ALEGERI EUROPARLAMENTARE / REFERENDUM DIASPORA 2019. Prezență la vot de 53,5% / USR-Plus – 37,4%, PNL – 31,9%, PMP – 11,9%, PSD – 4,1%

Publicat: 27/05/2019, 10:45

10:37 Votul la secțiile din afara țării s-a încheiat luni dimineață, la ora 7:00, ultimii care și-au exercitat dreptul de vot fiind românii de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.

La alegerile europarlamentare au votat 369.775 de români din străinătate, iar la referendum 366.504.

În cazul votului din diaspora, s-au numărat voturile din 236 de secții din cele 441, reprezentând 53,5%, rezultatele provizorii indicând un scor de 37,4% pentru Alianța 2020 USR-Plus, urmată de PNL – 31,9%, PMP – 11,9%, PSD – 4,1%, Pro România – 3,2%.

La secțiile din afara țării, după numărarea a 154.000 de voturi, reiese că 92% au votat „Da” la întrebările de la referendum, iar 6% „Nu”.

Votul de peste hotare a început în Noua Zeelandă și a durat 33 de ore, fiind deschise 441 de secții de votare.

09:00 În Diaspora au votat, până acum, zeci de mii de români. Ultimele estimări indică o prezență la vot de 41,7%.

18:45Președintele PNL Ludovic Orban a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea programului de votare pentru secțiile din străinătate, acesta afirmând că există o bază legală în legea referendumului prin care poate fi prelungit programul de vot de la ora 21:00 la ora 23:00. BEC a stabilit că nu va prelungi programul de vot în străinătate.

15:40 „PMP a transmis o solicitare către BEC prin care cerem ca BEC, de urgență, să se convoace și să adopte următoarea decizie. Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alegeri și anume cozi de sute de metri în fața secțiilor de votare din străinătate, în mod special în fața secțiilor din UE și Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgență și să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetățenii români care votează peste hotare până la ultimul cetățean care își exercită dreptul de vot. În UE există state care au avut, timp de două zile, procesul electoral tocmai pentru a le permite cetățenilor să își exprime votul pentru Parlamentul European. E clar că prezența celor 3,5 milioane de cetățeni români și interesul lor față de aceste alegeri și referendumul cu obectiv în consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetățenii români din UE și Republica Moldova”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, la sediul PMP.

De asemenea, liderul PMP solicită ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să ia toată măsurile necesare pentru ca cetățenii români din străinătate să poată vota fără probleme.

„Precizez că pe lângă solicitarea BEC i-am cerut și ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să ia măsurile necesare penru că MAE gestionează alături de BEC procesul electoral peste hotare. Avem deja secții unde au votat mii de cetățeni. Cei mai mulți au votat într-o secție până la orele 13.00 în Republica Moldova, la Chișinău, la ambasada României au votat peste 1.100 de persoane. Sunt în total peste 5.000 de votanți în Municipiul Chișinău. Foarte mulți români au votat la Londra. Sunt cozi infernale la Roma, Hamburg, Praga, în foarte multe secții de vot din Olanda, sunt cozi de peste jumătate de kilometru de cetățeni care așteaptă să își exercite dreptul la vot”, a afirmat Tomac.

„Se impune ca BEC să ia de urgență această decizie de a le permite tuturor cetățenilor cu drept de vot să își exercite votul și după ora 21.00, așa cum era prevăzut până în prezent. E esențial ca cetățenii de peste hotare să aibă această libertate să meargă la vot. Înțeleg că există această politică a PSD de descuraja cetățenii români liberi să-și exprime votul. Semnalul dat de societate ne obligă să reacționăm. MAE împreună cu BEC trebuie să ia de urgență această măsură, pentru că, în caz contrar, ar însemna că le îngrădim un drept fundamental oamenilor care așteaptă 4-5 ore pentru a își exercita dreptul de vot. Este o dovadă că statul român n-a fost pregătiti să le asigure condiții celor 3,5 milioane de cetățeni români de peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot. Facem acest apel astăzi când se pot corecta lucrurile prin prelungirea programului de vot. În caz contrar ne vom rezerva dreptul de a acționa în instanță pe cei care au organizat alegerile pentru că e inadmisibil acest lucru”, a conchis Tomac.

15:00S-au format cozi la secțiile de votare din Viena și Copenhaga. Un utilizator care a postat un videoclip din Copenhaga a scris următorul mesaj:„Am votat dupĂ 3 ore Și jumătate”.

În Viena, cozile sunt de zeci de metri. Românii așteaptă să voteze la alegerile europarlamentare și la referendum.

13:30 Adrian Popa, redactorul-șef gândul.info, a votat alături de soția sa, Mădălina, în Ierusalim, la Secția de votare Nr. 141 (Biserica Românească), situată în Str. Shivtei Israel Nr.46.

8:15 ALEGERI EUROPARLAMENTARE / REFERENDUM DIASPORA 2019. Peste 3.000 de români aflați în străinătate au votat până duminică la ora 8:00 la europarlamentare. Un număr de 3.042 români aflați în străinătate au votat la alegerile europarlamentare până duminică la 8:00. La referendumul pe justiție și-au exprimat opțiunea 2.938 de persoane, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE / REFERENDUM DIASPORA 2019. Peste 1.100 de români aflați în străinătate au votat până duminică la ora 7:00 la europarlamentare

Un număr de 1.151 români aflați în străinătate au votat la alegerile europarlamentare până duminică la 7:00, oră la care s-au deschis și secțiile de votare în România. La referendumul pe justiție și-au exprimat opțiunea 1.122 de persoane, potrivit datelor BEC.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, pentru alegerile europarlamentare au votat, până duminică la ora 07.00, 1.151 de alegători din străinătate, iar la referendumul pe justiție au votat 1.122 de persoane.

MAE a anunțat că a organizat în străinătate un număr de 441 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, cele mai multe fiind în Italia, Spania și Republica Moldova.

Secțiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații.

Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franța (17), Austria (9), Belgia (8)”, au transmis reprezentanții MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe anunță că lista secțiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate.

Prin urmare românii care au domiciliul sau reședința în afara țării sau dacă în ziua votului se află în străinătate pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, fiind înscriși în listele electorale suplimentare.

Alegerile europarlamentare și referendumul național se vor desfășura în aceleași secții de votare. Alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate.

Prezența la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin. Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.

Dacă alegătorul a optat să voteze doar pentru alegerile europarlamentare va primi 1 buletin de vot. Dacă alegătorul a optat să voteze doar pentru referendum va primi 2 buletine de vot, aferente celor 2 întrebări. Dacă alegătorul a optat să voteze pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum va primi 3 buletine de vot.

Se poate vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: – cartea de identitate; – cartea de identitate provizorie; – buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic; – pașaportul diplomatic electronic; – pașaportul de serviciu; – pașaportul de serviciu electronic; – pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic; – pașaportul simplu temporar; – carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români aflați în străinătate sau de cetățenii români domiciliați în străinătate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie și nici nu se utilizează cărțile de alegător.

Cetățenii români cu drept de vot care la data de 26 mai 2019 se află în străinătate pot vota la oricare dintre cele 441 de secții organizate de MAE în afara țării, atât pentru Parlamentul European, cât și pentru referendumul național. Fiecare alegător are dreptul la un singur vot în cadrul aceluiași scrutin. Votul este universal, secret, direct, egal și liber exprimat.

Potrivit prevederilor legale aplicabile, nici în cazul alegerilor pentru Parlamentul European, nici în cazul referendumului national nu se votează prin corespondență, nu se votează pe baza titului de călătorie, nu se utilizează cărțile de alegător și nu este necesară înscrierea cetățenilor români în Registrul electoral cu adresa de reședință sau domiciliu din străinătate.

În cazul ambelor scrutine cetățenii români pot vota în baza unui act de identitate românesc valabil.

MAE recomandă cetățenilor români care doresc să-și exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora.

Au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European și la referendumul national cetățenii români care au împlinit 18 ani, până inclusiv în ziua alegerilor, și nu se află sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitive și nu sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Potrivit MAE, la alegerile pentru Parlamentul European au drept de vot și cetățenii comunitari (din alt stat membru UE) care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European. Lista acestora este comunicată de Autoritatea Electorală Permanentă cel mai târziu cu 5 zile înaintea datei alegerilor.

În cazul alegerilor pentru Parlamentul European, cetățeanul român care este înscris în listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene poate să-și exercite dreptul de vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 numai după ce dă o declarație potrivit căreia nu și-a exercitat dreptul de vot pentru membrii în Parlamentul European din statul membru în ale cărui liste electorale a fost înscris.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840 de persoane, din care un număr de 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reședința în străinătate, fiind posesori de pașaport CRDS.

Lista tuturor secțiilor de votare, precum și alte informații utile referitoare la desfășurarea scrutinului în străinătate sunt disponibile pe site-ul instituției la adresa http://www.mae.ro/node/48090

Ministerul a elaborat și o hartă interactivă cu cele 441 secții de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE / REFERENDUM DIASPORA 2019. „Votul în cadrul celor 441 de secții organizate în străinătate se va desfășura pe durata a 33 de ore (25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 când se vor închide secțiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) și cea de la Vancouver, Canada). Pentru asigurarea condițiilor optime de vot pentru toți cetățenii români aflați în străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la unul sau la ambele scrutine din data de 26 mai 2019, în cele 441 de secții de votare au fost trimise 4.000.500 atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național din 26 mai 2019″, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Externe, remis sâmbătă, MEDIAFAX.

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate și adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/48090.

MAE mai menționează că informații cu privire la prezența la vot vor fi făcute publice de către BEC.

De asemenea, ministerul reamintește că duminică, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc și referendumul național pe probleme de interes național convocat de Președintele României. La referendumul național se va vota în aceleași secții de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.

La referendumul național vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului. Alegătorii care optează pentru a-și exercita dreptul de vot la acest tip de scrutin vor primi obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.

foto main: Secție de votare în Israel / Adrian Popa, gândul.info

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului