Autoritatea Electorală Permanentă: Peste 20 de milioane de buletine de vot au fost comandate pentru alegerile europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă: Peste 20 de milioane de buletine de vot au fost comandate pentru alegerile europarlamentare
Publicat: 12/05/2019, 09:00

De asemenea, potrivit anunțului afișat pe site-ul AEP, au mai fost comandate 18.545.515 de timbre autocolante și 93.650 de ștampile cu mențiunea „votat” pentru secțiile de vot din țară. Pentru străinătate au fost comandate 1.301.230 de timbre autocolante, 2.147 de ștampile cu mențiunea „votat”.

Instituția reamitește că, potrivit art. 12 alin. (3) al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2019, la alegerile pentreu Parlamentul European din 2019 sumele necesare sunt asigurate din bugetul de stat, prin bugetul AEP, banii fiind necesari pentru a acoperi: a) cheltuielile pentru tipărirea buletinelor de vot și a publicațiilor destinate birourilor electorale; b) cheltuielile pentru confecționarea ștampilei Biroului Electoral Central și a ștampilelor cu mențiunea „VOTAT”; c) cheltuielile pentru confecționarea timbrelor autocolante; d) indemnizațiile membrilor Biroului Electoral Central și ale personalului tehnic auxiliar al acestuia, precum și indemnizațiile prevăzute la art. 16 alin. (9); e) cheltuieli pentru hârtia necesară imprimării buletinelor de vot; f) cheltuielile privind dotarea și funcționarea Biroului Electoral Central, precum și orice alte cheltuieli generate de activitățile specifice procesului electoral.

AEP: Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnați, duminică, prin tragere la sorți computerizată

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, printr-un comunicat de presă, că duminică va avea loc tragerea la sorți computerizată prin care instituția va desemna președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora.

Conform legislației electorale în vigoare, președintele biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia sunt desemnați de către AEP, în ședință publică, anunțată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorți computerizată, organizată la nivel județean sau al municipiului București, cu 15 zile înaintea de ziua de referință, pe funcții, dintre persoanele înscrise în Corpul experților electorali, cu domiciliul sau reședința în județul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reședinței de sediul secției de votare, precum și pe baza criteriului studiilor absolvite, arată instituția, într-un comunicat de presă publicat pe site.

Tragerea la sorți computerizată va avea loc în prezența președinților birourilor electorale județene și ale sectoarelor municipiului București, iar rezultatele acesteia vor fi aduse la cunoștință publică prin afișare pe site-ul AEP, respectiv la sediile birourilor electorale județene și ale sectoarelor municipiului București și pe site-urile acestora.

Corpul experților electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de către AEP.

Sursa citată mai precizează că prevederile privind Corpul experților electorali au fost introduse prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, republicată, cu modificările și completările ulterioare și au fost aplicate pentru prima dată la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea