no author
Gabriel Pecheanu
1920 vizualizări 7 ian 2019

Potrivit purtătorului de cuvânt al comisarului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, ”Comisia a luat notă de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii în Austria şi analizează legislaţia din perspectiva compatibilităţii cu legislaţia UE”.

”Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă sub legislaţia europeană. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Dacă lucrătorii contribuie la sistemul naţional social, atunci este de aşteptat ca ei să primească aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor,” precizează executivul european într-un răspuns furnizat pentru CaleaEuropeană.ro.

Comisia Europeană mai arată că această situaţie este valabilă de mai multe decenii şi a fost confirmată inclusiv de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar executivul european consideră că mobilitatea trebuie să se bazeze pe reguli clare şi corecte.

De asemenea, Comisia Europeană reaminteşte că această prevedere a fost inclusă şi în propunerea din 2016, în care executivul european a solicitat îmbunătăţirea regulilor UE privind securitatea socială: salvgardarea libertăţii de mişcare şi protejarea drepturilor cetăţenilor, împreună cu consolidarea instrumentelor pentru a aborda posibile abuzuri.

Ministrul austriac al Familiei respinge criticile privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor şi atrage atenţa că România, în calitatea de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, trebuie să adopte o poziţie neutră. Atât Ministerul Afacerilor Externe, cât şi cel al Românilor de pretutindeni, au anunţat că vor ridica problema în şedinţele forului european.

”Pentru o ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE, ar fi normal să adopte poziţia unui coordonator onest şi să acţioneze cât mai neutru posibil", a declarat Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al Familiei, conform unui comunicat citat de site-ul DiePresse.com.

"Indexarea alocaţiilor aduce mai multă corectitudine. În acest caz nu este vorba de salariu sau de asigurări sociale. Toţi părinţii primesc acelaşi procentaj raportat la nivelul de trai şi toţi părinţii din UE, din Spaţiul economic european şi din Elveţia sunt trataţi egal", a argumentat Bogner-Strauss.

Şi europarlamentarul austriac Harald Vilimsky consideră corectă indexarea: "Alocaţia noastră familială este o prestaţie socială non-venit care serveste la reducerea costurilor pentru creşterea copiilor, iar în Austria aceste costuri sunt mult mai mari decât în România,” consideră Vilimsky. ”Prin urmare, coaliţia ÖVP şi FPÖ a făcut un pas corect şi necesar.” 

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autorităţile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătăţite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferenţa dintre nivelul preţurilor dintre cele două ţări (calculată conform unui indicator la nivel european).

 

Citește și: