no author
Gilda Popa
1541 vizualizări 13 sep 2018

Gordon Brown era premierul Marii Britanii când prăbuşirea uneia dintre cele mai mari bănci americane de investiţii, Lehman Brothers, a declanşat cea mai mare criză economică de la Războaiele Mondiale şi până în prezent.

”Ne îndreptăm ca somnambulii spre o viitoare criză”, a declarat Brown pentru The Guardian. ”Ne vom trezi brusc şi vom realiza pericolele, însă trăim într-o lume fără lideri”.

Brown susţine că economia globală a eşuat în încercarea de a implementa un sistem de urgenţă şi un mod de a monitoriza fluxurile de capital, încât este încă imposibil de urmărit traiectoria tuturor împrumuturilor din lume şi condiţiile acestora.

”Am rezolvat lucrurile mici, dar nu ne-am ocupat de problemele adevărate”, afirmă Brown, care a fost premierul Marii Britanii în perioada 2007 – 2010.

Brown spune că acţiunile luate împotriva fărădelegilor financiare nu sunt suficiente şi că majoritatea băncilor mari, de importanţă sistemică, se aşteaptă să fie din nou salvate de guvernele lor în eventualitatea unei noi crize.

„Penalizările pentru astfel de fărădelegi nu au fost crescute suficient”, spune el. „Frica bancherilor că ar fi încarceraţi pentru comportament deviant în piaţă nu există. Nu a fost un mesaj destul de puternic trimis de guverne pentru a anunţa băncile că nu vor mai fi salvate şi că nu şi-au pus casele în ordine”.

 

Citește și: