SALVARE pentru Combinatul siderurgic de la Galați. Liberty House Group cumpără ArcelorMittal

SALVARE pentru Combinatul siderurgic de la Galați. Liberty House Group cumpără ArcelorMittal
Publicat: 12/10/2018, 13:24
Actualizat: 26/03/2019, 04:28

Grupul britanic Liberty, parte a alianței mondiale GFG aparținând omului de afaceri Sanjeev Gupta, va prelua combinatul siderurgic ArcelorMittal Galați, alături de alte trei unități din Europa, potrivit unui acord condiționat încheiat vineri, informează un comunicat de presă.

Tranzacția majorează capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an. Grupul a convenit achiziționarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galați, România și Ostrava din Republica Cehă, precum și laminoarele de la Skopje din Macedonia și Piombino din Italia. Tranzacția depinde însă de aprobarea Comisiei Europene și de alte procese locale, incluzând consultări cu consiliile angajaților la nivel local și european.

Grupul Liberty deține deja o poziție puternică în Regatul Unit, în calitate de furnizor de oțel și aluminiu în industria auto, aviație și în sectoare de inginerie specializate, precum și în Australia ca furnizor de oțel pentru construcții și infrastructură. Grupul furnizează oțel pentru industrua auto și alte industrii din SUA.

Liberty a început recent o serie de achiziții în Franța, unde au cumpărat ultimul producător național de roți din aluminiu și a convenit cumpărarea celei mai mari topitorii de aluminiu din Europa de la Dunkerque, printr-o tranzacție care urmează a fi încheiată în curând.

Grupul Liberty a obținut statutul de ofertant preferat pentru combinatele ArcelorMittal din Europa, în ciuda concurenței din partea altor producători. Pentru a i se permite achiziționarea gigantului siderurgic italian Ilva, cel mai mare producator de produse plate din oțel carbon din Europa, compania a pus în vânzare activele profitabile în urma unui acord cu autoritățile de reglementare a concurenței din UE.

După finalizarea tranzacției, Grupul Liberty intenționează să continue investițiile în active și își propune să atingă o competitivitate sporită printr-o producție cu emisii scăzute de dioxid de carbon și o legătură mai strânsă cu producția din aval cu valoare adăugată, ca parte din strategia Greensteel implementată de companie.

Cele patru combinate din portofoliu au o capacitate totală de laminare de aproximativ 8 milioane de tone pe an și ar oferi Grupului Liberty posibilitatea de a furniza o gamă completă de produse finite din oțel cum ar fi: plăci de oțel, rulouri laminate la cald, rulouri laminate la rece, tablă de oțel galvanizată, placă de cositor, bare, sârmă laminată și șine. Aceste combinate deservesc piețe naționale și europene, din domeniul auto, construcții, utilaje industriale, sectorul petrolier și al gazelor.

Grupul Liberty face parte din Alianța GFG, un grup de companii dn industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și o prezentă în aproximativ 30 de țări la nivel mondial. Alianța are un efectiv de angajați de aproximativ 14.000 persoane și o cifră de afaceri ce depășește 15 miliarde de dolari.

Sindicaliștii și conducerea ArcelorMittal Galați au așteptări mari de la grupul britanic Liberty și sunt convinși că situația se va schimba în bine.

Președintele Cartel Alga, Romică Gârneață speră că lucrurile vor decurge cel puțin la fel ca și până acum.

„Nu îmi este frică de această tranzacție. Eu cred că totul o să fie bine, o să fie cel puțin la fel ca până în prezent. Cel care cumpără nu-și poate bate joc de combinat, are interese, investește o sumă importantă de bani. Sunt interese de ambele părți, de aceea nu cred că se poate vorbi despre alte scenarii. Eu nu cred că se închide combinatul așa cum s-a mai spus în ultimele luni”, a declarat Gârneață pentru Mediafax.

Președintele Asociației IMM-urilor din Galați, Marian Filimon, așteaptă să vadă strategia, însă se bucură că tranzacția a avut loc și că Uniunea Europeană a pus condiții.

„Noi așteptam cu sufletul la gură această veste. Este o problemă capitală pentru Galați, dar și pentru țară. Vorbim despre o unitate de importanță strategică. M-a bucurat faptul că Uniunea Europeană a pus condiții, asta înseamnă un lucru bun. Noi, de capul nostru, probabil făceam praf și pulbere tranzacția. Eu sper că o să fie bine, mai ales că am informații despre cel în cauză, este un brand și reprezintă o garanție. Chestiile legate de negocierile cu sindicatele sunt minore, se vor rezolva. Ideea este că avem un cumpărător, că este din Vest, că este cineva și că astfel reprezintă o garanție. Rămâne de văzut ce valoare are tranzacția și ce strategie va aplica noul proprietar. Oricum, este o veste bună. Nimeni nu dă o căruță de bani ca să nu facă nimic,” crede Filimon.

Directorul general al ArcelorMittal Galați – Skopje, Bogdan Grecuapreciază că este o nouă etapă pentru modernizarea combinatului.

„Această etapă din istoria noastră deschide oportunități noi, nu doar pentru continuarea producției de oțel la Galați, ci și pentru modernizarea Combinatului”, a spus Grecu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?