no author
Gilda Popa
1975 vizualizări 24 sep 2018

”Industria de game development din România continuă să se dezvolte, iar trendurile de creştere, atât locale, cât şi globale, sunt încurajatoare. În următorii ani, ne aşteptăm la creşteri semnificative în zona dezvoltatorilor independenţi şi ca atare, la mult mai multe produse promiţătoare dezvoltate în România ”, susţine Cătălin Butnariu, preşedinte Asociaţiei Romanian Game Developers Association (RGDA).

Peste 80 de studiouri de game development sunt active în prezent în România, dintre care 50 se află în Bucureşti, iar restul în oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Craiova şi Iaşi, arată un comunicat de presă al RGDA. Industria are un total de peste 6.000 de angajaţi, o creştere de 2% faţă de 2016 şi a înregistrat o cifră de afaceri cu 11,6% mai mare decât în anul precedent.

Site-urile de specialitate spun că, printre cele mai tari jocuri video dezvoltate de români se numără Black - The Fall, Move or Die sau DoorKickers.

Black - The Fall

”Este echivalentul interactiv al unui film de Mungiu, un joc de acţiune românesc creat ca să aibă succes internaţional. Totul e situat într-un univers gri, prăfuit şi post-comunist până în măduva pixelilor”, scrie revista Vice. ”Cei de la studioul bucureştean Sand Sailor au băgat tot felul de glumiţe dedicate românilor precum postere cu Ceauşescu pe câte un perete din fundal, dar jocul e făcut să prindă la toată lumea, dovadă că s-a lansat pe platforma americană de crowdfunding Kickstarter”, adaugă jurnaliştii de la Vice.

Door Kickers

”Este un joc care doreşte să te ţină în priză, să te oblige să gândeşti fiecare mişcare de 10 ori până să o realizezi şi să îţi dea un sentiment de împlinire nebănuit când ai salvat ostaticii sau ai dezamorsat bombă. Cu toate că începi simplu, cu o echipa de intervenţie rapidă, pe care o dotezi până in dinţi cu lacrimogene, grenade incandescente, puşti, mitraliere şi pistoale, încet-încet, îţi dai seama că nu arsenalul face jocul, ci abordarea”, spun cei de la zonait.tv.

”Industria s-a remarcat, în 2017, prin dezvoltarea sau co-dezvoltarea în România a unor titluri recunoscute internaţional precum seria FIFA (Electronic Arts), Asphalt StreetStorm (Gameloft), Assassin’s Creed Origins (Ubisoft), Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands (Ubisoft), Need for Speed (Electronic Arts) şi Iron Blade (Gameloft), dar şi prin jocuri dezvoltate de studiouri româneşti independente precum Brawlout (Angry Mob Games), Door Kickers: Action Squad (KillHouse Games), Gray Dawn (Interactive Stone), LigaUltras si ScoreRivals (Green Horse Games), Tap Busters (Metagame), The Adventures of Elena Temple (GrimTalin) sau Euro Truck Driver (Ovilex)”, spun reprezentanţii asociaţiei dezvoltatorilor de jocuri.

Studiul a fost realizat cu ocazia celei de-a treia ediţii a conferinţei Dev.Play, eveniment organizat de RGDA, care se va desfăşura în perioada 4-5 octombrie 2018, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City.

 

 

Citește și: