.

– Chemați-l pe cel de la Consiliul Concurenței, cere Isărescu. În 2008 a fost premier actualul președinte al Senatului. Atunci a fost o cădere a pieței, mulți bancheri au cheltuit ce aveau în trezorierie, au vândut și titlurile de stat. Cum să nu îl amenințe Cinteză? Intervine și dacă dobânda ajunge la 4%, dar când a ajuns la 200%. a adăugat Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României a garantat în fața comisiilor Senatului că ROBOR nu este manipulat.

„A spune că aceste tranzacții sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului.(…) Ori acestea sunt absolut normale.(…) Intervine și Banca Națională? Da,” a afirmat Isărescu, care a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice a Senatului, a susținut că indicele ROBOR la 3 luni este mai mic decât cel afișat de BNR, dar s-a uitat la tranzacțiile pe termen scurt și atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanțelor făcea plăți.

„Când a ieșit Zamfir în public, 81% din operațiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. – n.red.)”, a remarcat Isărescu.

Indicele ROBOR a apărut în 1995, dar a fost legat de creditele de consum și ipotecare în 2010, ca urmare a unei directive europene, iar ROBOR a fost ales de către Guvern, fiind introdus pentru credite printr-o ordonanță.

Garantez în fața dumneavoastră că nu există manipulare.(…) Sunt legate de stabilitatea fluxului și de dobândă”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României și-a motivat afirmațiile că ordonanța care introduce „taxa pe lăcomie” este o trăsnaie.

„OUG nr. 114/2018 este cel puțin o nereușită, este un impozit pe politica monetară, ne leagă de mâini,” afirmă Isărescu. „Dacă noi, la un atac al leului, majorăm dobânzile, omorâm băncile.”

Senatorul ALDE Daniel Zamfir i-a reproșat lui Isărescu că profitul BNR a fost folosit pentru bonusuri.

„Avem o realitate și pentru că sunteți cel mai longeviv guvernator din Europa, m-aș fi așteptat să chemați la masă Guvern, Parlament, bănci, să faceți ce trebuie ca să se dezvolte țara. Acum, suntem practic în țara cam cea mai săracă din UE, cetățenii sunt cei mai îndatorați. Mă mai deranjează ceva, în toată această perioadă, ne-ați găsit vinovați pentru toate relele, guvernele României. Vorbiți de ținta de inflație, dar nu spuneți că ținta de inflație este mandatul BNR. Nu vreau să vă referiți la inflația din ultima lună, vorbim de inflația medie. Institulul Național de Statistică arată că în fiecare an, ați ratat ținta de inflație. Ar fi putut folosi BNR surplusul de bani ca să atingă obiectul ținta de inflație. Că profitul a fost folosit ca să vă dați bonusuri. Dacă ați ratat ținta de inflație, nu era bine să folosiți profitul ca să vă mențineți ținta de inflație?” a întrebat Zamfir.

„80% din profitul nostru este dat statului,” a replicat Isărescu. „Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit, restul de 20% se dau pentru capitalizarea băncii, fondul de salariați.(…) Cum să păstrăm specialiștii? Că nu-i plătim exagerat. Am avut patru sau cinci ani de pierderi masive în sistemul bancar, statul român nu a dat un cent. Faptul că într-un an, trei bănci au avut profituri mai mari, nu însemană că trebuie să exagerăm. Ideea cu profiturile mari nu este adevărată. Ați spus despre bănci că avem profituri mari.”

„Am primit, în sfârșit, o invitație validă„, a afirmat joi Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul briefing-ului de presă, după ședința de politică monetară.

„Am anunțat cu ceva săptămâni în urmă care sunt temele pe care dorim să le discutăm cu guvernatorul Băncii Naționale, înțeleg că, iată, vine cu întreg Consiliul Administrației, lucru care ne bucură foarte tare, că înțelege într-un final care sunt obligațiile Consiliului de Administrație al BNR.” a declarat, luni, la Parlament, senatorul ALDE Daniel Zamfir. „Vom discuta pe marginea ROBOR-ului și a felului în care se calculează acest indice. Vom discuta pe marginea raportului pe care BNR l-a prezentat la sfârșitul anului în legătură cu stabilitatea financiară și vom discuta și despre inflație, tema pe care domnul guvernator a abordat-o ieri. Catgoric că va fi abordată și problema cursului leu-euro. Având în vedere că vom sta mai bine de o oră-două, sunt convins că toat temele care frământă opinia publică vor fi dezbătute și nu am niciun motiv să cred ca vom pleca, după acea audiere, mai în ceață decât suntem acum. Cred că după discuția de mâine ne vom lămuri cu toții dacă BNR a intervenit sau nu să influențeze ROBOR-ul, dacă BNR a intervenit sau nu să influențeze cursul valutar și care este rolul BNR în stabilrea țintei de inflație la noi în țară”, a declarat, luni, la Parlament, senatorul ALDE Daniel Zamfir.

CA al BNR a fost invitat, pentru a treia oară în acest an, de comisiile reunite economică și de buget-finanțe a Senatului la audiere pentru data de 11 februarie sau data de 12 februarie.

Reprezentanții Băncii centrale nu au putut fi prezenți la audierea propusă pentru 11 februarie, al ora 11:00, deoarece la acea oră era prezentat „Raportul asupra inflației”, ediția februarie 2019. BNR publică de patru ori pe an acest raport, în februarie, mai, august și noiembrie.

CA al BNR și Guvernatorul BNR au mai fost invitați în acest an de cele două comisii la data de 29 ianuarie și la data de 7 februarie. În primul caz, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii centrale, a susținut că reprezentanții acesteia nu pot fi prezenți, deoarece invitația nu îndeplinea procedura. Invitația era semnată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, în calitate de președinte ale Comisiei economice a Senatului, atât pentru poziția lui, cât și pentru cea a președintelui Comisiei de buget, finanțe și piețe de capital a Senatului.

Cea de-a doua invitație din acest an a fost făcută pentru ziua de joi, 7 februarie, când CA al BNR avea programată a doua ședință de politică monetară din acest an și prima în care au discutat un raport de inflație în acest an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA