Dăncilă anunță că Guvernul adoptă OUG pentru aprobarea plafoanelor bugetare / Despre președinte: Iohannis se joacă cu sentimentele românilor

Dăncilă anunță că Guvernul adoptă OUG pentru aprobarea plafoanelor bugetare / Despre președinte: Iohannis se joacă cu sentimentele românilor
Publicat: 12/03/2019, 16:12
Actualizat: 25/03/2019, 20:16

„Guvernul a adoptat astăzi (marți – n.r.) o ordonanță de urgență pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscar-bugetar pe anul 2019. Aprobarea plafoanelor pe termen mediu pentru anumiți indicatori bugetari prin procedura ordonanței de urgență este absolut necesară pentru promulgarea legii bugetului de stat pe anul 2019 și deblocarea programelor guvernamentale necesare bunului mers al administrației publice, mediului economic, precum și realizarea programelor de asistență socială”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu..

Măsura, luată după ce judecătorii CCR au decis că legea plafonării indicilor bugetari este neconstituțională, a fost anunțată la începutul ședinței de premierul Viorica Dăncilă.

„Aprobăm astăzi, prin ordonanță de urgență, plafoanele bugetare pe termen mediu pentru anumiți indicatori economici. Facem acest lucru în deplin acord cu decizia Curții Constituționale a României, astfel încât să nu mai poată fi invocată nicio barieră în calea promulgării bugetului. Actul normativ a fost elaborat pe baza obiectivelor, măsurilor și țintelor prevăzute de strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021 și are în vedere alocarea eficientă a fondurilorpublice și cheltuirea cu responsabilitate a banilor publici”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a afirmat că administrațiile locale pierd aproximativ 300 milioane lei pe lună din cauza întârzierea aprobării plafoanelor bugetare.

„Nu putem permite să lăsăm fără finanțare comunitățile locale care prin această întârziere pierd aproximativ 300 milioane lei pe lună. Nu este acceptabil să punem în pericol crearea unor noi locuri de muncă. Românii care au nevoie de tratament pentru boli grave nu pot aștepta după jocuri politice meschine. Nu ne putem juca cu sănătatea acestor oameni. Întârzierea finanțării și co-finanțării proiectelor de investiții derulate din fonduri europene și guvernamentale prezintă efecte negative asupra creșterii economice, acest lucru nu va fi permis”, a adăugat Dăncilă.

Proiectul de Ordonanță de urgență pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor pe 8 martie.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,76%, iar în anul 2020 de -2,33%. Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 10,0% în anul 2019 și de 9,7 % în anul 2020. Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârșitul anului 2019, este de 40% din produsul intern brut”, se arată în ordonanța de urgență.

Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

Premierul: Iohannis se joacă cu sentimentele românilor

Premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat, marți, pe președintele Klaus Iohannis că face declarații iresponsabile și că „se joacă cu sentimentele românilor și crează în rândul pensionarilor îngrijorări” că nu există bani de pensii, informații care însă nu au o bază reală.

„Am constatat pentru a nu știu câtă oară că președintele Iohannis nu are nicio limită. Am avut senzația că ne-am întors în timp în anul 2013, când un alt președinte promulga doar bugetul asigurărilor sociale de stat cu aceleași minciuni. Domnul președinte îi dezinformează din nou pe români, inventând explicații ridicole de ce a luat decizia de a bloca adoptarea bugetului de stat pe anul 2019. Este în mod evident un joc electoral, pe care-l face însă pe spatele românilor”, a spus la începutul ședinței de guvern Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că președintele Klaus Iohannis dovedește că nu cunoaște lucruri elementare când a afirmat că lipsesc 1,4 miliarde lei de la bugetul de pensii.

„În realitate, după foarte mulți ani, în 2019 bugetul va avea un excedent de 1,7 miliarde lei, ca urmare a măsurii transferului contribuțiilor de la angajator la angajați, o altă măsură pe care dl. președinte a criticat-o, măsură care însă și-a arătat eficiența. O altă dezinformare pe care a aruncat-o cu nonșalanță în spațiul pb e legat de mărirea pensiilor. Dl. președinte ar trebui să citească cu atenție măsurile pe care le-a luat guvernul României, pentru că am mărit anticipat pensiile începând cu 1 iulie 2017 pentru anul 2018 și la 1 iulie 2018 pentru 2019 cu mai mult decât rata inflației și creșterea reală a salariului mediu brut. Dacă am fi făcut ce cere dl. președinte și partidul său, pensiile românilor ar fi fost mult mai mici. Consider total iresponsabile declarațiile dlui președinte, care se joacă cu sentimentele românilor și crează în rândul pensionarilor îngrijorări că nu există bani de pensii, informații care nu au o bază reală. (…) O spun cu fermitate, pensionarii nu au niciun motiv să-și facă griji”, a adăugat premierul.

Președintele Klaus Iohannis i-a acuzat luni pe liderii PSD pentru că au întârziat adoptarea bugetului în Parlament și le-a transmis acestora „să plece de la guvernare” dacă nu o fac pentru țară. El a indicat PPSD ca fiind „unicul vinovat” pentru neaprobarea bugetului până în prezent. Tot luni, el a anunțat că a promulgat legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, susținând că „pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenței și indiferenței PSD”.

„În același timp, reiau solicitarea adresată guvernului și Parlamentului – asigurați-vă că sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pe 2019 să fie prevăzute în buget, asigurați-vă că finanțarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii, adică sigurați-vă că finanțarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii, adică sumele corect calculate să fie incluse în buget în totalitate și aprobate prin lege pe o perioadă de un an, deci până la sfârșitul anului în curs. Calculele arată că lipsesc circa 1,4 miliarde lei pentru acoperirea în integralitate a pensiilor pe anul curent, 2019. Practica de completare a sumelor la rectificări sau orice alte artificii contabile marca PSD nu mai reușesc să convingă pe nimeni”, a adăugat șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...