Carlos GHOSN, debarcat OFICIAL de la Nissan. Unul dintre cei mai respectați șefi din industria auto, acuzat de fapte de CORUPȚIE

Carlos GHOSN, debarcat OFICIAL de la Nissan. Unul dintre cei mai respectați șefi din industria auto, acuzat de fapte de CORUPȚIE
Publicat: 22/11/2018, 15:18
Actualizat: 25/03/2019, 23:24

Carlos Ghosn, care era și CEO și președinte al Renault, precum și președinte al Mitsubishi Motors și care conducea și o alianță a celor trei companii auto, a fost arestat luni în Japonia, procurorii anunțând că și-a subevaluat veniturile obținute din administrarea Nissan cu 44 de milioane de dolari, în ultimii cinci ani.

Ghosn este apreciat pentru faptul a redresat Nissan, aflat la un moment dat în pragul falimentului.

Renault l-a numit miercuri, temporar, pe Thierry Bollore, director de operațiuni, la conducerea companiei, în locul lui Carlos Ghosn, aflat în „incapacitate temporară” de a-și exercita funcțiile.

Boardul a precizat că Ghosn își menține funcțiile în companie, dar Bollore va conduce compania cu același puteri și drepturi ca Ghosn.

Ghosn, născut în Brazilia, din părinți libanezi și francezi, și-a început cariera la Michelin în Franța, trecând la Renault.

S-a alăturat companiei Nissan în 1999, după ce Renault a cumpărat un pachet de control și a devenit CEO al companiei în 2001.

Boardul Renault l-a numit temporar pe Thierry Bollore, director de operațiuni, la conducerea companiei, în locul lui Carlos Ghosn, aflat în „incapacitate temporară” de a-și exercita funcțiile de CEO și președinte, a informat săptămâna aceasta BBC.

Boardul a precizat că Ghosn își menține funcțiile în companie, dar Bollore va conduce compania cu același puteri și drepturi ca Ghosn.

Carlos Ghosn, care era și președinte al Nissan și Mitsubishi Motors și care conducea și o alianță a celor trei companii, a fost arestat luni în Japonia, procurorii anunțând că și-a subevaluat veniturile obținute din administrarea Nissan cu 44 de milioane de dolari, în ultimii cinci ani. Ghosn este apreciat pentru faptul a redresat Nissan, aflat la un moment dat în pragul falimentului.

Boardul Renault a declarat că nu este în măsură să comenteze, în această etapă a anchetei, acuzațiile și dovezile autorităților judiciare japoneze.

Numirea lui Bollore este în măsură să păstreze interesele grupului și continuitatea operațiunilor, au mai arătat membrii boardului.

Marți, ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că Carlos Ghosn nu ar trebui să rămână la conducerea Renault după arestarea sa în Japonia. Statul francez deține 15% din acțiunile Renault.

BBC a precizat, la începutul săptămânii, că Nissan și Mitsubishi se pregătesc să îl înlocuiască pe Ghosn din funcții.

„Nissan a furnizat informații către Biroul Public al Procurorilor din Japonia și a cooperat cu investigatorii„, a precizat producătorul auto. „Vom continua colaborarea cu autoritățile”.

Potrivit anchetei, Ghosn și-a subevaluat veniturile cu circa 44 milioane de dolari, în complicitate cu un alt executiv al companiei.

„Au fost descoperite numeroase fapte de corupție, precum folosirea în scopuri personale a veniturilor companiei”, a adăugat Nissan.

CEO-ul Hiroto Saikawa va propune consiliului Nissan să „îl înlăture imediat pe Ghosn din funcțiile sale de președinte și director reprezentativ”, a precizat compania.

Acțiunile grupului auto francez Renault (care a cumpărat Dacia în urmă cu aproape 20 de ani) și al cărui CEO este Carlos Ghosn, au SCĂZUT cu 13% la bursa din Paris.

Anunțul celor de la Nissan survine după închiderea tranzacționărilor pe bursa din Tokyo.

Ghosn este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați șefi din industria auto, având meritul salvării gigantului Nissan de la un posibil faliment. El conduce atât Renault și Nissan, cât și Mitsubishi Motors, în calitate de președinte.

Sub conducerea lui Ghosn, cele trei companii au format o alianță care rivalizează cu Volkswagen și Toyota în privința vânzărilor, transmite CNN. Libanezul cu origini braziliene și franceze a început să lucreze inițial la Michelin în Franța, făcând apoi transferul la Renault. În 1999, s-a alăturat companiei Nissan, după ce Renault a achiziționat un pachet de acțiuni și Ghosn a devenit CEO-ul producătorului auto în 2001.

Președintele Traian Băsescu a semnat, în 2013, decretul de decorare a directorului general al Alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, căruia i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția determinantă în eficientizarea industriei de automobile din țara noastră, parte a strategiei globale pe termen mediu și lung a Grupului Renault, impunând România ca un punct de reper în domeniu, domnul președinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Național «Steaua României» – în grad de Comandor, domnului Carlos Ghosn, președinte al Consiliului de Administrație și director general al Alianței Renault-Nissan”, se arată într-un comunicat de presă al Admnistrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, decorarea directorului general al Alianței Renault-Nissan a fost făcută la propunerea președintelui Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee