10 ani de la falimentul LEHMAN BROTHERS. Evenimentul care A CUTREMURAT economia mondială. Cele mai importante 10 informații despre gigantul financiar

10 ani de la falimentul LEHMAN BROTHERS. Evenimentul care A CUTREMURAT economia mondială. Cele mai importante 10 informații despre gigantul financiar
Publicat: 15/09/2018, 20:52

1. Banca americană de investiții Lehman Brothers, o instituție financiară cu o vechime de 158 de ani, a solicitat protecția autorităților sub legea falimentului, invocând Capitolul 11, într-o zi de luni, 15 septembrie 2008. Era după un weekend încins în care acționarii și executivii acesteia au purtat numeroase discuții cu oficialii americani și cele mai importante bănci de pe Wall Street. Cererea de faliment nu a inclus divizia de brokeraj și alte câteva active.

2. Cauza? Criza creditelor subprime, respectiv creditele ipotecare acordate unor persoane care nu și își permiteau să le achite. Până în 2004, Lehman Brothers a achiziționat patru furnizori de credite subprime, iar, în momentul în care clienții acestora nu și-au mai putut plăti ratele, banca n-a reușit să atragă, la timp, suficiente resurse pentru a-și acoperi datoriile.

3. La active în valoare de 639 de miliarde de dolari, era considerată a patra cea mai mare bancă de investment banking din America, după Goldman Sachs, Morgan Stanley și Merrill Lynch. Avea operațiuni globale, echipa sa cuprinzând 26.200 de angajați, în întreaga lume.

4. Dar avea și datorii de 619 miliarde de dolari, iar falimentul acesteia este cel mai mare din America, din ultimii 40 de ani.

5. Înainte de faliment, Fed a încercat să îi vândă activele către Barclays și Bank of America, dar autoritățile americane nu i-au putut garanta operațiunile. De asemenea, Departamentul Trezoreriei nu avea autoritatea să o salveze, nefiind încă în vigoare Troubled Asset Relief Program (TARP). TARP este un program prin care autoritățile americane au cumpărat activele toxice ale instituțiilor financiare, care a devenit lege din 3 octombrie 2008.

6. La câteva zile după depunerea cererii de faliment, Barclays a cumpărat operațiunile diviziei americane de investment banking și piețe de capital a Lehman Brothers, pentru 250 de milioane de dolari, iar Nomura pe cele din Asia și Europa, unde lucrau 8.000 de persoane, pentru 2 dolari. Prima a reușit să integreze, în mare parte, operațiunile colosului financiar american, a doua nu, retragându-se din Europa.

7. La 6 martie 2012, Lehman Brothers a ieșit din faliment, după 1.268 de zile, iar, din 17 aprilie 2012, a început să-și ramburseze datoriile către creditori. Lehman Brothers a anunțat, atunci, distribuirea a circa 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari. De la finele anului 2008 până în vara acestui an, creditorii au primit 125 de miliarde de dolari, iar procesul de lichidare al Lehman Brothers se apropie de finalizare.

8. Există încă plângeri și procese de soluționat, cel mai celebru fiind cel cu Credit Suisse Group pentru derivate în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Elvețienii au șanse să primească doar 280 de milioane de dolari, arată o analiză a Wall Street Journal.

9. Fostul CEO al băncii, Richard Fuld (72 de ani), numit „ticălosul zilei”, în Congres, în octombrie 2008, și recunoscut pentru stilul dur de afaceri, a revenit, fără mult zgomot, pe Wall Street, prin firma Matrix Private Capital Group, care administrează active. În urma crizei din 2008, acesta a pierdut o avere de 1 miliard de dolari, făcută și mistuită pe Wall Street.

10. Scott Freidheim, unul dintre executivii de top ai Lehman Brothers, a declarat, la începutul lunii septembrie, pentru National Public Radio (NPR), că fostul președinte al Rezervei federale, Ben Bernanke, și fostul secretar al Trezoreriei, Timothy Geithner, s-au arătat dispuși să salveze Lehman Brothers, acum zece ani, și susțineau că acțiunea lor este legală, dar n-a existat susținere din partea Administrației de la Washington, care atunci era condusă de George Bush Jr.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?