no author
Alina Botezatu
1608 vizualizări 8 feb 2019

”Fără investiţii, în 2019 nu cred că ne putem atinge obiectivul nostru de creştere. Discuţiile vor fi foarte clare lunar, cu compania de drumuri, cu cei de la căi ferate voi avea personal discuţii, mă voi ocupă personal. Trebuie ştiut fiecare proiect în parte, care sunt problemele, blocajele, doar aşa încercând să deblochezi fiecare dintre aceste posibile probleme nu are cum să nu meargă. Nu că am eu ceva sau că stau la birou foarte mult, dar vreau că aceştia care sunt puşi în funcţii efectiv trebuie să facă ceva, şi vor fi luate măsuri pentru cei care nu respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat," a avertizat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a explicat, vineri, într-o întâlnire cu presa, vineri că, în 2019, ANAF trebuie să îmbunătăţească modul de colectare şi să majoreze cu 6 miliarde de lei suma colectată faţă de anul trecut.

”Creşterea este importantă faţă de 2018, dar veniturile pe care trebuie să le aducă ANAF sunt de 30% din PIB, obligaţia ANAF pentru 2019. Este obligaţia ANAF pentru acest an, pentru că trebuie să luăm acele măsuri despre care vorbim an de an, fie că vorbim de o colectare a TVA, de scăderea veniturilor fiscale. ANAF va avea foarte mult de lucru. Din partea mea, va avea parte de sprijin, dar nu voi face rabat de la măsuri pentru ca ANAF să facă ce am spus astăzi,” a întărit Teodorovici.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat că bugetul din acest an a fost fundamentat de Guvern pe o creştere economică de 5,5%, luând în calcul modul în care evoluează economia.

”Nu am nicio îndoială că se va realiza (creşterea economică de 5,5% din acest an faţă de anul trecut - n.red.)”, a subliniat Eugen Teodorovici. El a insistat că, în anii trecuţi, creşterea economică a fost cea anunţată de Guvern, nu de alte instituţii financiare internaţionale şi locale.

”Uitaţi-vă la toate aceste analize şi la difereţele dintre ceea ce au spus dânşii şi ceea ce a spus Guvernul României”, a punctat Teodorovici, insistând că anul trecut, economia României a crescut cu 4,4% faţă de anul anterior, nu cu 4%.

De asemenea, acesta a precizat că în cazul României, atât intern, cât şi pe plan extern, sunt prea multe discuţii legate de faptul că România nu atinge ţinta de creştere economică de 5%, în condiţiile în care oricum această creştere este mai ridicată decât a altor ţări.

El a mai precizat că, dacă Guvernul nu îşi va realiza ţinta de investiţii, de aproape 50 de miliarde de lei, uşor peste 3% din PIB, nu va putea obţine creşterea economică dorită.

Ministrul Eugen Teodorovici a mai precizat că nu e primărie de comună cu buget sub 2 milioane de lei şi că edilii ar trebui să fie mulţumiţi, dar că Executivul trebuie să poarte discuţii cu toate structurile administrative.

"Şi aici trebuie să facem o discuţie aşezată. Avem patru structuri în România. Aş fi fost bucuros dacă primeam o propunere asupra cărora aceştia să fie de acord. Bucureştean fiind, nu pot să sesizez că tot impozitul pe venit de 22 miliarde de lei, 39% sunt la Bucureşti. Guvernul trebuie să poarte discuţii cu toate cele patru structuri. Sunt convins că au fost primarii de comune, având un minim de 2 milioane de lei pe comună, sigur că nu au cum să fie nemulţumiţi. Gândiţi-vă că nu e primărie de comună cu buget sub 2 milioane de lei. Primării de oraşe şi municipii… Nevoile sunt la fiecare nivel foarte mare, dar nu putem să dăm bani într-o direcţie şi două treimi s-o lăsăm fără bani", a declarat Eugen Teodorovici, întrebat fiind dacă proiectul arată în acord cu ceea ce au spus primarii că au necesar.

"Cu siguranţă vor vedea cifrele, îşi vor face bugetele şi îşi vor da seamă că nu e vorba de tăiere. Guvernul nu taie din banii bugetelor locale. Imi spunea o doamna că trebuie să fiu bucuros că există excedent. (…) Guvenul a alocat cam 7 miliarde de lei în plus pentru local", a mai spus ministrul de Finanţe.

Proiectul de buget pentru 2019 arată că la nivelul Capitalei, bugetul este de 49% din impozitul pe venit colectat, în timp ce la cele de sector se alocă 1.250 lei/ locuitor. Totodată, se alocă 6,3 mld. lei pentru acoperirea sumelor necesare pentru persoanele cu handicap şi indemnizaţii însoţitori.

Bugetele locale: Consilii judeţene: creşte de la 250 lei/ locuitor, la 450 lei pe locuitor. Plafon maxim aprobat este de 275 milioane lei.

Bugetele locale; plafon minim 12 milioane lei (cu 7 mil. lei în plus faţă de 2018). Impozit pe venit 60%.

Bugetele primăriilor şi oraşelor: 6 milioane lei (+3 milioane lei faţă de anul 2018). Impozit pe venit 60%.

Primării de comune: creşte de la 750 lei/ locuitor, la 1.000 de lei pe locuitor (plafon minim 2 milioane de lei). ). Impozit pe venit 60%.

Bugetele locale: Primăria Capitalei 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul Capitalei

Primăriile de sector- 1.250 lei/ locuitor

Echilibrarea bugetelor locale: 7,5% din IV - se repartizează în mod egal la consiliile judeţene pentru finanţarea bugetelor de funcţionare ale comunelor şi pentru cofinanţarea proiectelor locale.

17,5% din IV - se repartizează tuturor UAT pentru asigurarea bugetelor de funcţionare. Dacă sunt suficiente se alocă sume defalcate de TVA pentru echilibrare

Cheltuieli descentralizate:

1. centre persoane cu handicap

2. centre pentru protecţia copilului

3. indemnizaţii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

Total, 6,3 mld. lei pentru acoperirea acestei sume se alocă din TVA 11,4 mld. lei

"La sectoarele din Bucureşti 1,250 lei pe locuitor este plafonul minim. Pentru finanţarea bugetelor de finanţare a proiectelor comune locale. Acest plafon comun se împarte la judeţe. Totalul 6,1 miliarde de lei care se asigură de la bugetul de stat către nivel local. Finanţarea programelor pentru persoanele cu handicap se asigură din se asigură sumele din cotele defalcate de TVA. Acestea nu se mai regăsesc în anexe. Sumele defalcate din valoarea aduăgat pentru bugetele locale sunt de aproximativ 11,4 miliarde lei", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Legat de reducerea bugetelor de la serviciile secrete, aşa cum a anunţat Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici precizează că fondurile sunt publice şi trebuie alocate acolo unde este nevoie, susţinând că este exagerat să se vorbească despre pericol în zona siguranţei publice pentru reducerea sumelor.

"Ca şi guvern, am făcut o propunere de buget. Am discutat-o în structurile CSAT. Dacă s-ar fi făcut această modificare de buget, atunci ar fi trebuit trecută prin CSAT. Acum vom vedea în Parlament, în comisii care vor fi propunerile şi vom vedea la vot final. Toţi care suntem în situaţie de acest tip, fără supărare, e vorba de banul public şi indiferent că e cheltuit pe apărare, pe servicii, atunci el trebuie cheltuit eficient. Ca ministru, că e zona de sănătate, socială, va trebui să acţionez exact în acest sens, că vor fi supăraţi, banii aceştia trebuie alocaţi", a declarat Teodorovici.

Întrebat dacă va fi afectată siguranţa naţională, cum ar fi paza SPP, prin reducerea bugetelor, Teodorovici a răspuns: "Cred că e prea mult spus. E mult prea mult spus că se afectează siguranţa naţională, pentru faptul că tai sau realoci într-o anumită zona a economie. Despre siguranţă naţională putem să vorbim şi în sănătate".

 

Citește și: