VREME REA în toată țara. Zonele VIZATE de INUNDAȚII și FURTUNI. AVERSE în Capitală

VREME REA în toată țara. Zonele VIZATE de INUNDAȚII și FURTUNI. AVERSE în Capitală
Publicat: 29/06/2018, 02:43
Actualizat: 25/03/2019, 19:18

Potrivit INHGA, de miercuri, de la ora 12, până joi, la ora 6, va fi instituit cod portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Teleajen (județul Prahova), Buzău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele: Brașov, Covasna și Buzău), Putna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Vrancea), Rm. Sărat bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Vrancea și Buzău).

De asemenea, în alte 24 de județe va fi cod galben de inundații.

Astfel, de miercuri de la ora 06.00 până joi, la ora 14.00 va fi instituit cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Argeș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov), Ialomița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița), CÓ‘lmÓ‘țui (județele BuzÓ‘u și BrÓ‘ila), Buzău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele: Brașov, Covasna și Buzău), Putna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Vrancea și Buzău) și pe râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

Pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin superior și mijlociu, Olt afluenții aferenți sectorului aval confluențÓ‘ Cibin – amonte Ac. DrÓ‘gÓ‘șani (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș și Vâlcea), Suceava – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Moldova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Bistrița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Suceava, Neamț și Harghita), Trotuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Harghita, Neamț, BacÓ‘u și Covasna), Jijia – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior(județele Botoșani și Iași), Bârlad – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Iași, Neamț, BacÓ‘u, Vaslui, Vrancea și Galați) va fi cod galben de inundații de miercuri, de la ora 12.00 până joi, la ora 14.00.

Potrivit sursei citate, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod portocaliu de ploi abundente pentru 9 județe din centrul țării, valabilă miercuri, de la ora 9.00 la 23.00. De asemenea, meteorologii au emis și un cod galben de ploi torențiale, valabil tot miercuri.

Codul portocaliu de furtuni vizează județele Prahova, Buzău, Vrancea, Covasna și zona de deal și de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Bacău și Brașov. Meteorologii avertizează că în aceste județe va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40-50 l/mp și pe arii restrânse 60-70 l/mp. Avertizarea cod portocaliu de furtuni este valabilă miercuri, de la ora 9.00 la ora 23.00.

În paralel, tot miercuri, însă de la ora 03.00 până la ora 23.00, a fost instituit și un cod galben de ploi torențiale, ce vizează Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, sudul și estul Transilvaniei. Potrivit ANM, începând din a doua parte a nopții de marți spre miercuri, aria ploilor se va extinde treptat dinspre sudul teritoriului și va cuprinde majoritatea regiunilor, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, sudul și estul Transilvaniei cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Îndeosebi în estul și sud-estul țării vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Prognoza anunțată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că miercuri, în Capitală, se vor semnala ploi cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp.

Miercuri, între orele 03:00 – 23:00, mai ales începând din a doua parte a nopții de marți spre miercuri (26/27 iunie) și până în seara zilei de miercuri (27 iunie), temporar va ploua însemnat cantitativ și se vor acumula cantități de apă în general de 20 – 30 l/mp și, izolat, posibil peste 35 – 40 l/mp. Ploile vor avea mai ales caracter de aversă și vor fi însoțite de descărcări electrice, iar vântul va avea unele intensificări. Temperatura minimă va fi de 15 – 16 grade, iar maxima se va situa în jurul valorii de 21 de grade Celsius.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Sume astronomice la MasterChef. Cât primesc Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea