no author
Firuta Flutur
614 vizualizări 12 iun 2019

Iohannis, mesaj pentru primari: Rămâi trăsnit ce preocupări au unii. Noi nu avem infrastructură

"Vedeţi cei care care locuiţi în Bucureşti sau în jur că deja o navetă de câţiva km devine un calvar pentru că infrastructura nu face faţă. Dacă vorbim de infrastructură, nu trebuie să ne gândim doar la autostrăzi, dar e transportul rutier, pe carle ferată, cel public, total deficitar", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a criticat activitatea unor primari în acest sens.

"Dacă ne uităm la peocupările guvernanţilor şi edililor, rămâi trăsnit. Se ocupă de cu totul altceva decât e nevoie pentru a face România mai funcţională. Această decorelare între nevoia românilor şi mediul de afaceri si preocupărie politicienilor trebuie corectată. Această corecţie se numeşte alegeri", a mai spus preşedintele.

Şeful statului a declarat că ar fi nevoie de un pact pe infrastructură, deşi nu încurajează semnarea de pacturi doar pentru ca ele să fie făcute.

"După pactul semnat pe apărarea, în politică s-a ajuns la pactomanie.Prea multe înţelegeri au fost proforme. Doar că în practică mai urma ceva...implementarea, care nu s-a făcut. Să nu mai menţionăm situaţiile în care aţi semnat diferite înţelegeri care ulterior au fost ignorate".

Iohannis: Avem cea mai ridicată inflaţe din Uniunea Europeană. Solicit Guvermului să ia măsuri

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că mediul de afaceri a fost bulversat de măsurile hazardate ale guvernanţilor, precum "celebra OUG 114", care, potrivit şefului statului, a arătat calitatea deplorabilă a Executivului.Şeful statului a subliniat că România are cea mai mare rată a inflaţiei din UE.

"Partidul de de guvernământ a neglijat total investiţiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toţi în viitor. În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate şi intempestive prin accidente de decizie precum renumita OUG 114, care arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale. Investitorii şi angajatorii privaţi resimt acut nevoia României de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii. Nu mă refer doar la autostrăzi, ci la tot ce înseamnă un standard de viaţă modern pentru cetăţeni, spitale, şcoli, căi ferate, aeroporturi, infrastructrură energetică şi de utilităţi publice, infrastructură digitală şi de formare în privinţa industriilor viitorului, chestiune mult discutată şi, în principiu, total neglijată", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a reiterat criticile aduse guvernării pentru încercarea de a subordona istemul judiciar.

"În schimb, guvernele care s-au perindat în ultimii ani au avut o singură mare grijă, să lupte cu justiţia şi să şi-o subordoneze. Şi pentru a-şi rezolva această problemă, au sacrificat pur şi simpu dezvoltarea României pe termen lung. Cea mai elocventă dovadă, care demonstrează indiferenţa faţă de nevoile reale ale românilor, este neglijarea investiţiilor din fondurile europene, care sunt la dispoziţia noastră. Este adevărat, beneficiem de rate record, de creştere economică, dar aş spune că aceasta este creşterea care amăgeşte. La nivelul economiei, se resimte acumularea de deficite şi dezechilibre, indiferent că ne referim la piaţa muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial şi cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluţiilor regionale, de vreme ce ţărle din regiune înregistrează excedente", a completat preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că românii simt efectele volatilităţii şi ale incertitudinii în cursul de schimb şi în creşterea preţurilor, având în vedere că România a ajuns la cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană.

"În plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanţării guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanţa cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase. Vă amintiţi faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilităţile se adâncesc – vedeţi, de exemplu, situaţia bugetară la nivelul administraţiilor publice, care încep să explice cum stau problemele. Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare", a conchis şeful statului.

Ştirea iniţială. "România are nevoie mai mult ca oricând să revină la realism şi la dialog fundamentat, la echilibru şi responsabilitate în privinţa deciziilor. În afaceri, ca şi în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de kilometri de autostradă, investiţii, dar în fapt au rămas doar promisiuni", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul şedinţei plenare a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Şeful statului a reproşat că Guvernul a modificat de sute de ori legislaţia fiscală, îngreunând astfel lucrurile pentru oamenii de afaceri.

"Nu există în acel program de guvernare vreo referire la sutele de modificări din legislaţia fiscală, care, putem spune elegant, că au afectat economia sau care au dat peste cap planurile de afaceri. Şi dacă vorbim de sutele de modificări nu este o chestiunie simbolică. Codul Fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut, ceea ce este o contraperformanţă rarisimă şi sunt convins că aţi avut mult de lucru să rămâneţi updated", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Foto: Mediafax Foto

Citește și: