2377 vizualizări 13 mai 2017

Perioadele lungi de caniculă vor reprezenta, în acest an, o problemă pentru ţările din sudul şi estul Europei. Aerul deosebit de cald se va extinde din Italia şi Peninsula Balcanică spre estul Europei. Cele mai expuse ţări vor fi România, Ungaria, Macedonia şi Bulgaria, unde temperaturile extrem de ridicate vor persista pentru perioade lungi de timp, conducând la scăderea calităţii aerului, lipsa precipitaţiilor şi secetă, toate acestea având efect asupra recoltelor. 

Seceta, combinată cu recoltele afectate deja de primăvara neobişnuit de rece din acest an, ar putea conduce la scăderea producţiei agricole şi la o creştere semnificativă a preţurilor în estul Europei. 

De cealaltă parte, în centrul Europei sunt aşteptate furtuni puternice, cu descărcări electrice, cele mai afectate fiind Franţa, Polonia şi Cehia, unde se aşteaptă chiar formarea unor tornade. 

În Peninsula Iberică, temperaturile ridicate vor creşte riscul apariţiei incendiilor de vegetaţie, mai ales începând cu a doua jumătate a lunii iulie. 

--

Citește și: