no author
Izabela Cutieru
231 vizualizări 3 mai 2019

Conform Ziarului Financiar, băncile se află în imposibilitatea de a acorda creditele Prima Casă în funcţie de IRCC, în condiţiile în care legea Prima Casă, care prevede că aceste credite se acordă în funcţie de ROBOR la trei luni plus o marjă de maxim 2% nu a fost modificată.

„În momentul de faţă la creditul <<Prima noastră casă>> este utilizat indicele ROBOR la trei luni”, au transmis reprezentanţii CEC Bank, la solicitarea ZF. Banca a modificat deja oferta pe segmentul creditelor ipotecare standard, înlocuind ROBOR la 6 luni cu IRCC şi păstrând marjele. Astfel, noua dobândă este formată din IRCC plus o marjă de 2,5% pentru creditul ipotecar standard fără card şi IRCC, plus o marjă de 2,4% pentru creditul prin card.

Şi reprezentanţii BCR au punctat că aplică noul indice IRCC cu excepţia creditelor de tipul Prima Casă.

„Din informatiile noatre, OUG19 prevede ca noul indice IRCC se aplica creditelor reglementate prin OUG50/ 2020 şi OUG52/ 2016. Aici sunt creditele de consum şi cele ipotecare standard, excepţie Prima Casă. Prima Casă are preţ reglementat de catre Statul Român prin legislaţie specifică”, au transmis reprezentanţii BCR.

Noul indice IRCC, intrat începând cu 2 mai în calculul dobânzilor variabile pentru creditele de consum, a generat o serie de controverse la nici o zi după ce a fost lansat. Prima valoare anunţată de BNR ia în calcul media aritmetică a valorilor zilnice din trimestrul patru al anului trecut, ajungându-se la 2,36%. Indicele de 2,36% este valabil până la finalul lunii iunie, urmând ca apoi să se actualizeze trimestrial.

IRCC este folosit pentru creditele noi acordate de bănci, dar în Parlament există o iniţiativă potrivit căreia clienţii vor putea să schimbe indicatorul de referinţă din ROBOR în IRCC, în cazul în care doresc.

IRCC se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

Citește și: