Cum arată prognoza meteo pentru primele două săptămâni din ianuarie. Tendința observată de meteorologi la începutul acestui an

Cum arată prognoza meteo pentru primele două săptămâni din ianuarie. Tendința observată de meteorologi la începutul acestui an
Publicat: 02/01/2018, 12:12
Actualizat: 26/03/2019, 08:10

„Marți va fi vreme în general închisă, cu precipitații în cea mai mare parte a țării, exceptând Dobrogea. Vor fi ploi mixte la munte și, trecător, în zonele deluroase, iar la altitudini mari va ninge. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 și 12 grade Celsius și cele minime se vor situa între -2 și 6 grade Ceslisus”, a declarat, petru MEDIAFAX, Mirela Polifronie, meteorolog în carul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, pentru miercuri, valorile termice se vor situa peste cele normale din această perioadă, iar cerul va fi mai mult noros. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 9 grade, iar minimele vor fi cuprinse între -4 și 3 grade.

În cursul zilei de joi, valorile termice se vor menține peste cele normale acestei perioade. Cerul va continua să fie închis, cu temperaturi maxime între 2 și 10 grade, iar cele minime între -4 și 3 grade. De asemena, vor fi condiții de ceață în cursul nopții.

„Vineri va fi mai cald decât ar fi normal în această perioadă, iar local va ploua în vest, nord-vest și în nord, în timp ce în restul teritoriului ploile se vor semnala izolat, iar la munte precipitațiile vor fi mixte. Temperaturile vor fi cuprinse între 3 și 10 și -5 și 5 grade Celsius”, mai spune Mirela Polifronie.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, până în data de 14 ianuarie, prognoza meteo, pe regiuni, este următoarea:

BANAT

Vremea, deosebit de caldă în prima zi a intervalului, când media regională a temperaturilor maxime a fost 11 – 12 grade, se va răci treptat în zilele următoare, astfel încât pe 3 și 4 ianuarie media termică diurnă va fi de 5-6 grade. Ulterior, un nou proces de încălzire va determina, pe 7 și 8 ianuarie, temperaturi maxime de 12 – 13 grade, iar apoi regimul termic va marca o scădere, spre valori medii de aproximativ 6 grade, între 11 și 14 ianuarie. Regimul termic nocturn nu va avea variații importante în prima săptămână, când temperaturile minime se vor situa între 0 și 2 grade, apoi acestea vor crește, spre 3 grade între 8 și 10 ianuarie. Ultimele zile ale prognozei vor fi caracterizate de o tendință de scădere, spre valori medii situate în jurul a 0 grade, pe 13 și 14 ianuarie. Se vor semnala precipitații la nivel local în intervalul 1 – 4 ianuarie, însă la mijlocul acestui interval acestea vor fi mai importante cantitativ. Ulterior, probabilitatea pentru precipitații va crește abia după 9 ianuarie, însă acestea vor fi pe ariii restrânse și în general slabe cantiativ.

CRIȘANA

Intervalul de prognoză va debuta cu un proces de răcire a vremii, care va determina o scădere a mediei temperaturilor maxime la scara întregii regiuni, de la aproximativ 11 grade în prima zi, spre 4-5 grade între 3 și 5 ianuarie, când regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii ianuarie. Apoi, temperatura medie diurnă va crește din nou, spre 11-13 grade în intervalul 6 – 9 ianuarie, pentru ca ulterior să scadă treptat, până la 6 grade în intervalul 11 – 14 ianuarie. Temperaturile minime vor marca o scădere, de la 3 grade în primele două nopți, spre -1 grad în jurul datei de 5 ianuarie, apoi vor crește din nou, până la 2-3 grade între 8 și 10 ianuarie. Ultimele zile vor fi caracaterizate de o nouă scădere a regimului termic nocturn, astfel încât la finalul intervalului de prognoză se vor înregistra temperaturi de minus 2- minus 1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 1 – 4 ianaurie și 9 – 14 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ în jurul datei de 2 ianuarie.

TRANSILVANIA

În primele trei zile ale prognozei regimul termic diurn va marca o scădere, de la o valoare medie de 9 grade în prima zi, până la 3-4 grade în intervalul 3 – 5 ianuarie. Apoi, temperaturile maxime vor fi în creștere, din nou spre 9 grade în 7 ianuarie, dată după care vremea se va răci ușor de la o zi la alta, astfel încât media regională a maximelor în intervalul 11 – 14 ianuarie va fi de 4 grade. Temperaturile minime la scara întregii regiuni nu vor avea o variație semnifiicativă pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, iar media lor se va situa în jurul a 0 grade în primele trei zile ale intervalului, apoi se va situa între -4 și -2 grade, cu cele mai scăzute valori pe 6 și 7 ianuarie și, din nou, pe 13 și 14 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații la nivel local va fi mai ridicată în intervalele 2-4 și 10 – 14 ianuarie, dar numai în jurul datei de 2 ianuarie acestea pot fi mai importante cantitativ.

MARAMUREȘ

În primele zile ale intervalului de prognoză se va desfășura un proces de răcire treptată a vremii, astfel încât temperaturile maxime vor scădea, în medie regională, de la 8-9 grade la început, spre 3 grade pe 4 – 5 ianuarie. Apoi regimul termic va marca o creștere, iar maximele vor atinge 9-10 grade pe 7 – 8 ianuarie. Ulterior, vremea se va răci din noul treptat, iar în ultimele zile ale celei de a doua săptămâni de prognoză media maximelor diurne va fi de 4…5 grade. În ceea ce privește evoluția tempraturilor minime, acestea se vor menține în jurul unei valori medii de 1…2 grade în primele nopți, apoi vor scădea spre – 2 grade la sfârșitul primei săptămâni. În a doua săptămână regimul termic nocturn va fi caracterizat prin valori de -2-0 grade, în medie. Vor fi precipitații aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, exceptând intervalul 5 – 9 ianuarie, când probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. Cantități mai importante de apă se pot consemna în jurul datei de 2 ianuarie.

MOLDOVA

În prima zi a intervalului vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi medii maxime la nivel de regiune de 9-11 grade, apoi până în 5 ianuarie vremea se va răci, însă valorile termice se vor menține peste mediile multianuale. La finalul acestei perioade, temperaturile medii diurne vor fi de 4-6 grade, iar cele minime medii se vor situa între -3 și -1 grad. În următoarele 2 zile vremea se va încălzi accentuat, media maximelor diurne se va apropia din nou de 9-10 grade, iar a minimelor nocturne va fi ușor negativă. În ultima parte a intervalului vremea se va răci treptat, apoi nu vor fi variații însemnate de la o zi la alta. Temperaturile din timpul zilei vor ajunge la 2 și 6 grade, iar noaptea se vor situa între -4 și 0 grade, caracterizând o vreme relativ caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 2 – 4 ianuarie, în special pe data de 2…3, când se pot înregistra cantități mai importante, precum și după data de 8 ianuarie.

DOBROGEA

Vremea va fi caldă la începutul intervalului, când se vor înregistra temperaturi maxime situate, în medie, în jurul valorii de 10 grade. Apoi regimul termic diurn va marca o scădere și va fi caracterizat prin valori de 7-8 grade în intervalul 3 – 6 ianuarie. Ulterior, vremea se va încălzi ușor, iar în jurul datei de 7 – 8 ianuarie se vor atinge temperaturi maxime de 9-10 grade. În ultimele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile diurne vor scădea, din nou, spre medii de 6…7 grade. Temperaturile nocturne nu vor avea variații importante pe parcursul celor două săptămâni de prognoză și se vor situa, în general, între 0 si 4 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 6 ianuarie și cele mai ridicate pe 3, 9 si 10 ianuarie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată între 2 și 4 ianuarie, dar și între 9 și 13 ianuarie, însă acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 3 ianuarie. În celelalte zile, condițiile pentru precipitații vor fi reduse.

MUNTENIA

Temperaturile medii diurne se vor încadra de la 11 grade în prima zi până la 6-8 grade în intervalul 2 – 6 ianuarie. În zilele de 7 și 8 ianuarie, vremea se va încălzi, astfel încât mediile diurne se vor apropia de 10 grade. Către finalul celor două săptămâni, vremea va intra din nou într-un proces de răcire, madia maximelor va fi de 5…6 grade, caracterizând în continuare o vreme mai caldă decât în mod normal la această dată. În timpul nopților, temperaturile medii nu vor avea variații importante, încadrându-se între -1 și 1 grad, cu cele mai coborâte valori în jurul datei de 6 ianuarie. Prin urmare, atât în timpul nopților, cât și ziua, temperaturile vor caracteriza o vreme caldă pentru prima jumătate a lunii ianuarie. Sub aspectul precipitațiilor, probabilitatea va fi mai ridicată în intervalul 2-4 ianuarie, precum și după mijlocul celei de-a doua săptămâni. În rest, posibilitatea apariției precipitațiilor va fi nesemnificativă.

OLTENIA

Valorile termice diurne vor scădea de la o valoare medie de 11 grade în prima zi spre 6…7 grade între 2 și 6 ianuarie, apoi pe 7 și 8 ianuarie vremea va deveni din nou caldă, cu o medie de 9 grade a temperaturilor maxime. Va urma un proces de răcire, care va determina scăderea spre 5…6 grade, în medie, a temperaturilor maxime spre finalul celei de a doua săptămâni de prognoză. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză și va fi carcaterizat de valori medii alte temperaturilor minime situate, în general, între -2 și 2 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 6 ianuarie. Din punct de vedere al precipitațiilor, posibilitatea de apariție va fi foarte redusă în intervalul 5…8 ianuarie, dar în celelalte zile va fi mai mare, cu precădere în jurul datelor de 2, 10 și 11 ianuarie, când precipitațiile se pot semnala pe arii mai extinse.

LA MUNTE

În primele 5 zile ale intervalului vremea se va răci, astfel că temperaturile medii vor ajunge să fie negative și în timpul zilei. Noaptea, la altitudini mari, valorile termice se vor apropia de pragul gerului (-10 grade). Vor urma 3 zile în care vremea se va încălzi accentuat, apoi va debuta un nou proces de răcire, care va dura până în jurul datei de 11 ianuarie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză nu vor fi variații termice semnificative de la o zi la alta. În timpul zilei temperaturile se vor situa în jurul valorii de 0 grade, iar minimele medii ale nopții vor fi cuprinse în general, între -10 și -5 grade. În ansamblu, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pe tot parcursul intervalului analizat. Cele mai ridicate șanse de apariție a precipitațiilor, predominant sub formă de ninsoare, vor fi în intervalele de 2 – 5 și 9 – 14 ianuarie.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului