Cea mai frumoasă primăriță din România

Publicat: 12/06/2016, 16:13

Este vorba de Irina Onescu, mai cunoscută în București, decât în Arad. Noul primar al comunei Petriș are doar 31 de ani și este cu siguranță cel mai nonconformist din județ. A lucrat pentru MTV, unde a produs emisiunea MTV Passport, iar ulterior a organizat în țară festivaluri de muzică.

Irina Onescu s-a născut și a crescut în București, unde a învățat la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, iar ulterior a urmat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. În 2008, la doar 23 de ani, și-a luat inima în dinți a început o afacere pe cont propriu. Și-a înființat o firma de producție audio-video, realizând pentru postul MTV România o mini serie intitulată MTV Passport. A călătorit prin lume, dar după câțiva ani a lăsat cariera și agitația din Capitală pentru a se stabili în micul sat din județul nostru, care are 500 de locuitori.

Bucureșteanca a ajuns pentru prima dată pe Valea Mureșului la vârsta de doi ani. Părinții, de profesie geologi, veneau în delegații, dar s-au îndrăgostit de zonă. Astfel, în 1991 și-au cumpărat o casă în Petriș, iar Irina și-a petrecut toate vacanțele acolo. În 2011, a decis să se stabilească definitiv în satul arădean, care i-a cucerit inima. Și-a continuat afacerile de aici, devenind organizator de evenimente, în special festivaluri de muzică. A pus bazele proiectului „Route68 Summerfest”, un festival care s-a desfășurat în județul Hunedoara în perioada 2011-2014. Peste 80 de artiști de renume au concertat pe scena evenimentului de-a lungul celor patru ediții, scrie aradon.ro.

Pentru că vrea să promoveze satul care a adoptat-o, din 2014 organizează anual un maraton de ciclism. Așa s-a născut „Drumul Regelui”, un eveniment care anul acesta a sărbătorit cea de-a treia ediție.

Irina Onescu a decis să candideze în urma tragediei din Clubul Colectiv, care a schimbat-o foarte mult. „Am avut prieteni care se aflau acolo și au scăpat cu zile, dar și prieteni care nu au mai ieșit la lumină. Pentru prima dată, corupția făcea victime în mica noastră bulă de confort, a tinerilor frumoși și rebeli, în rândul apropiaților. Nu mai puteam rămâne indiferentă la o realitate strâmbă și distrugătoare”, spune tânăra.

A ales să candideze independentă, pentru că „dependența este prin definiție nocivă, iar la sat doctrina de partid este egală cu zero. În comunitățile mici, oamenii (…) aleg primarul după culoarea sufletului, nu după culoarea politică”, spune tânăra, care și-a făcut campania mergând la fiecare poartă, discutând cu oamenii, dar promovându-se și pe rețelele de socializare.

A câștigat alegerile la limită. Doar trei voturi a avut în plus față de principalul concurent, Petru Gherman. A obținut 207 voturi, iar Gherman a avut 204.

Noul edil își dorește să îmbunătățească radical infrastructura comunei, pentru a atrage investiții străine. Spune că va depune cât mai multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile, considerând că este șansa cea mai mare pentru cele șase sate de care trebuie să se îngrijească: Petriș, Ilteu, Seliște, Corbești, Roșia-Nouă și Obârșia. „Trebuie să recuperăm teren la capitolul fonduri europene, atât în administrație, cât și la nivel de comunitate. I-am încurajat și îi voi încuraja pe micii fermieri și producători să își dezvolte activitatea cu sprijin european”, afirmă primărița.

Prima schimbare în Petriș s-a petrecut prin rezultatul votului, iar acum „e rândul oamenilor să își schimbe năravul și să pună osul la treabă. Letargia ultimilor ani trebuie să dispară. Eu am mare încredere în oameni. Dacă sunt informați corect, îndrumați, ajutați, pot muta munții din loc”, este convingerea noului primar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice