Ion Țiriac, SUPĂRAT pe linia de tren Gara de Nord – Otopeni: O investiție INUTILĂ

Publicat: 15/01/2019, 01:00
Actualizat: 25/03/2019, 19:14

Ion Țiriac este supărat că linia de cale ferată care va uni Gara de Nord cu Aeroportul Henri Coandă va trece prin apropierea unui patinoar și a unei săli de gimnastică pe care omul afaceri le-a construit în orașul Otopeni și prin mijlocul unui campus universitar privat care urmează să fie construit.

Fundația Ion Țiriac se vede obligată să renunțe la două proiecte non-profit majore derulate în orașul Otopeni din cauza deciziei „complet rupte de realitate a Ministerului Transporturilor de a construi o cale ferată care să lege Gara de Nord de Aeroportul Internațional Henri Coandă”, conform unui comunicat de presă. „O investiție inutilă„, consideră Țiriac legătura dintre aeroport și Gara de Nord, în condițiile în care se dorește și construirea unei linii de metrou paralele.

Trenul va trece prin mijlocul unui viitor campus studențesc

Primul proiect este Patinoarul Țiriac – Telekom Arena din orașul Otopeni, inaugurat în anul 2016 în urma unei investiții de peste 3,6 milioane de euro. Acesta este singurul patinoar din zona București-Ilfov construit conform celor mai recente norme olimpice internaționale și în acord cu indicațiile Federației Internaționale de Hochei.

Activitatea patinoarului a fost completată prin eforturile comune ale Fundației Ion Țiriac și ale Fundației Nadia Comăneci, care au permis lansarea recentă a sălii de gimnastică GymNadia, în urmă cu doar o lună.

Traseul propus de MinisterulTransporturilor va trece prin imediata apropiere a patinoarului și sălii de gimnastică, ceea ce ar face imposibilă desfășurarea activității în condiții normale.

„Cel de-al doilea proiect se referă la o inițiativă aflată în stadii avansate de concretizare, menită să creeze o universitate privată non-profit, în Otopeni, care să ofere educație la cele mai înalte standarde internaționale în domeniile: business, IT și sport, pentru studenți din România și din regiunea Europei Centrale și de Est. Investiția totală este estimată în jurul valorii de 300 milioane EUR, urmând a fi create peste 1,000 de noi locuri de muncă. Conform planurilor, campusul universitar se întinde pe o suprafață de peste 40 de hectare, oferind, printre altele, următoarele facilități: săli de studiu dotate cu echipamente de ultimă generație, bazin olimpic, pistă de atletism, sală multifuncțională de 3.500 de locuri, teren de fotbal, terenuri de baschet, terenuri de volei, terenuri de tenis.

Proiectul universității este, de asemenea, compromis de această nouă cale ferată care ar urma să traverseze campusul într-un mod care l-ar face complet inutilizabil, atât din perspectiva accesibilității, cât și din cea fonică”, se arată într-un comunicat al Fundației Ion Țiriac.

Ion Țiriac:Decizia „iresponsabilă

Țiriac a propus soluții alternative pentru traseul căii ferate

Omul de afaceri a încercat fără succes să convingă autoritățile să aleagă soluții alternative pentru traseul căii ferate. El pune sub semnul întrebării utilitatea acestui proiect, în condițiile în care există și intenția construirii unei linii de metrou.

„Pe parcursul etapelor de dezvoltare ale proiectului căii ferate care urmează să lege Gara de Nord de Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, reprezentații Grupului Țiriac au propus o serie de variante alternative care ar fi permis desfășurarea în continuare, cu succes, a celor două proiecte amintite mai sus. Cu toate acestea, soluțiile raționale nu au fost luate în considerare, optându-se în schimb, într-un mod total nefundamentat și tendențios, pentru varianta actuală,” se arată în comunicat.

„De asemenea, ridicăm semne de întrebare în legătură cu utilitatea dezvoltării a două proiecte, metroul și calea ferată, care să deservească în paralel același traseu: Gara de Nord – Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Considerăm că necesitățile actuale de dezvoltare ale României, de exemplu, spitale și autostrăzi nu ne permit luxul dezvoltării unor proiecte paralele și inutile. Cei aproape 200 milioane de euro aferenți dezvoltării proiectului de cale ferată ar putea fi direcționați către construirea unui spital sau către finalizarea unei autostrăzi vitale pentru România. Am aprecia dacă Ministerul Transporturilor ar da dovadă de aceeași tenacitate și în implementarea proiectului metroului care ar trebui să lege Gara de Nord de Aeroportul „Henri Coandă.”

Potrivit comunicatului, afaceristul nu crede că proiectul liniei de cale ferată poate fi gata în 2020 și nici că la București vor veni 150.000 de fani străini la cele patru meciuri ale Campionatului European de Fotbal.

„Dezideratul de a finaliza acest obiectiv de investiții până în anul 2020 ni se pare unul fantomatic având în vedere durata medie de implementare a proiectelor majore de investiții în România. De multe ori reușim să ne împotmolim, ani de zile, în implementarea unor proiecte mai simpliste decât acesta. De asemenea, considerăm că numărul așteptat de 150.000 de suporteri care vor vizita țara noastră cu ocazia EURO 2020 este supraestimat, având în vedere că se vor disputa doar 4 meciuri la care vor participa, cu siguranță, și foarte mulți suporteri români.

Ion Țiriac:Decizia „iresponsabilă

„Totodată, pretextul vehiculat în spațiul public conform căruia linia de tren Gara de Nord – Aeroportul „Henri Coandă” reprezintă o condiție obligatorie din partea UEFA pentru organizarea meciurilor la CE 2020 este unul fals. Condițiile obligatorii țin doar de componentele de infrastructură sportivă,” reiese din comunicat.

Fenomenul exodului de creiere din România va continua, ca rezultat al anulării proiectelor sale, acuză omul de afaceri.

„Toate aceste argumente indică faptul că proiectul căii ferate care o să lege Gara de Nord de Aeroportul Internațional Henri Coandă este unul inutil pentru România, care prin modul discreționar în care a fost dezvoltat până acum împiedică operarea și dezvoltarea proiectelor de interes public ale Fundației Ion Țiriac. Mii de copii vor fi lăsați fără posibilitatea de a practica sporturi pe gheață în singurul patinoar la standarde internaționale din regiunea București – Ilfov. De asemenea, fenomenul exodului de creiere din România va persista, tinerii studenți continuând să nu beneficieze de o alternativă locală credibilă la universitățile de prestigiu din Europa și Statele Unite al Americii,” a precizat Țiriac.

„Ne exprimăm speranța ca, măcar în al doisprezecelea ceas, oficialiiMinisteruluiTransporturilorsă aibă deschiderea pentru a identifica soluții de minimizare a impactului negativ asupra proiectelor de interes public ale Fundației Țiriac din orașul Otopeni, în perspectiva noilor evoluții legate de traseul liniei feroviare care va lega Gara de Nord de Aeroportul Internațional „Henri Coandă,” încheie comunicatul.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte