A 30-a aniversare World Wide Web. Berners-Lee: Trebuie să aveți un control complet asupra datelor personale

A 30-a aniversare World Wide Web. Berners-Lee: Trebuie să aveți un control complet asupra datelor personale
Publicat: 12/03/2019, 10:58
Actualizat: 25/03/2019, 19:04

Tim Berners-Lee a criticat, luni, într-o conferință de presă care a avut loc la sediul CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), în Elveția, un fenomen care ia din ce în ce mai multă amploare, respectiv transformarea datelor personale ale utilizatorilor de internet într-o marfă, potrivit Reuters.

Berners-Lee vrea să își salveze invenția de o serie de probleme care încep să domine mediul online, inclusiv știrile false și lipsa unui sistem de protecție a datelor personale.

„Trebuie să aveți un control complet asupra datelor personale. Nu este vorba despre petrol. Nu este vorba despre o marfă”, a declarat acesta.

Atunci când este vorba de date personale, „nu ar trebui să poți să le vinzi pe bani”, pentru că este vorba despre „un drept (al omului, n.r.)”.

Berners-Lee, care, anul trecut, a lansat o platformă de dezvoltare numită Solid, având ca scop să le permită utilizatorilor un control complet asupra datelor, a vorbit despre perspectiva unui viitor înfricoșător, dacă nu se rezolvă problema protejării acestor informații.

„Este posibil ca, în viitor, sistemul de operare pe care îl folosești să monitorizeze tot ceea ce cumperi”, a spus acesta. În acest scenariu posibil, „browser-ul poate stoca mai multe informații decât platforma Amazon”, a explicat acesta.

„Nu ar trebui să presupunem că lumea va rămâne la fel”, a mai spus acesta.

Oamenii trebuie să facă mai mult să se apere și să își protejeze datele personale și nu să aștepte pur și simplu ca guvernele să aibă grijă de interesele lor.

Platforma Solid are ca scop „separarea aplicațiilor de stocarea de date”, astfel încât utilizatorii să decidă unde și cum să își împărtășească informațiile personale.

Acesta a mai declarat în conferința de presă de luni că ar trebui să existe și o mai bună legislație în domeniu, pentru a proteja cele mai vulnerabile date personale, de exemplu, cele genetice.

Totodată, Berners-Lee a lansat un „Contract pentru Rețea” („contract for web”), menit să asigure integritatea informațiilor online.

Berners-Lee spune că este, totuși, optimist că aceste probleme se pot rezolva.

World Wide Web este invenția informaticianului britanic Tim Berners-Lee și a colegilor săi de la CERN și avea ca scop inițial să le permită miilor de cercetători din întreaga lume care colaborau cu organizația să rămână în contact cu aceasta și să își poată comunica unii altora, la distanță, rezultatele lucrărilor pe care le realizau.

Pe 12 martie 1989, tânărul inginer-programator în domeniul informatic, care avea încheiat un contract temporar cu CERN, prezenta un document intitulat „Gestiunea informației: o propunere”.

Superiorul său de la Geneva a calificat proiectul respectiv drept „vag, dar pasionat”, motiv pentru care a permis continuarea demersurilor în vederea realizării lui.

„Plutea în aer, în sensul că, mai devreme sau mai târziu, avea să se întâmple”, își amintește inginerul belgian Robert Caillau, care a lucrat în echipă cu Berners-Lee.

Împreună, cei doi au pus la punct limbajul hypertext – ascuns în spatele inițialelor „http” din adresele de internet – și, în octombrie 1990, a apărut primul browser de internet, care seamănă cu cele utilizate în prezent.

În 1990, Berners-Lee a construit HyperText Transfer Protocol, cunoscut ca HTTP; HyperText Markup Language (HTML); Uniform Resource Identifier (sau URL); primul web browser, primul server și primele pagini web.

Prima pagină web, care poate fi găsită online la URL-ul original, a putut fi accesată începând cu 6 august 1991. La acea vreme, era disponibilă doar utilizatorilor din cadrul CERN și era o pagină scurtă care explica ce înseamnă de fapt World Wide Web.

Pe 23 august 1991, noi utilizatori, nu din cadrul CERN, au fost invitați să se alăture pe pagina de web, marcând oficial aniversarea Zilei Internetului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
BREAKING NEWS. Va fi sau nu RETRAS Cătălin Cîrstoiu
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!