Guvernul pregătește a doua ELECTORATĂ. Care sunt românii cu credite pentru care vor garanta Finanțele

Guvernul pregătește a doua ELECTORATĂ. Care sunt românii cu credite pentru care vor garanta Finanțele

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi persoanele cu credite în franci elvețieni care vor primi din partea statului o garanție de 50% atunci când își convertesc creditul din franci elvețieni în lei.

Una dintre condițiile de acordare a facilității din partea statului este ca instituția de creditare să suporte un discount de 15% la creditul transformat din valută în lei. Rămâne de văzut dacă băncile vor fi dispuse să acorde acest discount.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomițeanu a declarat că este un „fals ajutor” din partea guvernului în cazul persoanelor cu credite în valută. „În esență este doar un sprijin minim. Este doar o garanție”, a declarat pentru gândul deputatul Gheorghe Ialomițeanu. Amintim că statul acordă garanții și în cazul creditelor luate prin programul „Prima Casă”.

„În proiect este vorba despre acordarea unei garanții din partea statului de 50% în urma conversiei creditului din valută în lei, pentru că s-ar putea să apară un plus de garanție cerut de bănci și o reducere de 15% pe care să o acorde instituția de credit. Acordarea de garanții de 50% din partea statului este o facililitate, dar nu suficientă. Persoanele care au luat credite în franci sunt în situația de a nu putea să ramburseze împrumuturile și statul vine acum să acorde garanții”, a mai explicat Ialomițeanu.

Plafonul maxim în care statul ar putea acorda garanțiile este de un miliard de lei.

Analiștii economici susțin că prin acest proiect Guvernul vrea să arate că ajută cetățenii, când de fapt ajută băncile.

” Acest proiect nu ajută cetățenii care nu își mai pot plăti ratele, ci ajută băncile. În cazul persoanelor ajunse în incapacitate de plată, băncile își vor putea recupera banii de la stat, care va garanta creditele, iar ulterior garanția va fi recuperată din vânzarea imobilului”, a comentat un analist economic.

Proiectul aparține Ministerului de Finanțe și a fost prezentat marți parlamentarilor, la comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților. Până săptămâna viitoare pot fi depuse amendamente la proiect, fiind așteptate și puncte de vedere din partea Băncii Naționale a României.

„Astăzi (marți – n.r.) a fost o discuție procedurală, pe chestiuni de principiu în ideea că încercăm să găsim soluție. Avem un punct de vedere de la Ministerul de Finanțe, care a elaborat un draft, iar noi am avut ideea ca elementele de bază să fie tranformate în amnedamente la proiectul lui Birchall (deputatul PSD Ana Birchall – n.r.)”, a declarat președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, citat de Mediafax.

Birchall a inițiat anul trecut un proiect legislativ pentru conversia creditelor din monede străine în lei, pentru transpunerea în legislația națională a directivei europene 17/2014.

După apariția crizei francului elvețian, la jumătatea lunii ianuarie, deputatul a introdus un amendament în proiectul de lege care prevede efectuarea conversiei prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei, măsură atacată de reprezentanții băncilor.

„Împreună cu membrii Comisiei și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, am hotărât ca propunerile venite din partea MFP să fie incluse în proiectul meu legislativ, pentru a putea avea cât mai curând o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Am încredere că în cel mai scurt timp vom putea trimite în plen o soluție concretă”, a scris Birchall pe pagina sa de Facebook după încheierea ședinței comisiei.

La finalul lunii iulie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, afirma că proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei suportă extinderea plafonului garanțiilor acordate de stat, de 1 miliard lei în varianta inițială prezentată de predecesorul său, în funcție de necesitățile pieței, urmând să fie eliminate anumite restricții.

El a stabilit la acel moment cu AURSF și reprezentanții Grupului Clienților cu Credite în CHF eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client să fie admis la conversie, de 3.000 de lei net, precum și cel al soldului rămas după aplicarea discountului de către bancă, stabilit inițial la 300.000 de lei.

Teodorovici a adăugat că rămâne de stabilit nivelul discountului, de 15% în proiectul inițial, reprezentanții debitorilor în franci elvețieni solicitând o reducere de 25%.

„Una dintre problemele cu care ne-am confruntat a fost aceea că, dacă se pune problema restructurării unui credit, atunci se pune problema reevaluării garanțiilor și garanțiile de la momentul semnării creditelor, când aveau o valoare mai mare, nu mai sunt egale cu cele de astăzi. Aceasta era una dintre cele mai mari probleme care împiedicau restructurarea creditelor, și anume lipsa sau insuficiența garantării cu aceleași active. Atunci există disponibilitate să se suplinească această lipsă de către o garanție de stat gestionată tot prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în limita unui plafon care trebuie văzut cum trebuie dimensionat ca să acopere toată această situație”, a punctat Ștefan.

El a mai arătat că a doua condiție ar fi legată de faptul că o restructurare fără acordarea unui discount după modelul Volksbank, care a redus cu 22% soldul creditului transformat în lei, este greu de crezut că se va putea întâmpla.

„Dacă, folosind aceste două instrumente, vom ajunge ca rezultatul să fie acela ca creditul după restructurare să fie comparabil, ca parametri, cu un credit acordat astăzi de domeniul imobiliar, atunci cred că proiectul are șanse să fie funcțional și să producă efecte”, consideră președintele Comisiei de buget-finanțe.

El a menționat că un astfel de program trebuie privit ca un unul social, care își propune să rezolve problemele.

Comisia așteaptă până joi propuneri din partea actorilor vizați de acest proiect de lege, astfel încât să se poată reuni marțea viitoare pentru a le dezbate și a putea să ia o decizie finală.

Proiectul include valutele care s-au apreciat cu peste 50% față de leu de la momentul acordării creditului, iar programul are o perioadă de un an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României