EXODUL fabricilor. Mai multe companii din zona Arad TRAG OBLOANELE și se mută în Ungaria: Peste 5.000 de angajați vor rămâne ȘOMERI

EXODUL fabricilor. Mai multe companii din zona Arad TRAG OBLOANELE și se mută în Ungaria: Peste 5.000 de angajați vor rămâne ȘOMERI
Publicat: 14/02/2019, 23:17

Fabrica de lenjerie intimă din orașul Curtici, județul Arad, deținută de compania Hanes Global Supply Chain România, a fost închisă în luna decembrie a anului trecut, după mai bine de 18 ani de activitate în zona liberă Arad-Curtici. În total, aproape 200 de angajați au rămas fără loc de muncă.

Disponibilizații au primit salarii compensatorii, iar la această oră mai există doar câteva birouri care funcționează. Întreaga producție se va muta în Vietnam, unde a fost ridicată o fabrică gigant, în care vor munci peste 10.000 de oameni, informează Special Arad.

„În luna decembrie a anului trecut, și-a închis porțile fabrica Hanes. Nu au oferit foarte multe informații cu privire la motivele pentru care au luat această decizie. În fabrică se producea lenjerie intimă și îmbrăcăminte de noapte„, a declarat corespondentului Mediafax, viceprimarul orașului Curtici, Ioan Daniel Doba.

Compania Hanes Global Supply Chain România, fosta Rosko Textil, face parte din grupul Hanesbrands, care numără peste 65.000 de angajați.

Potrivit ultimelor date postate pe site-ul Ministerului Finanțelor, în 2017, firmaHanes Global Supply Chain România a înregistrat afaceri de 203,7 milioane de lei și un profit de 7,33 milioane de lei, numărul angajaților fiind de peste 1.000.

Exodul fabricilor

Mai multe companii mari din zonele industriale (Arad și Curtici) au de gând să-și mute liniile de producție în Ungaria sau Macedonia, peste 5.000 de angajați urmând să fie disponibilizați, scrie News Ar.

Mai multe FABRICI din zona Arad TRAG OBLOANELE și se mută în Ungaria

Una dintre cele mai vechi multinaționale din Zona Industrială Vest a Aradului se mută în Macedonia, urmând să disponibilizeze aproximativ 3.000 de persoane. O firmă din domeniul automotive, cu aproximativ 2.000 de angajați, își va închide la rândul ei porțile, crescând astfel numărul celor fără loc de muncă.

O altă societate, de această dată din Zona Industrială Curtici, Key Safety Systems (KSS), cu 300 de angajați, și-a mutat deja liniile de producție la Miskolc, în Ungaria. Dată fiind fuziunea cu Takata, o parte din angajați au fost relocați la fabrica din Arad. Aceeași soartă o va avea, potrivit informațiilor noastre, și fabrica KSS din Hunedoara.

Cauzele care duc la închiderea fabricilor din zonele industriale sunt:

– lipsa forței de muncă;

– costurile tot mai mari de producție (inclusiv cele salariale, care s-au majorat cu 50% în ultimii doi ani, la care se adaugă prețul energiei, majorat cu 40% în ultimii doi ani);

– infrastructura de transport deficitară (costuri enorme pentru firme să aducă angajați de la zeci de kilometri, pe drumuri proaste ori foarte proaste);

– lipsa de sprijin din partea autorităților (se cunoaște problema legată de transportul cu autobuzele în Zona Industrială Vest, unde firmele au ajuns să se înțeleagă între ele asupra orelor la care își duc angajații la lucru);

– chiriile mari sau lipsa altor elemente de infrastructură decente (canalizarea, de exemplu) sau desele întreruperi ale furnizării energieie electrice.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția