Ce vor face pe mai departe? Moise GURAN analizează noua Alianță 2020 USR-PLUS. Dacă nu ești capabil, partidul tău va rămâne O SECTĂ!

Ce vor face pe mai departe? Moise GURAN analizează  noua Alianță 2020 USR-PLUS. Dacă nu ești capabil, partidul tău va rămâne O SECTĂ!
Publicat: 03/02/2019, 11:10

„Diferența dintre un partid mare și unul mic, este că primul este gata oricând de guvernare, pe când al doilea lasă mai des impresia de gălăgie politică. Primul are un program clar, o poziționare ideologică implicită sau explicită și, mai ales, un lider, o figură cu care îl identifică electoratul.

Nu, nu un dictator, nu un mesia, dar lumea trebuie să facă asocierea partidului cu un om, dacă nu cu doi sau trei, cum ar fi idealul. Da, știu, și PNL-ul suferă parțial din cauza asta, căci Orban nu e perceput ca lider (de aici și miștourile sau, după caz, iritarea pe care o provoacă de câte ori se mai propune singur de premier). Dar este Iohannis perceput ca lider informal al PNL. Tot parțial. Așa se și explică faptul că Dacian Cioloș are o intenție de vot cam la jumătatea USR+PLUS – un procent consistent de electorat care s-a săturat de PNL, ar vota USR+ și pe Iohannis.

Dar asta este o poză a acestui moment și provocarea lui Cioloș în următoarele luni este să-i câștige în primul rând pe cei care vor vota USR+. Altfel, „efectul de bulgăre” al Alianței, despre care vorbește Barna, nu se va produce.

Înțeleg că nu vor desemna imediat un candidat la președinție (probabil că e și corect așa) dar Dacian Cioloș trebuie să-și declare această intenție și să se și comporte ca atare (să vorbească despre asta) din simplul motiv că altfel frânează creșterea scorului Alianței USR+ pentru Europarlamentare. Dan Barna chiar are calități reale de manager și de mediator, dar nu liderul formal este important în alegeri ci cel perceput, cel cunoscut. În acest sens, cei doi lideri se completează la fel ca și partidele lor”, scrie Guran.

„Primul test al capacității tale, tinere politician, de a nu fi corupt de beția puterii acesta este – să fii capabil să accepți pe altul mai bun ca tine, conștient că acela îți poate deveni superior ierarhic, poate deveni primar sau ministru când poate voiai pentru tine acest drum. Dacă nu ești capabil, atunci partidul tău va rămâne o sectă. Te poate ajuta o conjunctură, o campanie, te pot ridica prostiile lui Dragnea, dar te trezești mai întâi că nu poți depăși 10% și nu știi de ce, iar apoi că ai început să aluneci ușor în jos. Oamenii trebuie să vadă în tine alternativa la guvernare, nu un alt vocalist, așa cum sunt și ong-iștii sau jurnaliștii. Politicienii trebuie să aibă vocația Puterii, altfel nu sunt politicieni. Vino în realitățile noastre de zi cu zi, spune-mi cum reconstruim instituțiile distruse de pesediști – CCR, DNA, Avocatul Poporului, dar chiar și Președinția României”, comentează jurnalistul.

Concentrează-te pe PSD! Fă dezbateri deschise pe program, pe candidat la președinție, pe orice, dar să vadă lumea ce idei ai și de ce te votează. Democrația internă e sublimă, de ce să o ții în Poiana lui Iocan, sau pe forumuri închise? Nu te ascunde, că nu te ajută! Ai doar grijă să nu mai calci pe tot felul de mine, accidentale sau lăsate intenționat în calea ta. Ai grijă să nu te (mai) radicalizezi, să nu-ți explodeze orgoliile prin filiale, să nu-ți fi strecurat deja oameni compromiși care se vor autodetona. Arată-ne că ești într-adevăr altfel, arată-ne și ce înseamnă să faci politică „altfel”! Evită populismele, arată-ne curajul de a spune sincer ce gândești despre orice și comunică mai mult cu țara decât cu oamenii din interior. Amințește-ți că tu nu pentru ei faci politică, ci și tu și ei ați intrat în politică pentru România”, conchide Moise Guran.

foto: Facebook / USR

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață