Chirițoiu, despre investigațiile către firmele de asigurări: Suspectăm și anumite înțelegeri ilegale între service-uri

Chirițoiu, despre investigațiile către firmele de asigurări: Suspectăm și anumite înțelegeri ilegale între service-uri
Publicat: 28/09/2019, 11:54

„Noi suspectăm și anumite înțelegeri ilegale între service-uri, pe astea le investigăm. Dacă suspiciunea noastră se confirmă… Noi avem o investigație mare care s-a tot extins, cuprinde și firmele de asigurări. A pornit de la service-uri și acum am introdus și firmele de asigurări. Idiferent dacă se vor confirma sau nu suspiciunile noastre, și vom da amenzi dacă se va încălca legea, oricum mecanismul ăsta nu-i foarte deștept în care eu, firmă de asigurare trebuie să plătesc oricât mi se cere”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

În privința modificărilor legislative în ceea ce privește RCA-ul, Bogdan Chirițoiu, susține implementarea modificărilor legislației UE, însă va veni și cu altele proprii care vor avea un impact mai vizibil asupra tarifelor.

„Sunt două abordări posibile. Clar că trebuie să facem niște modificări pentru că sunt cerute de legislația europeană. Tariful de referință nu poate fi obligatoriu, că așa îi spune numele, e o referință, nu e o obligație. În al doilea rând vor dispărea plafonarea cheltuilor administrative la un anumit procent. Astea sunt lucruri pe care cere legislația europeană. Față de astea noi am spus, dacă tot modificăm legislația, haideți să rezolvăm și alte probleme. Pentru că astea nu sunt neapărat lucruri care vor avea un impact atât de mare asupra pieței”, a spus acesta.

Acesta a explicat că piața este impactată în acest moment de neplafonarea cheltuielilor plătite de către firmele de asigurări către service-uri.

„Ce cred că are un impact asupra tarifelor în momentul de față e situația în care nu sunt plafonate cheltuielile, despăgubirile, serviciile plătite de către service-uri. Dacă există o anumită presiune ca prețul RCA-ului să nu crească, nu există nicio presiune să nu crească prețul la reparații. Și aici cred că este un viciu al legislației actuale. Putem să spunem, modificăm acuma numai ce vrea Uniunea Europeană, modificăm ce ne impune ea, și restul vedem mai încolo, sau dacă tot umblăm la cadrul legal e o oportunitate să rezolvăm și alte probleme, polița pe o lună”, a explicat Chirițoiu.

Un proiect al MInisterului Finanțelor propune modificarea RCA, printre măsuri fiind renunțarea la calculul tarifelor de primă de către ASF, precum și eliminarea posibilității suspendării contractului RCA la cererea asiguratului. Proiectul de modificare a Legii nr. 132/2017 are în vedere în principal modificări asupra modului de funcționare a „asiguratului cu risc ridicat”. Întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcționare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către BAAR și nu de către asigurătorul RCA, propunerea de modificare a legislației are în vedere eliminarea obligației Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat. Totodată, se are în vedere instituirea obligațiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor și procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc și condițiile de încheiere a asigurării, asumate de către toți membrii BAAR, precum și de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraților cu risc ridicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor